Читај ми!

Блатер остао на челу Фифе, Ел Хусеин се повукао из трке!

Сеп Блатер и у наредном периоду ће бити први човек Фифе. Противкандидат Принц Али бин ел Хусеин повукао се из трке после прве рунде гласања. "Обећавам да ћу svom наследнику предати јачу Фифу", поручио је Блатер.

Председник Светске фудбалске федерације Сеп Блатер поново је изабран за првог човека те организације на 65. Конгресу Фифе у Цириху.

Њему ће ово бити пети узастопни четворогодишњи мандат на челу Фифе.

Блатер је у првом кругу избора за првог човека Фифе добио 133 гласа, од 206 важећих листића, док је његов противкандидат, јордански принц Али бин ел Хусеин, добио 73 гласа.

За победу већ у првом кругу Блатеру је недостајало седам гласова, па је победник избора требало да буде решен након другог круга гласања. Међутим, непосредно пре почетка другог круга, Али бин ел Хусеин се повукао из трке.

Блатер: Вратићемо брод на обалу

Након реизбора за првог човека Фифе, Сеп Блатер је рекао да није савршен, али је обећао да ће свом наследнику оставити јаку организацију.

Пре свега, желео бих да одам признање принцу Алију, јер је био прави конкурент и остварио је веома добар резултат. Он је могао да каже: "Не, идемо даље, можда бих добио више гласова". Хвала вам што сте ми дали прилику да у наредне четири године водим овај брод који се зове Фифа. Вратићемо тај брод на обалу, рекао је Блатер после победе на изборима.

Блатер је истакао да Фифа има организационе проблеме и да јој је потребно више жена.

Имамо организационе проблеме. Морамо да имамо више жена, морамо да урадимо више и у организацији такмичења, нећу дирати Светско првенство, јер је превише важно... Морамо довести Фифу тамо где она треба да буде и обећавам да ћу свом наследнику предати јачу Фифу... Моје године нису проблем. Нисам савршен, нико није, али ћемо урадити добар посао заједно. Хвала вам на поверењу, закључио је Блатер.

Јордански принц Али бин ел Хусеин се непосредно пре повлачења из председничке трке обратио делегатима.

Било је ово дивно путовање. Желим да се захвалим свима који су били довољно храбри да ме подрже, али ја се повлачим из трке. Желим вам све најбоље у будућности, рекао је Ел Хусеин.

Фифу је у последња три дана погодио велики корупцијски скандал. Седморица званичника Фифе ухапшена су у среду под оптужбом за корупцију, на захтев америчких власти за изручење, што је највећи скандал у 111 година дугој историји светске куће фудбала, а Блатер је уверен да тих проблема не би било да Русија и Катар нису добили организацију Мундијала 2018, односно 2022. године.

Спреман сам да прихватим тезу да је председник Фифе одговоран за све, али бих волео да поделим ту одговорност. Не могу да надзирем све у фудбалу. Имамо 209 чланица и хиљаде учесника. Није цела организација крива за последњи скандал већ је кривица индивидуална, рекао је Блатер.

На челу Фифе од 1998. године

Швајцарац је 1998. године први пут изабран за председника Фифе када је наследио Жоаоа Авеланжа. Тада је победио бившег председника Уефе Ленарта Јохансона. Други мандат Блатер је добио 2002. године, када је добио више гласова од председника Афричке фудбалске конфедерације (ЦАФ) Исе Хајатуа, а трећи 2007. године, када није имао противкандидата.

Швајцарац је 2011. године четврти пут изабран за председника Фифе и ни тада није имао противкандидата, пошто се председник АФЦ Мухамед бин Хамам повукао из трке, после суспензије коју је добио због сумње да је умешан у корупцију.

Би-Би-Си је пренео да ће Европска фудбалска унија (Уефа) тражити да се одржи ванредни конгрес Фифе, а ако се 20 одсто чланица сложи, тај састанак мора да се организује у року од три месеца.

Председник Европске фудбалске уније Мишел Платини позвао је Блатера да се повуче из изборне трке, што је актуелни председник одбио.

Овако је протекао дан у Цириху:

19.20 - Принц Али бин ел Хусеин повукао се из изборне трке, тако да је Сеп Блатер освојио и пети мандат на челу Међународне фудбалске федерације! 

19.10 - Други круг гласања је у току. 

19.05 - Блатер је добио 133 гласа, Принц Али бин ел Хусеин 73. Пошто Блатер нема две трећине гласова, на реду је други круг гласања. У другом кругу гласања потребно је да победник добије просту већину гласова.

18.40 - Завршено је гласање, сада ће се пребројавати гласови.

17.19 - Гласали представници Босне и Херцеговине, Боцване и Бразила... 

17.00 - У Цириху почело гласање за председника Фифе. Сеп Блатер, упркос скандалима протеклих дана, и даље важи за главног фаворита за останак на функцији. 

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара