Читај ми!

Бразил савладао солидну Србију

Бразил - Србија 1:0. Тим коме је овај меч био генерална проба за Светско првенства, које се иначе спрема и да освоји, био је бољи у Сао Паулу баш за тај један гол који је постигао Фред. Србија, некомплетна и без Мундијалског мотива, показала је, иако је поражена након осам утакмица, да уз довољно тактичке дисциплилне и агресивности може да игра са било којом селекцијом на свету.

Србија је завршила турнеју по Америкама минималним поразом од Бразила. Тим Љубинка Друловића, некомплетан и лишен такмичарског мотива који је имао његов славни противник, одиграо је врло солидно током већег дела сусрета. Празни минути, они средином другог дела, на крају су коштали "орлове" позитивног резултата на једном од најпознатијих светских стадиона.

Оно што се може из једног оваквог меча извући као позитивно јесте висок степен тактичке одговорности у игри наше селекције. Млади играчи Србије показали су и довољно спортске дрскости да нападну фаворизованог ривала у његовом дворишту, што је и створило неколико врло изгледних прилика испред гола Жулија Цезара.

У првих 45 минута игре Бразил није успевао да шутне из казненог простора Србије, а и оно што је шутнуо ван њега било је потпуно безопасно. На другој страни Коларов и Митровић су пропустили добре прилике за Србију. На одмор у свлачионицу играчи су испраћени звиждуцима, што је још један показатељ квалитета игре Ивановића и другова.

Бразил је у наставак ушао као тим који мора да победи. Играчи у жутим дресовима стајали су јако високо, врло близу играчима Србије, што им је донело скоро 20 минута тоталног притиска.

Одбрана наше селекције попустила је у тренутку када се то чинило можда и најмање извесним, а кривицу деле Баста и Ивановић, који нису адекватно затворили нападача Флуминенсеа Фреда.

Србија је покушала да одговори, Јојић је чак погодио и стативу, али даље од тога се није могло. Онда се ушло у период који су обележиле измене на обе стране, али и велики пад ритма игре. Вреди споменути да је свој деби у А селекцији Србије дочекао Милан Лулач, голман Партизана.

Ова турнеја је имала двојаку функцију. Послужила је као припрема нашој селекцији пред квалификације за Европско првенство, али и као "пријемни испит" Љубинку Друловићу. Какав ће коначан исход бити, по оба питања, биће познато у данима и месецима који следе.

Овако је текао меч:

23.03 - Крај утакмице у Сао Паулу.

22.59 - Сјајна одбрана Лукача након ударца главом Жоа. Чувар мреже вицешампиона назе државе показао је завидне рефлексе и, вероватно битније, самопуздање и прибраност да раеагује на овај начин.

22.55 - Управо је суперлигашки тандем створио још једну полуопасну ситуацију пред голом Бразила. Десни бек Партизана је центрирао, а нападач Црвене звезде је био за мало "кратак". Одмах затим прилику да дебитује у репрезентацију Србије добија и Милан Лукач.

22.51 - Утакмица је сада потпуно изгубила на темпу. Бразил делује као тим задовољан резултат, а Србија као тим који нема снаге за било какав преокрет. Већ пун минут лопту размењују четири играча у последњој линији домаћег тима. Један од прекида Друловић користи да прилику на овој турнеји коначно пружи и Мирославу Вулићевићу, као и Драгану Мрђи.

22.47 - Филип Ђорђевић добија шансу уместо Митровића, док Немања Гудељ заузима место Лазара Марковића. У исто време Сколари прави пету измену и из игре вади Нејмара, уместо кога улази Бернард. Публика, вероватно из само њима знаног разлога, сада поново звижди.

22.41 - Бразил је постигао и други гол, али га је линијски судија поништио због офсајда. Колико је ова одлука била погрешна можете и сами да видите... У међувремену Зоран Тошић је заменио Душана Тадића.

22.40 - Проиграла је поново Србија. Марковић је још једном сјајно прошао, створио себи простор за ударац, али је шутирао доста слабо и Цезар је ухватио лопту.

22.38 - Србија није шутнула на гол ривала у другом полувремену - онда је у 71. минуту погодила стативу. Сјајан центаршут Коларова главом је дочекао Јојић, Жулио Цезар се није померио, али нажалост није ни мрежа Бразила. Марсело је још једном показао да је играч који је сјајан, али само док је лопта на земљи.

22.34 - Оних пасова по дубини, који су фалили у игри Бразила у првих 45 минута сусрета, сада гледамо у сваком нападу. Предњачи, као и у свему у игри Бразила вечерас, Нејмар. Србија је изгубила ону компактност у дефанзиви због које је и држала противника далеко од свог гола.

22.30 - Сада су се ствари преокренуле. Бразилу је пао "камен са срца", поново има подршку публике, и игра можда и најквалитетнији фудбал од почетка меча. Србија делује недовољно одлучно и скоро нимало агресивно. Право време за измену, али тако очигледно не мисли и селектор Друловић. За то време, Сколари вади из игре Паулиња, а на терен убацује Фернандиња.

22.26 - ГОООООЛЛЛЛЛ!!! Једну праву прилику је створио Бразил, њу је и претворио у гол. Тијаго Силва је послао лопту ка Фреду, кога нису преузели ни Ивановић ни Баста, а овај је из другог додира савладао Стојковића. Као да је неуиграност Басте и Ивановића у оваквим ситуацијама довела до тога да Фред уопште има простор да шутне из позиције која није била толико изгледна.

22.20 - Само мало присебности, можда и пас упућен коју делић секунде раније, фалили су Србији да у два наврата озбиљно угрозе мрежу Жулија Цезара. Марковић, када год је имао лопту и минимално простора да са њом нешто уради, био је врло опасан. Свакако нешто што би наш тим морао да експлоатише у наставку утакмице.

22.17 - Бразил игра приметно агресивније у уводним минутима наставка. Играчи у жутим дресовима изашли су јако високо, чиме покушавају, а за сада и успевају, да у најкраћем могућем року поврате посед након изгубљене лопте. Србија већ традиционално има проблем са овом врстом пресинга.

22.12 - Почело је друго полувреме. У тиму Бразила виђена је и прва измена, иначе врло честа. Уместо Оскара, прилику је добио његов саиграч из Челсија Вилијан.

21.54 - Полувреме. Звиждуци са трибина Сао Паула испраћају играчи два тима у свлачионицу. Управо је овај притисак са трибина највећи противник Бразилцима на Мундијалу у њиховој домовини. Када не "отворе" противника рано, као што вечерас нису, онда улазе у контраритам.

21.49 - Нејмар остаје убедљиво најконкретнији играч Бразила вечерас. Још један његов слалом завршен је фаулом, а овога пута жути картон је добио Матић. Давид Луиз је покушао да угрози Стојковића својим неконвенционалним ударцем, али лопта одлази далеко изнад гола. Бразил не само да не успева да направи завршни пас - он се мучи да уђе са лоптом у зону одакле би то покушао. Тактички изванредно полувреме Србије.

21.40 - Још једна одлична прилика за тим Љубинка Друловића. Након центаршута Тадића, Митровић, врло слабо чуван у казненом простору, главом шутира поред гола. Ако је по приликама, Србија је била боља у првих пола сата сусрета. То осећа и публика на Мурумбију, која покушава повицима да разбуди своје љубимце.

21.38 - Таман када смо га прозвали, Марковић је створио најбољу прилику, не само за Србију, него на целом сусрету. Играч Бенфике је избацио Коларова, коме је ово било пето или шесто квалитетно убацивање, али је он, у ситуацији када је можда могао да одигра лопту на петерац где су је чекали Митровић и Марковић, шутирао. Ударац је изблокиран, а Србија није озбиљније припретила из корнера.

21.35 - Бразил игра под разумљивим притиском, који се само повећава како минути пролазе. Србија је растерећенија, али то за сада није довољно искористила у тренуцима када контролише посед лопте. Премало је у игри Лазар Марковић, један од два најбржа играча на терену, а недовољно смо видели и Тадића у последњој трећини терена, где је најопаснији.

21.33 - Тренд удараца на гол Бразилаца са дистанце наставио је Фред. Шут са око 25 метара нападача Флуминенсеа завршио је поред леве стативе гола који чува Стојковић. 

21.30 - Уска формација Србије "тера" Бразилце на страну, и то у зону одакле су могући само центаршутеви. Ниједан до сада није био превише опасан. 

21.26 - Слаба реакција селекције Србије са лоптом у ногама донела је прву прилику Бразилу. Нејмаров ударац из казненог простора је ипак изблокиран, а након корнера који је уследио Марсело је шутирао са полудистанце. Бразилци делују помало нервозни, као да су очекивали да ће до сада већ имати предност.

21.24 - Играчи у жутим дресовима имају више лопту у ногама, али су, због одличне кретње прве две линије српског тима, принуђени на велики број бочних додавања. Дубина је потпуно одсечена, што практично значи да Оскар скоро да и не добија лопту. Чини се врло ефикасан начин да се неутралише један од најбитнијих елемената игре Бразила.

21.20 - Бразил је наметнуо јак ритам, који Србија врло успешно прати. Задња линија Србије је померена нешто више, што смањује простор за игру и комбинаторику Бразилцима. "Селесао" нема превише креативних играча у маневру, јер ни Паулињо и Луиз Густаво то нису, што се у оваквим ситуација и види.

21.16 - Прва прилика на мечу, и то врло добра, припада Србији. Александар Коларов у пријему је избацио Алвеша након паса Петровића, ушао је у казнени простор Бразилаца, мало оклевао, и онда ипак одлучио да шутне десном, слабијом ногом. Лопта је погодила мрежу, али са погрешне стране.

21.14 - Утисак из првих пет минута сусрета - фаулови, и то на обе стране. Чини се приликом прекида, офанзивних и дефанзивних, Србија никако није инфериорна. Нажалост, центаршутеви из врло пристојних позиција до сада нису били довољно добри.

21.10 - Играчи Србије, лишени такмичарског мотива и на крају дуге и напорне сезоне, морају чак и на силу да се мотивишу како би агресијом парирали великом ривалу. За сада им то савршено успева...

21.09 - Чак и летимичан поглед на саставе два вечерашња такмаца показује врло јасну разлику у амбицијама са којима два тима прилазе овом дуелу. Бразилци, "наоштрени" у последњој провери пред почетак Мундијала, играју у тиму који ће сасвим сигурно почети и тај први меч са Хрватском.

21.08 - Почео је меч који наизглед много више значи домаћину него селекцији Србије. Међутим, управо ова утакмица, на овом стадиону и против једног оваквог противника, може да означи почетак једног новог, свакако успешнијег циклуса за селекцију Србије.