Огласио се и Блатер: Ово је тешко време за фудбал

Први човек Светске фудбалске федерације (Фифа) Сеп Блатер већ два дана због корупционашке афере која је погодила ту организацију избегава да се појави у јавности, али се ипак огласио путем саопштења.

Председник светске куће фудбала данас је требало да одржи говор на конференцији спортских лекара, током Конгреса Фифе у Цириху, на коме треба да се изабере и нови председник, али до тога неће доћи.

Он је у саопштењу оценио да се фудбал налази у тешкој ситуацији и додао да подржава истрагу о корупцији после хапшења 14 функционера те организације.

"Ово је тешко време за фудбал, навијаче и Фифу. Разумем разочарање које су многи изразили, знам да ће ови догађаји утицати на начин на који нас многи виде", наводи се у сапштењу Блатера објављеном на сајту Фифе.

Савезни суд у Њујорку објавио је јуче оптужницу од 47 тачака за организовање рекетирања и корупцију против 14 оптужених, међу којима су и деветорица функционера Фифе.

"Колико год да су несрећни ови догађаји, ми подржавамо истрагу од стране америчких и швајцарских власти и верујем да ће помоћи раније покренутим мерама Фифе да искорени корен свега лошег у фудбалу", додаје се у саопштењу.

Блатер је навео да је сигуран да су многи бити "фрустрирани темпом промена", али да ће и поред тога Фифа наставити са њима и додао да корупцији нема места у фудбалу.

Укупно 14 особа је оптужено за завере за рекетирање, преваре у преносу новца и његово прање. Њихов план за богаћење кроз међународни фудбал трајало је 24 године.

Међу ухапшенима су садашњи председник КОНКАКАФ Џефри Веб, као и његов претходник Џек Ворнер; затим функционери из маркетинга који су наводно систематски плаћали и обећавали плаћање више од 150 милиона долара мита да би добили уносна медијска и маркетиншка права на међународне фудбалске турнире.

"Независни Етички комитет, који је у сред својих поступака у вези са доделом домаћинстава Светских првенстава 2018. и 2022, предузео је брзу акцију и казнио оне појединце које су именовале власти као корумпиране. Ови кораци су слични онима које је Фифа предузимала претходних година, када је искључила сваког члана који је прекршио етички код. Наставићемо сарадњу с властима и радити енергично како би искоренили све лоше из Фифа, како би вратили поверење и осигурали да фудбал буде ослобођен погрешно", навео је Блатер.

У Цириху би сутра требало да се одрже избори за председника Фифе, на којима је главни фаворит за победу садашњи први човек светске куће фудбала - Сеп Блатер.

Европска фудбалска унија (Уефа) је од Фифе затражила одлагање избора и предложила да се одрже тек за шест месеци, али ће се они вероватно одржати сутра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара