Читај ми!

Платини најмоћнији, Мамић међу фудбалским владарима

Амерички ESPN направио листу од 50 најутицајнијих људи у свету фудбала. Мишел Платини, председник Уефе, изабран за најмоћнијег, Здравко Мамић нашао своје место међу првих 50. Лионел Меси нашао се на петој, Кристијано Роналдо на деветој позицији.

Фудбал је одавно престао да буде "најважнија споредна ствар на свету". Велики новац се окреће око клубова, репрезентација, фудбалских организација. Ево ко су, према мишљењу запослених на америчком каналу ESPN, најутицајнији људи модерног фудбала.

На првом месту је, скоро па и очекивано, председник Уефе Мишел Платини. Француз важи за главног фаворита да наследи Сепа Блатера на врху Фифе, познат је као велики реформатор европског фудбала, па његова позиција нимало не чуди.

Менаџери играју водеће улоге у модерном фудбалу. Други човек по утицају је Жорже Мендес, најпознатији као човек који води бригу о Кристијану Роналду.

Ипак, Мендес држи велики број звезда под својим окриљем. Ди Марија, Фалкао, Дијего Коста, али и Хамес Родригез, Кун Агверо и Тијаго Силва, само су нека од имена која за милионске уговоре могу да захвале Португалцу.

Мендесови односи са најбогатијим клубовима чине га веома моћним, али његов највећи извор прихода чине Порто и Атлетико Мадрид, клубови који огроман новац зарађују на прављењу или препродаји играча.

Међу фудбалерима, како кажу на каналу ESPN, највећи утицај има Лионел Меси, који заузима пето место на листи. Кристијано Роналдо, иако изабран за најбољег фудбалера планете, мора да се задовољи тек деветим местом.

Међутим, Роналдо се нашао тик иза актуелног председника Фифе Сепа Блатера, који би без дилеме био на првом месту да није било афера у самом врху светске фудбалске федерације, које су у претходним недељама потресле фудбалски свет.

Међу "великанима" модерног фудбала своје место је нашао и Здравко Мамић, први човек загребачког Динама (46. позиција). У тексту се наводи да Мамић, иако је склон инцидентима, дефакто води и хрватски фудбалски савез, као и да сваки трансфер хрватских фудбалера у иностранство мора да иде преко њега.

У ситуацији у којој се налази српски фудбал, што клупски што репрезентативни, нимало не чуди чињеница да нема српских држављања међу 50 најутицајнијих људи у свету фудбала.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво