Линта: Како може присталица усташа у Уефу?!

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта упутио је писмо председнику Европске фудбалске уније (Уефа) Мишелу Платинију поводом избора председника Фудбалског савезе Хрватске Давора Шукера у Извршни комитет Уефе.

Линта је подсетио Платинија да је Шукер „присталица усташког режима Независне државе Хрватске, који је као највернији савезник Адолфа Хитлера и нацистичке Немачке, током Другог светског рата на најмоструознији начин у логорима смрти и изван њих побио на стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома".

У писму се између осталог наводи да се Шукер, као фудбалер Реала, 1996. године фотографисао са осмехом на гробу усташког вође и ратног злочинца Анте Павелића који је сахрањен на гробљу у Мадриду и није осудио поступак хрватског репрезентативца Јосипа Шимунића, који је суспендован због ширења националне и расне мржње после утакмице Хрватска - Исланд.

"Као председник Фудбалског савеза Хрватске Шукер није покренуо дисциплински поступак против извршног директора Динама из Загреба Здравка Мамића када је марта 2013. године на националној основи вређао хрватског министра спорта и образовања Жељка Јовановића који је српске националности. Мамић је дао скандалозну изјаву да Жељко Јовановић мрзи све хрватско и да као Србин не може водити најважнији ресор у Хрватској. Шукер није осудио усташко скандирање на фудбалској такмици Хајдук - Осијек новембра 2013. на стадиону Пољуд у Сплиту", написао је Линта.

Он је поставио питање да ли би челници фудбалског савеза неке друге европске државе остали на функцији да је њихов савез подржао кандидата који је присталица Адолфа Хитлера и других нацистичких вођа.

"Сматрам да Шукер, као члан Извршног комитета, не може да допринесе борби Уефе и вашој борби против растућег расизма, дискриминације и говора мржње. Желим да са садржајем овог писма упознате остале чланове Извршног комитета и председнике 54 национална савеза који су чланови Уефе. Очекујем да ми одговорите у разумном временском року", наводи се у писму Линте.
Шукер је у уторак на конгресу Уефе у Бечу постао први Хрват који је изабран у Извршни комитет.

Он је добио 34 гласа, а за избор му је била потребна подршка 28 Савеза.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара