Блатер одбио да се повуче, Уефа не бојкотује!

Сеп Блатер је одбио да се повуче са места председника Фифе, након што је то од њега затражио водећи човек Уефе Мишел Платини. Уефа, ипак, неће бојкотовати конгрес Светске фудбалске федерације.

Блатер, који има 79 година и који покушава да се избори за свој пети мандат на месту председника најмоћније и најважније спортске (и не само спортске) организације на свету, одржао је хитан састанак са кључним Фифиним челницима. Након тога се састао насамо са Платинијем, а током овог разговора у четири ока замољен је да се повуче. Он је то одбио.

Блатер ће се на изборима, који се одржавају у петак, суочити са јорданским принцом Али Бин ел Хусеином.

Бројне су утицајне фудбалске личности које захтевају да се гласање одложи, након што је седам Фифиних званичника ухапшено у Цириху у среду.

Постоје и они, као све гласнији Грег Дајк, председник енглеског ФА, који сматра да би изборе требало одржати, јер се уздају да ће принц Али коначно победити времешног Швајцарца.

Европска фудбалска унија саопштила је да ипак неће бојкотовати конгрес Светске фудбалске федерације.

Извршни директор Фудбалског савеза Ирске Џон Делани изјавио је да је Уефа само неколико сати пре почетка конгреса повукла претњу бојкотом.

Делани је рекао и да ће потпредседник Енглеског фудбалског савеза Дејвид Гил одбити место у Извршном комитету Фифе, ако досадашњи председник Сеп Блатер у петак буде реизабран. Противкандидат Швајцарцу на изборима биће јордански принц Али Бин ел Хусеин.

Гил је требало да замени Џима Бојса на позицији потпредседника Фифе, које, по правилу, припада Британцима.

Уефа је оценила да је скандал тешко нарушио углед фудбала.

Међутим, азијски и афрички фудбалски челници траже недвосмислено одржавање избора, дакле нису сагласни ни са одлагањем, а чак су и поновили своју подршку Блатеру.

Неколико спонзора Светске фудбалске федерације и предстојећег Светског првенства саопштило је да прати развој догађаја у тој организацији и да разматрају да повуку спонзорства.

"Кока-кола", "Адидас", "Киа моторс" и "Виза" сагласни су у оцени да је "корупција нешто што веома нарушава углед Фифе и Светског првенства".

Најоштрија у свом саопштењу била је "Виза", која је изразила очекивање да ће Фифа предузети брзе и хитне кораке у решавању проблема.

"Уколико Фифа не крене у обнову културе фудбала са јаким етичким праксама, ми ћемо преиспитати наше спонзорство", наводи се у саопштењу те компаније.

Фифа се налази у кризи у каквој није била у својој 111 година дугој историји. Власти Сједињених Америчких Држава оптужиле су 14 особа, а ухапсиле седам званичника Фифе због мита, рекетирања и прања новца. Међу њима је био и актуелни потпредседник Фифе Џефри Веб.

У потпуно засебном случају, швајцарски органи покренули су истрагу која се тиче процеса који је одредио домаћинства Мундијала 2018. и 2022. године.

Откада је подигнута оптужница против челника Фифе, Блатер се није појавио у јавности, иако је имао неколико заказаних појављивања. Истина, обратио се јавности путем саопштења.

Интересе Русије, која је добила спорну организацију наредног Светског првенства, заступа и председник Владимир Путин.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара