Читај ми!

Баждаревић на клупи „змајева“

Нови селектор фудбалске репрезентације БиХ је прослављени југословенски и босански фудбалер Мехмед Баждаревић. Он је на клупи „змајева“ заменио Сафета Сушића, који је због лоших резултата у квалификацијама за ЕП 2016. у Француској смењен са те дужности.

На седници Извршног одбора Фудбалског савеза БиХ одржаној у Тренинг центру "Змајево гнездо" у Зеници за новог селектора репрезентације БиХ изабран је Мехмед Баждаревић. Након што на седници одржаној у четвртак није изабран нови селектор, него је број кандидата сведен на њих седам, ИО ФС БиХ донео је коначну одлуку о наследнику Сафета Сушића. Баждаревић је изабран из ужег круга кандидата у који су ушли Блаж Слишковић, Милован Рајевац, Игор Штимац, Амар Осим, Сергеј Барбарез и Фарук Хаџибегић.

Мехмед Баждаревић је рођен 28, септембра 1960. године у Вишеграду. Фудбалску каријеру је почео у Железничару 1978. године, а за Плаве је одиграо више од 300 утакмица. Током периода проведеног на Грбавици Баждаревић је два пута проглашен најбољим играчем бивше Југославије. Године 1985. је са Жељезничаром играо у полуфиналу Купа УЕФА. Две године касније је прешао у француски Сошо, а 1989. године је проглашен најбољим страним играчем Прве лиге Француске. У Сошоу је био до 1996. годоне, а потом је једну сезону наступао за Нимес. Каријеру је завршио као играч Етоиле из Швајцарске.

Баждаревић је наступао за селекције бивше Југославије, а био је и први капитен репрезентације БиХ, за коју је одиграо 11 утакмица.

Након завршетка играчке каријере Баждаревић се посветио тренерском послу. Прво је био помоћни тренер у Сошоу, па је водио резервни тим. Године 2003. је преузео француски Истрес, који је наступао у Другој лиги Француске. У сезони 2003/2004. је ушао у Прву лигу Француске и тиме забележио највећи успех у историји тог клуба. Те сезоне је изабран и за најбољег тренера у Другој лиги Француске. У јулу 2005. године је преузео Етоиле ди Сахел у Тунису, с којим је те године израо у Афричкој Лиги шампиона. У априу 2006. године је добио отказ због изгубљене утакмице у којој је клуб изгубио титулу првака.

После епизоде у Тунису, Баждаревић је отишао у Катар и преузео клуб Ал-Вакрах. Ту се задржао годину дана, а потом се вратио у Француску. У децембру 2007. године је преузео Гренобл. У сезони 2007/2008. је овај клуб увео у Прву лигу Француске. У Греноблеу је остао три године, а потом је постао тренер Сошоа. Након једне сезоне се вратио у Ал-Вакрах, али после једне сезоне је напустио клуб.

Новог селектора репрезентације БиХ очекује веома тежак посао с обзиром на чињеницу да "змајеви" након четири одигране квалификационе утакмице за Европско првенство у Француској 2016. године имају само два освојена бода.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара