За затвор, не и за искључење (први део)

Када се у фудбалу каже да је неки старт "за затвор", то значи да је био толико оштар да је најмање заслужио директно искључење. Ипак, неретко се дешава да веома брутални фаулови остану некажњени. Ово су само неки од драстичних примера где су судије пропустиле да казне крвничке стартове фудбалера.

Прошле недеље на Острву, осим доброг фудбала, виђене су и две катастрофалне грешке судија које су опростиле да црвеним картонима казне бруталне стартове.

На дербију између Евертона и Ливерпула Мираласов страшан старт над Суарезом „награђен" је само жутим картоном. Какав је био старт најбоље сведочи Суарезова бутина на којој је остао крвави траг Мираласових крампона. Тренер „црвених" Брендан Роџерс са правом је био бесан. Он је скренуо пажњу на сурову и тачну чињеницу - да је Суарез направио сличан фаул вероватно би добио аутоматски црвени картон и ко зна колико мечева суспензије. На крају Евертон је остао на терену са 11 играча, док је утакмица била можда и најбоља у досадашњем делу Премијер лиге.

У истом колу судије су опростиле и ко зна коју Рунијеву глупост на терену, када је без икаквог разлога на утакмици против Кардифа шутнуо Џордона Мача, који је био без лопте. Нападач Јунајтеда се извукао само са жутим картоном. За сличну глупост у квалификацијама за Светско првенство 2012. године када је стартовао над црногорским реперезентатицем Миодрагом Џудовићем, Руни је добио црвени картон и два меча суспензије (смањена казна са првобитних три меча суспензије). То је значило да нападач Манчестер Јунајтеда није могао да игра на прва два меча Мундијала.

У марту ове године и судија на мечу између Вигана и Њукасла пропустио је прилику да искључи Колума Мекманамана због језивог старта над Французем Хајдаром. Мекманаман је у пуном трку забио ђон у колено противника. Хајдар је изнет са терена, Мекманаман је неким чудом остао на терену, избегавши, не само црвени, већ и жути картон.

Ни мајгери у финалу Светског првенства 2010. године није био довољан да судија покаже црвени картон. Меч финала између Шпаније и Холандије судио је најбољи енглески судија Хауард Веб. Ауторитативан делилац правде није казнио црвеним картоном сулуди старт Де Јонга, који је карате ударцем погодио Ћабија Алонса у стомак. Холандски фудбалер који је одиграо читаво финале, након жестоких критика и осуде јавности рекао је да се осећао као „ратни злочинац". За свој „злочин" Де Кајт је кажњен жутим картоном.

Дербији Мерсисајда између Ливерпула и Евертона често су знали да извуку оно најбоље и најгоре и из играча и из судија. Тако је 2007. године у дуелу две екипе Дирк Кајт на тренутак имао помрачење мозга када се као звер, са две ноге, бацио на Фила Невила. Иако је Невил за длаку избегао Кајтове крампоне и вероватно тежу повреду, фудбалер Ливерпула само због помисли да уради овако нешто морао је да добије црвени картон. На крају Кајт, који је показао право значење речи "летећи Холанђанин", није добио ни усмену опомену судије, а камоли картон.

Фудбалер Манчестер Ситија Бен Тачер 2006. године, из чиста мира лактом је снажно ударио играча Портсмута Педра Мендеса у вилицу. Играч Портсмута је прво изгубио свест, тако да је лекарима било потребно да прикључе Мендеса на кисеоник да га поврате. Пресуда судије била је недвосмислена, за овај старт Тачер је заслужио жути картон. Након истраге полиције, Фудбалске асоцијације Енглеске па и самог клуба Тачер је суспендован прво на шест, затим на осам мечева, одузета му је шестонедељна плата, а добио је и условну казну од две године. За овај старт Тачеру је заиста мало фалило да оде у затвор, али не и да заради искључење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара