Петиција против Шимунића и Хрватске

Међународни портал "Чејнџ" покренуо је петицију за избацивање фудбалске репрезентације Хрватске са Мундијала због усташког поздрава Јосипа Шимунића. Како преноси хрватска агенција Хина, петицију је покренула организација "Нефеш Хаја", која се писмом обратила и Међународној фудбалској федерацији.

Писмо је објављено на енглеском и српском језику, на ћирилици, а потписала га је Мира Јовановић.

"Доста је било. Шимунић је четири пута рекао 'За дом', а публика је одговорила 'спремни' - фразу која је била поздрав током Другог светског рата, за време усташког пронацистичког режима. Замислите да неко из немачке репрезентације у Берлину изговори 'Зиг хајл'".

Био би то велики скандал и свет би веровао како се враћа у време нацизма", каже се, између осталог, у писму.

Организација "Нефеш Хаја" захваљује се Фифи што је покренула дисциплински поступак против Шимунића и још једном затражила од Међународне фудбалске федерације да одлучно реагује против расизма и говора мржње.

Ова оргаизација тражи да Фифе размисли о искључењу Шимунића и Хрватске са Мундијала у Бразилу 2014.

Петицију за избацивање Шимунића и Хрватске са СП, до јуче је потписало 4.000 људи.

Шимунић је после утакмице баража против Исланда пре осам дана публику поздравио са "За дом (спремни)", што је публика прихватила и с њим скандирала.

Усташки режим је под озлоглашеним поздравом "За дом спремни" починио нечувене злочине над Србима, Јеврејима, Ромима и Хрватима антифашистима током Другог светског рата, када је у концентрационим логорима у Хрватској побијено на стотине хиљада недужних жртава.

Јавно тужилаштво Хрватске је због ширења расне мржње казнило Шимунића са 3.200 евра.

Шимунић је свој поступак покушао да одбрани "љубављу према домовини".

Фифа је покренула дисициплински поступак и саопштила да ће ускоро објавити резултате истраге.

Број коментара 87

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво