Читај ми!

Србија – Албанија, дан после

Капитен Србије Бранислав Ивановић објаснио је да су репрезентативци Србије након инцидента са "великоалбанском" заставом све време били уз играче Албаније. Де Бјази: Трауматично искуство, било је опасно. Дука: Одлука да буде у корист фудбала. Ђурић: Напад на мене и Партизан. Напали су нас навијачи, па нисмо хтели да се вратимо на терен, рекао је Лорик Цана. Плашили смо се за животе, каже Цикелаши. Блатер и Платини: Фудбал не сме да се користи у политичке сврхе.

22.30 - Познати енглески фудбалски судија Грејем Пол сматра да је његов колега и земљак Мартин Еткинсон имао веома тежак посао на прекинутој утакмици између репрезентација Србије и Албаније у квалификацијама за првенство Европе.

Еткинсон је имао невероватно тежак посао да исконтролише догађаје који су страховитом брзином прелазили у стање лудила и општег хаоса. Одлуку о прекиду могао је да донесе или он или делегат Уефе Хари Бин, можда заједно, али ко год да је донео проценио је претходно да услови за игру нису били могући, изјавио је Пол лондонском "Дејли Мејлу".

Он је навео да је за Еткинсона свакако много значило што је делегат утакмице био искусни функционер Уефе, Холанђанин Бин, који је вероватно знао шта је требало да се уради када су у питању ретки и крајње необични инциденти као што је лет дрона изнад терена.

Пре сваког меча под окриљем Уефе судије добију јасна упутства шта треба да раде у случају неког већег инцидента, али чисто сумњам да у било каквом правилнику пише шта предузети када се појави дрон изнад стадиона, казао је Пол.

19.00 - Помоћник селектора репрезентације Албаније Паоло Трамецани рекао је да полиција у Београду није заштитила гостујуће играче у инцидентима након прекида меча са Србијом у квалификацијама за првенство Европе, преносе италијански медији.

Ми смо схватили да ће то бити меч високог ризика од тренутка када смо стигли у Београд. Међутим, нисмо очекивали да ћемо бити гађани камењем и флашама, чак и наша клупа. Необјашњива је чињеница да нас полиција није заштитила, после тога чак је и допринела у нападима на наше играче, изјавио је Трамецани за портал Топкалчо 24.

Он је навео да су хулигани са трибина хтели физички да се обрачунају са изабраницима Ђанија де Бјазија, који су побегли у свлачионицу.

Остали смо у свлачионици до пола два иза поноћи. Противници су могли да се истуширају и оду, али ми не. Речено нам је да је Богданов на терену и ја мислим да је то доказ колико ова игра није била третирана као спорт, казао је Трамецани.

Италијански стручњак нагласио је да мора да похвали сва 22 играча на терену, наводећи да су "показали пример".

После утакмице, Настасић, Кузмановић и Ивановић помогли су нашим момцима да напусте стадион. Они су можда били и више узнемирени него ми. То је била најбоља порука из свега овога, јер су исказали велико поштовање према противницима, закључио је Трамецани.

18.25 - Српски репрезентативац Ненад Томовић рекао је да су инциденти на мечу против Албаније за сваку осуду.

Оно што се догодило јуче је апсолутно за сваку осуду, рекао је Томовић за сајт Фјорентине.

Ми играчи на клупи смо одмах схватили да ће вероватно, уколико се та застава брзо не склони, наши навијачи то покушати да ураде. То је био разлог због којег смо утрчали на терен. У сваком случају, моја једина намера да се ситуација смири... Заједно са мојим саиграчима сам помогао албанским играчима да се врате у свлачионицу, казао је Томовић. 

17.30 - Слика претреса торби албанских фудбалера након синоћног меча у Београду...

17.15 - Председник Фудбалског савеза Хрватске Давор Шукер изјавио је да му је жао због "немилих догађаја" на утакмици између Србије и Албаније и изразио наду да ће реаговати све фудбалске инстанце.

Сигурно је тамо било 98 одсто људи који су желели да гледају утакмицу и оних пар одсто који не желе, али не бих сад улазио ко је крив, јер нисам видео снимак, рекао је Давор Шукер, пренела је хрватска новинска агенција Хина.

17.00 - Навијачи турског Бешикташа најавили су долазак на меч са Партизаном (23. октобар) у оквиру Европа лиге, и то са албанском заставом!

16.30 - Селектор Албаније Ђовани де Бјази рекао је да је његова екипа играла добро, али да због опасне ситуације није могла да заврши утакмицу против Србије у Београду.

Ово је било трауматично искуство и оно што нисмо желели да се деси стварно се догодило. Играли смо добро, али, нажалост, нисмо били у могућности да завршимо утакмицу јер су навијачи ушли на терен. То је била невероватна, опасна ситуација, рекао је Де Бјази италијанским медијима.

Де Бјази је додао да је неколико његових играча доживело повреде главе, а да су их, поред навијача, "напали и редари".

Стадион у Београду је неадекватан за такву врсту утакмице. Да ли ће бити регистрован пораз Србије са 3:0? Постоје органи који то одлучују, али слике су јасне и сви их виде. Било је екстремо опасно, казао је Де Бјази.

15.30 - Председник Фудбалског савеза Албаније Армандо Дука, после синоћног прекида утакмице са Србијом у Београду, рекао је да је сада најмање важно у чију корист ће Уефа регистровати утакмицу, него да је важно да одлука буде у служби развоја фудбала.

Не бих желео да фудбал буде оштећен, али није било могуће наставити утакмицу. Одлука коју ће да донесе Уефа треба да буде у служби развоја фудбала и није важно ко ће добити бодове, него да се мисли о томе како средити стање и шта је најбоље за добру фудбалску утакмицу, изјавио је Дука за РТК2.

Утакмица између Србије и Албаније, у квалификацијама за првенство Европе, прекинута је Београду након скандалозне провокације албанских навијача и инцидената који су уследили након тога.

14.00 - Председник Фудбалског клуба Партизан Драган Ђурић негирао је да је повезан са скандирањем против премијера Србије Александра Вучића на утакмици Србија–Албанија и оценио да су супротне тврдње нови напад на њега и Партизан.

Ђурић је у изјави за медије казао да синоћном мечу није присуствовао нити учествовао у његовој организацији.

Повезивање мог имена са испадом извесног Игора Микића, кога не познајем, неистинито је, злонамерно и представља груб напад на мене и ФК Партизан. Очекујем да ће аутори ове неистине објавити одговарајућу исправку, навео је Ђурић.

Један гледалац на утакмици Србија–Албанија упао је синоћ пред камере РТС-а током преноса уживо и викао погрдне пароле премијеру Александру Вучићу.

Поједини медији објавили су да је реч о Игору Микићу, члану СРС-а, кога су на тај чин подстрекивали појединци из ФК Партизан и Фудбалског савеза Србије.

12.00 - Британски лист Индипендент оценио је да је за инцидент на утакмици делимично одговорна и Уефа.

Британски лист истиче да је Уефа, упркос томе што је знала за постојање политичких тензија између Србије и Албаније, те две земље ставила у исту групу квалификација.

Уефа је забранила албанским навијачима да присуствују утакмици, а раније је дозволила да Србија и Албанија буду у истој групи квалификација, упркос дугогодишњим политичким тензијама те две земље. Срби и Албанци су иначе, два ентитета која учествују у спору око Косова, подсећа Индипендент.

Уефа је, уочи одређивања квалификаицоних група за ЕП 2016. раздвојила због политичких тензија Јерменију и Азербејџан, као и Шпанију и Гибралтар, док су Русија и Грузија пристале да буду у истој групи.

11.55 - Председник Уефе Мишел Платини "дубоко је растужен догађајима у Београду".

Фудбал би требало да зближава људе и политика не би требало да се меша у наш спорт, пренео је Платинијеву изјаву на Твитеру портпарол Уефе Педро Пинто.

Платини је у тој изјави такође, назвао догађаје у Београду "неопростивим".

11.45 - Председник Фифе Сеп Блатер осудио је инциденте и поручио да фудбал не сме да се користи у политичке сврхе.

Фудбал никада не сме да се користи у политичке сврхе. Снажно осуђујем све што се десило на утакмици, написао је Блатер на свом Твитер профилу.

11.30 - Репрезентативац Албаније Сокољ Цикалеши рекао је да су фудбалери страховали за своје животе.

Било је гадно, бојали смо се за живот. Било нас је страх да српски играчи не искидају нашу заставу. Због тога је дошло до целог сукоба. Нисмо се осећали сигурно, тек смо у службеним просторијама стадиона били мирни и спокојни. Четири наша играча су повређена у тучи с навијачима на терену. После тога нисмо били спремни опет да изађемо на терен. Да, била је опција да се настави, али ми нисмо хтели, рекао је Цикалеши, преноси портал Goal.

Цикелаши је рекао да није учествовао у инцидентима, тачније да је утрчао на терен као и сви остали, али признаје да није ни ударен, и каже да он никога није ударио.

Као и Цана, Цикелаши је потврдио да су се српски репрезентативци поставили заштитнички према њима.

10.30 - Фудбалски клуб Нови Пазар саопштио је да не стоји иза увредљивих порука које су се појавиле на друштвеним мрежама након прекида утакмице између Србије и Албаније.

Генерални секретар Новог Пазара Реџеп Кораћ осудио је твит у коме се у негативном контексту описују догађаји на стадиону Партизана уз спомињање "уринирања усред Београда", као и да "то могу само Албанци".

Нови Пазар најоштрије осуђује и ограђује се од оваквих потеза појединаца и група, који немају никакве везе са клубом и не желе добро клубу. Наглашавамо да Нови Пазар нема званичну Твитер страницу, као и да преко 30 Твитер и Фејсбук страница из разних делова света злоупотребљавају име и грб клуба. Очекујемо од одељења за високотехнолошких криминал МУП-а Србије да пронађе осниваче страница против којих смо и раније подносили пријаве, рекао је Кораћ Танјугу.

09.30 – Капитен Албаније Лорик Цана тврди да су он и његови саиграчи физички нападнути и да зато нису хтели да наставе утакмицу са Србијом.

Ми смо дошли да играмо фудбал, али напали су нас српски навијачи и зато нисмо хтели да се вратимо на терен. Хтели смо само да узмемо заставу и све би било под контролом да је обезбеђење спречило навијача да столицом погоди људе на нашој клупи. Бранио сам саиграча, имам повреде по лицу, а има их и Џака, изјавио је Цана, преноси приштинска ТВ Кохавижeн.

Цана је додао да су људи из Уефе све видели и да очекује казну за Србију.

Питали су нас да играмо без навијача. Mеђутим, ми се због повреда нисмо осећали добро. Бане Ивановић је човек за пример. Он је и пре утакмице дошао и рекао нам да је ово само фудбалска утакмица, објаснио је Цана.

Током прекида, албански репрезентативци су били у свлачионици где су остали до после поноћи, а капитен Цана је за то време користио свој Фејсбук профил као средство комуникације.

Сви играчи су добро, написао је Цана, а нешто касније поставио фотографију заставе "Велике Албаније" уз коментар: "Најлепша застава на целом свету."

09.20 – Ертит Бериша и Беким Белај кажу да их је изненадила ситуација у Београду.

Било нам је незгодно у овој тешкој ситуацији, али сада је све готово и гледамо само напред, рекао је Бериша новинарима и оценио да је за албански тим ситуација "у таквом амбијенту" била "баш опасна".

Беким Белај, који је први дотрчао да би узео транспарент од српских играча, тврди да се ни у једном тренутку није уплашио.

Свако би урадио исто за своју заставу, истакао је Белај.

Бериша и Белај били су једини играчи албанске репрезентације који су пристали да у Београду дају изјаве новинарима – и из Србије и из Албаније.

09.00 – Капитен репрезентације Србије Бранислав Ивановић рекао је да му је жао што је утакмица против Албаније прекинута и истакао да су он и саиграчи хтели да наставе меч, али да Албанци нису били у стању да се опораве после инцидента.

Не можемо тренутно да сагледамо ствари, могу да причам само у име свог тима. Оно што је најважније – ми смо све време били уз Албанце и желели да наставимо утакмицу. У консултацијама са делегатом Уефе, репрезентативци Албаније су изјавили да нису психички и физички спремни да играју, изјавио је Ивановић новинарима после меча у Хумској.

Он је истакао да је тешко сада, након свега што се дешавало, износити утиске.

Остаје нам жал што фудбал није био у првом плану. Ово је веома важан моменат за нас. Mи хоћемо само да играмо фудбал и то нас једино занима, поручио је Ивановић.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво