Еузебио почива међу великанима

Посмртни остаци легендарног португалског фудбалера Еузебија, који је преминуо прошле године, премештени су у португалски Национални пантеон, па је тако "црни пантер" постао први спортиста који почива поред најславнијих личности Португала. Португалци су тако још једном одали почаст једном од најбољих светских фудбалера свих времена.

Еузебио је умро почетком јануара 2014. године и сахрањен је на лисабонском гробљу, али је португалски парламент раније ове године донео одлуку да његови посмртни остаци буду премештени у Пантеон.

Ковчег са посмртним остацима Еузебија, умотан у португалску заставу, пренет је јуче кочијом у Пантеон. Погребна поворка достојанствено је клизила улицама Лисабона око два сата, прошла је и око стадиона Бенфике, а свечаној церемонији у Пантеону присуствовали су највиши званичиници Португала.

На дан сахране Еузебија десетине хиљада људи је изашло на улице Лисабона, јуче их је било далеко мање, али су навијачи Бенфике поново изашли да се још једном опросте од легенде свог клуба. Они су махали белим марамицама и узвикивали: "Збогом, Еузебио", "Хвала".

Еузебио да Силва Фереира рођен је 25. јануара 1942. године. Пореклом је из Мозамбика, бивше португалске колоније. Познат под надимком "црни пантер", био је члан репрезентације Португала која је освојила треће место на Светском првенству 1966. године у Енглеској. На том првенству био је најбољи стрелац са девет голова.

Освајач је Златне лопте за 1965. годину. Четири пута је био најбољи стрелац португалске лиге. Два пута је освајао Златну копачку, 1968. и 1973. године, за најбољег стрелца у Европи.

Он је 1962. године са два поготка предводио Бенфику до титуле првака Европе у победи против Реал Мадрида од 5:3.

Највећи део своје каријере провео је у Бенфики (1960-1975), и за то време освојио је 11 шампионских титула и постигао 315 голова на 301 утакмици, што га чини најбољим стрелцем тог клуба свих времена. За репрезентацију је одиграо 64 утакмице и постигао 41 гол.

На 727 наступа у каријери постигао је чак 715 погодака. Међународна фудбалска федерација га је прогласила за деветог најбољег играча свих времена, док га је Фудбалска федерација Португала 2003. године прогласила за најбољег фудбалера те земље у протеклих 50 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара