Фифа у кризи каква до сада није забележена!

Међународна фудбалска федерација има проблема какве није имала у својој 111 година дугој историји. Клупко (огромно клупко) корупције и свакојаких других махинација и неподопштина коначно је почело да се одмотава. Све је почело хапшењима високох функционера које више приличи гангстерским филмовима - у зору, у луксузном хотелу у Цириху...


Фифу потреса велики скандал, али је овај – а ово није могуће довољно нагласити – знатно већи него сви ранији. Покренуте су две криминалне истраге због корупције у глобалном фудбалском владајућем телу, а седам високих функционера ухапшено је у рану зору у Цириху, по оптужби Сједињених Америчких Држава.

Одвојено од тога, швајцарски тужиоци покренули су случај којим ће истражити процес додељивања домаћинстава Светских првенстава 2018. и 2022. године, који су добили Русија и Катар.

Без обзира на све, Фифа планира да одржи председничке изборе по плану, дакле у петак.

Полиција је у Цириху извела акцију хапшења рано јутрос, а оптужбе које долазе из САД укључују прање новца, рекетирање и преваре. Представници спортских медија и фирми за промоцију спорта наводно су били укључени у давабје мита финкционерима Фифе и њених подорганизација, у укупном износу већем од 100 милиона долара, саопштило је швајцарско Министарство правосуђа.

Савезни суд у Њујорку отпечатио је оптужницу од 47 тачака за организовање рекетирања и корупцију против 14 оптужених, међу којима су и деветорица функционера Светске фудбалске федерације. Међу оптуженима су двојица садашњих потпредседника Фифе, као и бивши и садашњи председници Конфедерације фудбала Северне, Централне Америке и Кариба (КОНКАКАФ). Седморица су ухапшена у Швајцарској.

Укупно 14 особа је оптужено за завере, рекетирање, преваре у преносу новца и његово прање. Њихов план за богаћење кроз међународни фудбал трајало је 24 године.

Оптужницу је објавила министарка правде САД Лорета И. Линч, затим вршилац дужности државног тужиоца Кели Ти Кари, директор Федералног истражног бироа (ФБИ) Џејмс Би Ками и шеф Америчке пореске службе за кривичне истраге Ричард Вебер.

Швајцарске власти ухапсиле су седморицу оптужених на захтев САД. Ухапшени су Џефри Веб, потпредседник Фифе и председник КОНКАКАФ-а, Едуардо Ли, члан Извршног комитета Фифе, функционер КОНКАКАФ-а и председник Фудбалског савеза Костарике, Хулио Роћа, официр за развој Фифе и председник Фудбалског савеза Никарагве, Костас Такас, Еухенио Фигередо, Рафаел Ескивел и Жозе Марија Марин.  

Као криви су се изјаснили Чарлс Блејзер, бивши дугогодишњи генерални секретар КОНКАКАФ-а и представник САД у извршном комитету Фифе; затим Жозе Хавила, власник и оснивач међународног спортско-маркетиншког конгломерата „Трафик груп"; као и две Хавилине компаније, „Трафик спортс интернешнел" и „Трафик спортс Ју-Ес-Еј".

"Оптужница наводи корупцију која је широко распрострањена, систематска и дубоко укорењена, како у иностранству, тако и овде, у Сједињеним Државама. Она се простире на бар две генерације фудбалских функционера, који су, како се наводи, злоупотребили своје положаје поверења да би добили милионе долара мита. А то је дубоко оштетило мноштво жртава, од млађих лига до земаља у развоју, које би требало да имају користи од прихода који доносе комерцијална права тих оганизација - до навијача широм света", рекла је министарка Линч.

Министарство правосуђа Швајцарске (ФОЈ) блокирало је рачуне у неколико банака после хапшења званичника Међународне фудбалске федерације.

Како преноси агенција Ројтерс, ФОЈ је блокирало рачуне за које се сумња да је преко њих текао новац за подмићивање. 

"У складу са три захтева америчког правосуђа за правну помоћ, ФОЈ је наложило блокаду рачуна у неколико банака кроз које је текао новац од корупције", саопштила је канцеларија ФОЈ.

Канцеларија швајцарског јавног тужилаштва саопштила је да је покренута засебна истрага против десет "непознатих лица осумњичених за проневеру и прање новца" у вези са доделом организације Мундијала Русији и Катару.

Како је наведено, "тужилаштво је дошло у посед електронских података и докумената у седишту Фифе као део истражног процеса".

Швајцарска федерална полиција саопштила је да ће испитати десеторицу чланова Извршног комитета Фифе, који су учествовали у гласању у децембру 2010. године.

Прочитајте шта је на веома посећеној конференција за представнике медија у седишту Фифе рекао Валтер де Грегорио.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије