Најгори тим у историји Бундеслиге

Од историје дуже од једног века памтиће их по једној сезони у којој су игром случаја учествовали у Бундеслиги и оборили све негативне рекорде. Екипа Тасманије из Берлина, због катастрофеалних игара у сезони 1965/66. остаће упамћена као најгора екипа која је икада учествовала у немачком елитном такмичењу.

Када су у сезони 1999/00. навијачи Арминије из Билефелда скандирали „Тасманија Билефелд!", то је пробудило сећања на најгору фудбалску екипу која се икада такмичила у Бундеслиги. Ако се за неку екипу каже да је залутала на неко такмичење, за екипу Тасманије 1900 из Берлина та изјава има буквално значење.

Пуким случајем овај тим је био учесник Бундеслиге у сезони 1965/66. када је поставио скоро све негативне рекорде који и данас важе у елитном немачком такмичењу. Бундеслига је основана 1963. године, само две године након завршетка Берлинског зида. Од велике важности је било да клуб из западног Берлина учествује у елитном такмичењу. Иако само просечан клуб, Херта је бранила част западног Берлина у Бундеслиги.

Ипак, ни управа Бундеслиге није могла да затвори очи пред илегалним плаћањем играча који се у то време одвијао у берлинском клубу. Иако су и други клубови имали сличну праксу, кола су се сломила на Херти која је протерана из Бундеслиге. Са једним учесником мање, као и проширењем Бундеслиге на 18 клубова, шансу је да се опроба у елитном такмичењу, ни крива ни дужна, добила је Тасманија 1900, која је до тада била само локални клуб. Треба поменути да два клуба у вишим ранговима такмичења, Тенис Берлин и Шпандау, нису прихватили позив за учешће у Бундеслиги.

Иако је довела неколико појачања, од самог почетка сезоне било је јасно да се Тасманија неће задржавати у елитном немачком такмичењу. Ипак, мало ко је предпоставио да ће овај клуб поставити скоро све негативне рекорде.

На 34 утакмице Тасманија је успела да забележи две победе (једну у првом колу против Карлсруеа), док је укњижила и рекодних 28 пораза, као и четири ремија. У то време када су се за победу добијала два бода, Тасманија је оборила рекорд освојивши укупно само осам бодова. Са само две победе, неколико година касније „прославила" се и екипа Вупертала (сезона 1974/75).

Клуб из Берлина је имао и најгору гол разлику у историји Бундес лиге. На 34 утакмица Тасманија је успела да постигне само 15 голова док је примила невероватних 108 погодака, уз укупну гол разлику од минус 93.

Са десет узастопних пораза Тасманија је поставила рекорд који је у сезони 1999/00. изједначила Арминија из Билефелда. Навијачи тог клуба, као што је раније поменуто, почели су на утакмицама да скандирају својим играчима „Тасманија Билефелд".

Тасманија је и даље рекордер по броју узастопних утакмица без победе. У периоду од 14. августа 1965. до 21. маја 1966. године овај клуб није успео да победи на 31 узастопном мечу. Берлински тим је поставио рекорд по највећем броју пораза на свом терену, где је изгубио 12 пута. Такође, Тасманија је једини тим који је икада учествовао у Бундеслиги који никада није победио на гостујућем терену.

На домаћем терену Тасманија је забележила осам узастопних пораза, али се на дну листе по том учинку налази заједно са Ханзом из Роштока која је сличан учинак имала у сезони 2004/05.

Са поразом од 9:0 од Меирдерихера, Тасманија од 26. марта 1966. године држи рекорд за највећи пораз у Бундеслиги. Мало је фалило да 2000. године екипа Улма изједначи овај рекорд, али је на утакмици против Бајера из Леверкузена Леандро Фонсека у судијској надокнади постигао гол за коначан пораз своје екипе од 9:1.

Најопаснији играч Тасманије, „звезда" овог клуба, био је Волф Инго Узбек, познатији под надимком Ринго. Овај голгетер је постао најбољи стрелац клуба у сезони 1965/66. постигавши четири поготка. Популарни Ринго се није прославио ни сезону касније када је потписао за Нирнберг, где на девет утакмица није постигао гол.

Мало је рекорда које је поставила Тасманија а који су касније оборени. Један од ретких рекорда је број минута без постигнутог гола. Играчи Тасманије су провели 831 минут на терену а да нису затресли мрежу противника. Овај рекорд је касније успео да обори Келн који гол није дао 1034 минута.

На крају, и навијачи Тасманије додали су свој рекорд „црној листи". На утакмици против Борусије Менхенглазбах 15. јануара 1966. године, на трибинама Олимпијског стадиона у Берлину окупило се тачно 827 навијача, што је најслабија посета икада забележена некој бундеслигашкој утакмици. Занимљиво је да је на првом мечу у сезони Тасманију пратило 81.500 гледалаца, док је на другој утакмици на трибинама било 70.000 људи.

О томе какво је стање било у екипи најбоље говори сведочење појединих играча који кажу да су често знали да пију пре и након тренинга и утакмица, да лакше забораве хорор који су преживљавали у такмичењу.

На крају, од 52 клуба која су од оснивања учествовала у Бундеслиги, Таманија је остала упамћена по најгорем укупном скору.

Ноћна мора у Бундеслиги више никада није поновљена јер се клуб никада више није пласирао у елитно такмичење. У нижим лигама берлински клуб је добро гурао, чак се пласирао једном у плеј оф-за Бундеслигу, али никада се није вратио на место неуспеха.

Ипак, успеси Тасманије нису били дугорочни. Овај клуб је банкротирао 1973. године, што се сматра да је последица учешћа у Бундеслиги неколико година раније, када је клуб уложио велики новац који се касније није исплатио.

Убрзо после тога основан је нови клуб, СВ Тасманија 73 Неукелн, који је наследио претходну Тасманију. Клуб се такмичио у локалној берлинској лиги без већих успеха.
Нову промену имена клуб је имао и 2000. године.

Данас се клуб такмичи у седмом рагу такмичења. И поред тога што је Тасманију некада пратило и више од 80.000 људи, данас у просеку има 100 гледалаца на стадиону (који има капацитет од 4.500 места).

И поред историје дуже од једног века, Тасманију је за сва времена одредила једна катастрофална сезона по којој ће остати упамћена у историји немачког, али и европског фудбала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво