Читај ми!

Фифа и ФСС, шта сада?

Светска фудбалска федерација званично је примила четири кандидатуре за новог председника Фифе. Фудбалски савез Србије има времена до 29. маја да одлучи како ће се поставити у борби за првог човека моћне организације.

Шта је необично

Свако ко тврди да је необично што се Сеп Блатер поново кандидовао не познаје довољно лукавог Швајцарца који је већ 17 година председник Фифе.

Он је чак укинуо старосну границу за чланове Извршног одбора, чиме је многима већ гурнуо у руке нешто са чиме се може трговати. Јер историја боравка Сепа Блатера у Фифи је, заправо, историја трговине. О којој не постоје докази. А они који постоје, имају статус тајног документа.

Необично је што Блатер има чак тројицу противкандидата. На претходним изборима имао је само једног, али је Мухамед бин Хамам повукао кандидатуру само неколико дана пре Фифиног конгреса јер је проглашен кривим у корупционашкој афери у Фифи. Иако је био на месту потпредседника, дакле Блатеровог блиског сарадника, Блатер је прошао неокрњен у тој афери, а његов противкандидат повукао је кандидатуру, чиме је Швајцарац остао без противника.

На почетку их је било шест. Реч је о противкандидатима. Први је своју кандидатуру објавио Жером Шампањ. Он је чак кренуо у кампању која је укључивала и посету Фудбалском савезу Србије. Међутим, овај Француз није добио подршку минимум пет савеза, због чега се повукао.

Отпао је још један Француз, Давид Жинола, чију кандидатуру је финансирала кладионичарска компанија „Педи Пауер“. Изгледа да су се задовољили промоцијом коју је та кандидатура изазвала. Ни он(и) нису имали довољну подршку у светским фудбалским савезима.

Остали су принц Али бин ел Хусеин (39 година, Јордан; има подршку неких европских федерација, али не и подршку из матичне Азије), Михаел ван Праг (67 година, председник Фудбалског савеза Холандије, милионер, као и принц Хуесеин) и Луис Фиго (42, бивши репрезентативац Португала).

Зашто је Блатер поново фаворит

Из два разлога. Пре свега зато што има велики утицај на мале фудбалске нације. Његово упориште су земље Африке, Азије, Океаније и острвске земље Америке.

Сваки глас од 209 учесника има једнаку важност. А Блатер кроз разне пројекте тим савезима гура новац који председници и њихови сарадници неометано контролишу.

Тај новац није значајан за велике фудбалске савезе, али је за мале врло, врло битан.

Блатер је мудро схватио једноставну чињеницу. Њему није битно да задовољи навијаче, љубитеље фудбала. Он задовољава оне који гласају.

Други разлог је што сва тројица кандидата заправо расипају „анти-Блатер блок". Они у борбу улазе као контратежа садашњој Фифи која је затворена и непопуларна организација, а не као људи који имају неке посебне идеје.

Како ће реаговати ФСС

Фудбалски савез Србије се до сада није огласио поводом избора у мају. Њихова пракса до сада је била да имају добре односе и са првим човеком Фифе Сепом Блатером и са председником Уефе Мишелом Платинијем.

Како је Платини отворено критиковао Блатера, биће занимљиво видети шта ће урадити ФСС који се и сам налази у незавидној позицији због унутрашње политике коју води.

Фудбалски савез Србије је имао велики утицај приликом неких претходних избора јер је око себе окупио земље региона и уз Фудбалски савез Русије, који је то учинио у земљамама бившег СССР-а, доносио знатан број гласова. Са обзиром на блиску сарадњу фудбалских савеза Србије и Русије, та групација је имала изузетан утицај.

У овом тренутку се зна да су фудбалски савези БЈР Македоније и Црне Горе већ дали подршку Луису Фигу. Дакле, неки су се већ одлучили да самостално крену у кампању.

Када је избор

Избори су 29. маја на Конгресу Фифе у Цириху. Неоспорно је да је Фифа постала издвојена организација, синоним за корупцију и тајновитост. То не значи да ће се нешто изменити у месецима који долазе, без обзира на све јачи политички притисак из Европе преко Енглеске, Немачке, па и Швајцарске која тражи увид у Фифине књиге. Фифа је све богатија и моћнија. То није фер, али то је стварност.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво