Читај ми!

Највише пара у свету фудбала потрошили су...

...Монако, ПСЖ, Реал Мадрид, Тотенхем и Манчестер сити – чак 828 милиона евра! То је скоро четвртина укупне потрошње на светској фудбалској пијаци у 2013. години, открива Фифин извештаj. Највише новца потршено је на трансфер Бејла у Реал – 100 милиона евра.

Светска фудбалска федерација (Фифа) саопштила је да је пет клубова потрошило скоро четвртину од 3,7 милијарди евра колико су плаћени трансфери играча из страних лига у 2013. години.

Фудбалски клубови Монако, Пари Сен Жермен, Манчестер сити, Тотенхем и Реал Мадрид потрошили су 828 милиона долара на довођење играча из страних клубова.

Тржиште је достигло врхунац рекордним трансфером од 100 милиона евра, када је у августу Герет Бејл из Тотенхема прешао у Реал Мадрдид.

"Само мали број клубова прави велике трансфере и потреса тржиште, али остатак тржишта је веома стабилан", наводи се у Фифином саопштењу.

Према годишњем извештају Фифиног система који прати трансфере (ТМС), светска потрошња у ове сврхе порасла је за 41 одсто у односу на прошлу годину, а из тога су искључени трансфери два клуба из исте земље.

Фифа је представила извештај пошто је међународна Унија професионалних играча (ФИФПро) најавила да ће законски оспорити цео систем трансфера.

У саопштењу се наводи да је 90 одсто трансфера под окриљем Фифе обављено у европском фудбалу и да је то "тренд који је тешко разумети".

Енглеска је водећа лига у нето потрошњи страних трансфера, навела је Фифа. Енглески фудбалски клубови потрошили су 613 милиона долара више него што су зарадили, а иза њих су турски клубови са нето дефицитом од 134 милиона долара.

Клубови из шпанске лиге зарадили су 246 милиона долара више него што су потрошили, захваљујући трансферу нападача Радамела Фалкаоа из Атлетико Мадрида у Монако.

Бразилски клубови зарадили су 239 милиона долара, а португалски 219 милиона долара нето.

Да подсетимо, Монако предводи руски милијардер Дмитриј Руболовљев, а Пари Сен Жермен и Манчестер сити владајуће породице Катара и Абу Дабија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара