Gràcies Xavi!

Када тики-таку не бисмо посматрали као тактичко начело, већ као антропоморфно биће, дакле као човека, онда би она имала црну косу, била би висока 170 центиметара и тешка око 68 килограма. И звала би се Ћави. Било је бољих фудбалера од Ћавија (јако мало, али их је било), али ниједан није као он дефинисао читаву еру и фудбал који се у њој играо. И данас је одиграо последњу утакмицу на Камп Ноу у дресу своје Барселоне...

Ниједан фудбалер Барселоне није освојио осам титула шампиона државе, као Ћави. Ћави је укупно освојио 23 титуле са Барселоном. Потребна му је још једна како би постао најуспешнији шпански фудбалер свих времена. Имаће две прилике да то уради (финале Купа краља и финале Лиге шампиона), али више никада неће имати прилику да истрчи на Камп Ноу у дресу клуба у коме је провео читав свој живот.

Највећи стадион у овом делу света био је пун на опроштају легендарног фудбалера, и на прави начин се са њим поздравио. Ћави је игру, на утакмици против Депортива (о томе више мало касније), напустио пет минута пре краја меча, уз громке овације и још громкије сузе. Да симболика буде потпуна, на терен је уместо њега ушао Андрес Инијеста.

А сада мало о самом фудбалу...

Фудбалери Алмерије и Еибара испали су из шпанске Примере, док је Валенсија изборила пласман у квалфикације за Лигу шампиона након утакмица последњег, 38. кола.

Валенсија је после преокрета савладала Алмерију са 3:2, те на тај начин екипу из Андалузије послала у шпанску Сегунду и себи обезбедила четврто место са бодом предности испред Севиље, која сезону завршава на петој позицији.

Еибар је против последњепласиране Кордобе, која је још раније испала у другу лигу, славио са 3:0, али и поред убедљиве победе није успео да обезбеди опстанак у Примери.

Прволигашки статус и наредне сезоне имаће екипе Гранаде и Депортива из Ла Коруње. Депортиво је на гостовању одиграо нерешено 2:2 са шампионом из Каталоније, док је Гранада ремизирала без голова са Атлетиком из Мадрида.

Депортиво, Гранада и Еибар су сезону завршили са по 35 бодова, али тим из Ла Коруње и Гранада имају бољу гол разлику у односу на екипу са севера Шпаније.

Севиља је на гостовању савладала Малагу са 3:2, али није успела да избори пласман у квалфикације за Лигу шампиона, пошто је Валенсија била сигурна против Алмерије.

Најубедљивију победу остварила је екипа Атлетик Билбаа, која је на стадиону Сан Мамес славила са 4:0 против Виљареала. Реал Сосиједад је са 4:2 тријумфовао против Рајо Ваљекана, док је Селта са 3:2 савладала Еспањол.

Реал Мадрид је декласирао Хетафе са 7:3 на „Сантијаго Бернабеу". Утакмица није имала велики резултатски значај, те је тренер Реала Карло Анчелоти, који је меч провео на трибинама због суспензије, одлучио да пружи шансу играчима који ове сезоне нису много наступали.

Прилику је добио и Мартин Едегард, који је са 16 година, пет месеци и шест дана постао најмлађи Реалов дебитант у Ла Лиги.

Млади Норвежанин је у игру ушао уместо Кристијана Роналда, стрелца три гола. Ово је његов 31. хет-трик у шестој сезони у Примери.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво