Судар „старих непријатеља" (први део)

Ако се за неку утакмицу може рећи да је више од игре, то је онда острвски дерби између репрезентација Енглеске и Шкотске. Многи су рекли да фудбалски окршај две репрезентације на површину избаци оно најбоље и најгоре што постоји у фудбалу. Иако су део Британије, многи карактеришу меч два тима као судар „старих непријатеља". Последњи дуел синоћ припао је Енглеској која је савладала Шкоте са 3:2. У наставку серијала "Football Golden Years" британски „Дејли мејл" је из архива извукао најбоље фотографије описују ово ривалство старо више од једног века.

На фотографији из 1908. године види се маса људи како улази на Хампден парк у Глазгову пред почетак дуела две репрезентације у Британском чемпионшипу. Ово такмичење успостављено је 1884. године и трајало је читав век, до 1984. године. У њему су играли репрезентације са Острва, Енглеска, Шкотска, Велс и Северна Ирска. Меч са фотографије завршен је резултатом 1:1, а утакмици је присуствовало 122.000 људи.

Меч две репрезентације 1936. године одигран је на Вемблију и то је једина утакмица у Британском чемпионшипу која је те године одиграна на том стадиону, док је Енглеска остале мечеве играла на Виндзор парку у Северној Ирској и Молинуксу у Вулверхемптону. На фотографији из те године види се шкотски играч Томи Вокер како из пенала постиже гол за своју репрезентацију. Утакмица је завршена резултатом 1:1, а погодак за Енглезе постигао је тадашњи нападач Мидлзброа Џорџ Камсел.

Утакмица Шкотске и Енглеске на Хампден парку 1954. године завршена је победом гостију од 4:2. На фотографији усликаној из ваздуха види се предиван поглен на стадион и његову околину. Посебно импресионира посета на утакмици. Према званичним подацима утакмици је присуствовало 134.544 навијача.

Исте репрезентације играле су и годину дана касније на Веблију. На фотографији из априла 1955. године види се маса људи како пешке иде ка Вемблију. Енглеским навијачима тај дан је остао у веома лепом сећању имајући у виду да су прегазили своје северне суседе са 7:2.

На фотографији из 1957. године види се енглески репрезентативац Данкан Едвардс на утакмици против Шкотске на Вемблију рашчишћава ситуацију у шеснаестерцу своје екипе. Њега помно посматрају саиграчи Бил Рајт, Роџер Бирн, Алан Хоџкинсон и Рони Клејтон, као и репрезентативци Шкотске Вили Ферни, Боби Колинс и Лори Рајли. Едвардс је у то време био један од најталентованијих фудбалера на Острву и многи су му прогнозирали блиставу каријеру. На жалост овај фудбалер, као и Роџер Бирн са слике, годину дана касније настрадали су у авионској несрећи у Минхену заједно са још шесторицом фудбалера Манчестер Јунајтеда који су се враћали из Београда са меча Купа европских шампиона против Црвене звезде.

На фотографији из 1959. године види се дуел капитена Енглеске Билија Рајта који је играо своју 100. утакмицу за репрезентацију и Шкота Грејема Легата. Занимљиво је да је Рајт читаву своју каријеру провео у редовима Вулверхемптона за које је одиграо 490 утакмица, док је за репрезентацију одиграо 105 утакмица.

Највећу победу у међусобним дуелима остварила је репрезентација Енглеске 1961. године када је на Вемблију савладала Шкотску са 9:3. На фотографији са тог меча види се моменат када је Џими Грејвс постиже гол и немоћног шкотског голмана Френка Хафија. Иначе Грејвс је на тој утакмици постигао хет-трик и јунак је историјске победе „гордог албиона".

Након убедљиве победе на тој утакмици Енглези су освојили Британски чемпионшип. На фотографији са славља, у позадини се види и семафор на којем пише резултат који је ушао у историју дуела две репрезентације.

Две легенде Манчестер Јунајтеда, Денис Лоу и Боби Чарлтон на утакмици између Енглеске и Шкотске 1965. године играли су један против другог. Утакмица је завршена резултатом 2:2, а по један гол су дали и Лоу и Чарлтон. На фотографији након завршетка тог меча виде се два клупска саиграча како мењају репрезентативне дресове.

Највећу победу над Енглезима Шкоти су остварили на Вемблију 1967. године. Иако је било и убедљивијих победа Шкоти сматрају да су тријумфом од 3:2 у сред Лондона, над тадашњим светским првацима Енглезима, они скинули своје јужне суседе са фудбалског престола. На Вемблију је само годину дана раније Енглеска дошла до јединог наслова светског првака у историји и мало ко је очекивао да ће Шкоти успети да их победе. Шкотски навијачи сматрају да је тим тријумфом њихова репрезентација постала незванични првак света. На фотографији са тог меча види се Денис Лоу како тресе мрежу поред немоћног голмана Енглеске Гордона Бенкса.

Након тог легендарног меча шкотски навијачи нису крили одушевљење тријумфом над „старим непријатељем". На фотографији по завршетка меча види се Џим Бакстер у загрљају раздраганог шкотског навијача.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво