Читај ми!

Приватизација добитна формула

Добитну формулу да се од губиташа направе профитабилни спортски клубови, политичари и стручњаци виде у приватизацији. За то су потребне измене Закона о спорту, Закона о приватизацији и личне карте око 8 и по хиљада спортских клубова.

У Министарству омладине и спорта најављују да ће податке о имовинском стању у клубовима до фебруара доставити Министарству привреде и Агенцији за приватизацију.

Испостављен је рачун за лоше пословање годинама уназад - ФК Црвена звезда је у губитку око 50 милиона евра. Задуживање је заустављено ове године, тврде у том клубу, али се дуг ипак увећао због камата. О приватизацији још немају став.

"То питање на званичним органима до сада нисмо разматрали, међутим, приватизација као у целом друштву и у ФК Црвена звезда је отворено питање, није табу тема, али за сада, како бих рекао, није било ни валидног правног оквира", рекао је Миодраг Зечевић, генерални секретар у ФК "Црвена звезда".

У току су измене Закона о спорту, који ће бити у корист приватизације, кажу у ресорном министарству.

"Мислим да је она потребна да се деси, али сам сигуран са друге стране да се неће десити у већини клубова, већ у веома малом проценту, зато што ће вероватно клубови који имају имовину бити интересантнији за процес приватизације", рекао је Драган Атанасов, помоћник министра омладине и спорта.

За стручњаке, транспарентна приватизација најбољи је пут до опоравка.

"Наши кадрови, наши менаджери морају да буду менаџери који имају адекватна знања из области економије, из менаджмента, маркетинга, они не морају или готово елементарно могу да знају везано за менаджмент дренажне технологије, технике и тактике у спорту, значи нама су потребни врхунски менаџери који ће знати да управљају са финансијама и свим осталим ресурсима", сматра Едита Кастратовић, професор менаџмента у спорту.

То управљање, на примеру фудбалског клуба Црвена звезда, изгледа овако:

- У последње три године рачун им је био у блокади 787 дана.
- Овогодишњи прилив је 1,7 милијарди динара.
- Од спонзора су добили око 619, 5 милиона динара и то највише од Гаспрома око 520      милиона динара и Телекома око 63 милиона.
- Међу спонзорима су и некадашњи ЈАТ, Терме Чатеж, Универзал банка, Дунав осигурање и Аеродром Никола Тесла.
- Од донатора добили 103 милиона динара, добит клуба је око 470 милиона динара при чему нису обухваћени сви обрачуни.
- Држави за порез дугују 370 милиона.

Само око 100 фудбалских и кошаркашких клубова за порез и доприносе држави дугују више од 600 милиона динара.

"Поједини клубови и фудбалски и кошаркашки се налазе и у мировању сходно Закону о условном отпису камате и мировању дуга, а поједини клубови се налазе, односно обезбеђен им је репрограм плаћања пореских обавеза и за све остале који нису у те две категорије спроводи се поступак наплате", рекао је Драган Агатуновић из Пореске управе.

У ФК Партизан о приватизацији не желе да говоре, а нису нам доставили ни податке о финансирању. За клубове који своје финансијске податке не учине доступним јавности, Закон о спорту предвиђа казну и до пола милиона динара. У ресорном министарству кажу да многи клубови ту одредбу крше, али да нико није санкционисан.

       

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије