Нови докази о корупцији, Катару се одузима СП!?

"Сандеј Тајмс" објавио да је дошао у посед "стотине милиона" докумената који јасно показују да је Катар домаћинство Светског првенства 2022. године добио захваљујући корупцији. Фифа под великим притиском да изабере новог организатора Мундијала.

Иако је до Мундијала у Катару остало још осам година, ово такмичење изазива огромне контроверзе. Све је кулминирало у недељу, када је „Сандеј Тајмс" објавио да је добио „стотине милиона" докумената који наводно откривају коруптивне радње приликом процеса одабира домаћинства и организације Светског првенства.

У центру афере налази се већ осрамоћени Мохамед Бин Хамам, некадашњи члан извршног комитета Фифе, који је, како се тврди, уплаћивао новац фудбалским челницима у замену за глас Катару.

Комитет који је лобирао за Катар у сврху добијања домаћинства Светског првенства у саопштењу је негирао било какву повезаност са Бин Хамамом, истовремено демантујући било какве нечасне радње.

„Учинићемо све, направићемо све неопходне кораке да одбранимо интегритет Катара у овом случају. Право да организујемо турнир сво освојили јер је наша понуда била најбоља, а и време је да земља Блиског истока буде домаћин Мудијала", наводи се, између осталог, у саопштењу.

Раније у току дана потпредседник Фифе Џим Бојси је навео да би најбоље било поновити гласање за домаћина Светског првенства 2022. године, у светлу навода о распрострањеној корупцији.

„Ако постоје докази који говоре да је Катар добио домаћинство нечасним радњама, апсолутно је потребо гласати поново", рекао је Бојси.

Велики део фудбалске јавности сматра да домаћинство Катара не треба само преиспитати, него одмах и одузети. Међу њима је и легендарни Гери Линекер, чија реч се сматра врло утицајном међу навијачима на Острву.

„Сандеј Тајмс" је покренуо лавину причом под насловом „Завера да се купи Светско првенство". Лист тврди да је Мохамед Бин Хамам, некадашњи потпредседник Фифе, родом из Катара, уплатио новац одговорним људима из Афричке фудбалске асоцијације, Конкакафа и фудбалске асоцијације Океаније. Уплате су се кретале од 200.000 евра, па све до 800.000 евра.

Ово је само ново поглавље, истина врло важно, у причи о томе како је једна мала пустињска земља добила организацију највећег спортског догађаја на планети.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво