Ето: Наставићу да се борим против расизма

Самјуел Ето примио Европску медаљу толеранције, награду за рад и велики допринос борби против расизма.

Фудбалер Сампдорије Самјуел Ето изјавио је да ће се и даље борити против расизма, радије него да трпи злостављање и мржњу на терену.

Репрезентативац Камеруна је у Лондону примио награду за рад и велики допринос борби против расизма, Европску медаљу толеранције, коју му је доделила невладина организација Европски савез за толеранцију и помирење (ЕЦТР).

"Људи се рађају са љубављу, а науче да мрзе и то сам схватио 2005. године. Одлучио сам да се супротставим и гласно кажем да расизам постоји. Саиграчи су ме подржали, као и клуб. Тада сам схватио да је једини начин борбе супротставити се и причати о расизму", рекао је Ето.

Камерунац је 2005. године играјући за шпанску Барселону запретио да ће током утакмице са Сарагосом изаћи са терена пошто су га противнички навијачи вређали на расној основи, опонашали мајмунске звуке и гађали га кикирикијем. Исти инциденти поновили су се годину дана касније.

"После тога сам одлучио да се борим против расизма и сваке врсте злостављања на стадиону и ван њега", рекао је Ето.

Председник ЕЦТР Моше Кантор рекао је 34-годишњи Камерунац добио признање јер је нашао "храброст и вољу да се супротстави расистима", али и за "подизање свести о расизму код фудбалера и милиона фудбалских навијача".

Прошлог месеца догодио се велики инцидент, када су у Паризу навијачи Челсија спречили тамнопутог мушкарца да уђе у метро, узвикујући пароле на расној основи.

Снимак инцидента приказан је на додели награде Етоу.

"Чуо сам за то и био сам шокиран. Али, не можете осуђивати клуб због пет или десет људи са таквим ставом", рекао је Ето, који је играо у Челсију у сезони 2013/2014.

"Одрастајући, мислио сам да је живот пријатељство, поштовање и дељење. Али, нажалост, открио сам да постоје људи који се не понашају на тај начин, већ су пуни мржње", додао је четвороструки најбољи фудбалер Африке.

Ето се борио против расизма и док је играо за милански Интер, Евертон и руски клуб Анжи из Махачкале. Он се у јануару вратио у Италију, где је потписао за Сампдорију.

"Напустио сам Камерун када сам имао 15 година... Имао сам један сан, да освојим свет. Желео сам да докажем да млади дечак из Африке може да успе и постигне много", рекао је Ето, који је освојио три Лиге шампиона, две са Барселоном и једну са Интером.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара