Читај ми!

Суперлига по новом систему од следеће сезоне

Извршни одбор Фудбалског савеза Србије усвојио предлог о промени система такмичења у Суперлиги. Од наредне сезоне, после двокружног система такмичења и одиграних 30 кола, првенство ће се поделити на две групе од по осам чланова. Тренери поздрављају промене.

Систем такмичења у Суперлиги Србије одвијаће се следеће сезоне по систему плеј-офа и плеј-аута, саопштио је Извршни одбор Фудбалског савеза Србије.

Извршни одбор једногласно је усвојио предлог о промени система такмичења, након деветомесечне јавне расправе.

Суперлига у сезони 2015/16 имати исти број чланова као и до сада, односно 16, а после двокружног система такмичења и одиграних 30 кола, првенство ће се поделити на две групе од по осам чланова.

Првих осам играће плеј-оф, а других осам плеј-аут по једнокружном систему, односно седам нових утакмица. Осим тога, сви бодови које су тимови освојили биће подељен на пола.

"Једногласно је закључено да ће управо тај детаљ утицати на пораст квалитета и занимљивости такмичења. До 1. маја ове године биће предочени календари такмичења за наредне две сезоне, уз пратеће пропозиције о такмичењу, које ће бити усвојене на једној од наредних седница Извршног одбора", саопштио је ФСС.

Тренери Суперлигаша углавном су поздравили одлуку о промени система такмичења у следећој сезони, уз извесне резерве.

"Допада ми се промена, играће се три 'вечита дербија'... Треба пробати, зашто да не? Можда ће то бити добро за наш фудбал", рекао је тренер Црвене звезде Ненад Лалатовић.

Млади стручњак је истакао да му се не свиђа смањење бодова.

"То што ће се играти плеј-оф и плеј-аут је коректно, али ми се не свиђа подела бодова. Ти одиграш добро, побегнеш другом шест бодова, а испостави се да је заправо три", рекао је Лалатовић.

Трећепласирани Чукарички одавно се залагао за овакав систем, а тренер Владан Милојевић био је јако задовољан.

"Баш сам се обрадовао. Биће више утакмица, што је јако битно за младе играче, а боље је и за струку. Биће и већа заинтересованост гледалаца. То је једна јако добра ствар. Такмичење ће бити регуларније и свима интересантније", рекао је Милојевић.

Он је очекивао да Извршни одбор Фудбалског савеза Србије усвоји ту промену.

"Нисам ни сумњао да ће људи у ФСС-у да буде за то, јер је то сасвим прихватљиво за све. Подићи ће се квалитет, регуларност и све што је потребно за фудбал. Било је крајње време и драго ми је да се десило јер смо дошли до тачке где треба да дамо нову крв српском фудбалу. Било је неодрживо да више тренирамо него што играмо", рекао је Милојевић.

Искусни стручњак Новог Пазара Милорад Косановић сматра да је нешто морало да се уради да се промени досадашњи систем такмичења.

"Ми тренери смо то обрађивали од септембра... ФСС је урадио добар посао, морали смо нешто да урадимо да се померимо са ових 30 утакмица годишње. Оваква лига ће донети много неизвесности, неће бити толике изједначености, а и игрћемо фудбал у периоду који је климатски погодан, а биће и много мање 'пријатељских' утакмица које се код нас много играју, иако то не жели да се призна", рекао је Косановић.

Тренер Спартака Петар Курћубић верује да нови систем погодује и младим играчима.

"Ја сам и раније подржавао сваку промену која доноси већи број утакмица. То погодује младим играчима, а наша лига је све више окренута младима, а њима само погодује већи број такмичарских утакмица... Подела бодова ће допринети квалитету и неизвесности до самог краја, сви ће водити рачуна о сваком боду, иако ће се увек неко осећати оштећеним. Али, ниједан систем није идеалан. Видећемо како ће бити, али се надам и желим да то буде позитивно", рекао је Курћубић.

Тренер Рада Милан Милановић слично размишља.

"Наш клуб се залагао за промену система. Тај систем је у Пољској дао добре резултате. Има ту и разних пратећих ствари, као што су услови на стадионима и телевизијска права. Ако се све то промени, а не само систем такмичења, мислим да ћемо напредовати", рекао је Милановић.

Тренер Доњег Срема Златомир Загорчић изразио је благу скепсу.

"Сусрео сам се већ са тим системом док сам радио у Бугарској, само без поделе бодова. Биће много више утакмица, али нисам сигуран да то може бити позитвно како наш фудбал функционише. Једноставно, време ће показати. Било је промена ко зна колико пута, свашта се покушавало и нисам баш много сигуран да може да буде нешто позитивно од овога", рекао је Загорчић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара