Шампиони: Дисали смо као један

Омладински репрезентативци Србије, прваци Европе, разлоге свог тријумфа виде у заједништву и вери коју су имали једни у друге. "Од почетка смо веровали да можемо да направимо велики резултат, дисали смо као једно биће и на терену и у свлачионици", рекао је Милош Вељковић. Фудбалере Србије на аеродрому дочекао премијер Ивица Дачић, а у кући фудбала их поздравили Томислав Караџић и Алиса Марић.

Капитен омладинске репрезентације Србије Марко Павловски рекао је да је освајање титуле европског првака историјски тренутак за Србију.

"Осећај и први утисци су невероватни, сви момци су изгинули на терену, ово је историјски моменат за наш фудбал и још нисмо ни свесни успеха који смо направили. Сви смо једва чекали да дођемо на почетак припрема за ово Првенство Европе, хтели смо да покажемо свима који нису веровали у нас да имамо карактер, срце и душу. Борили смо се као лавови и заслужено дошли до трофеја", рекао је Павловски у Спортском центру Фудбалског савеза Србије у Старој Пазови.

Голман Предраг Рајковић је нагласио да "нико није очекивао да ћемо освојити Европско првенство, али смо се сви потајно надали".

"Основни циљ био је пласман у полуфинале, а направили смо два корака више. Селектор нам је рекао да треба да играмо хладне главе, тако је и било. Ова екипа има одличну 'хемију', сви смо добри другари. Ово је велики успех за све нас, за српски фудбал и за историју", поручио је Рајковић.

Стрелац гола у финалу Андрија Луковић рекао је да су ово најлепши дани у његовом животу.

"Пресрећан сам због титуле, ово је заиста велики успех, ово су била два моја најсрећнија дана у животу, први пут је европски пехар у Србији. После квалификација су многи рекли да смо имали среће, али није било тако, ишли смо корак по корак и постали прваци Европе. Заслужили смо трофеј", поручио је Луковић.

Милош Вељковић је поновио да је "тајна формула" успеха омладинске репрезентације у чињеници да су "дисали као једно".

"Од почетка смо веровали да можемо да направимо велики резултат, дисали смо као једно биће и на терену и у свлачионици. Најгоре нам је било у полуфиналу против Португалије, када смо губили са 2:1, али смо сви веровали у победу и на крају до ње дошли", рекао је Вељковић на свечаном дочеку у Старој Пазови, којем су присуствовали председник Фудбалског савеза Србије Томислав Караџић и министарка омладине и спорта Алиса Марић.

Омладинци Србије синоћ су остварили историјски успех освојивши прву титулу шампиона Европе. У финалној утакмици у Маријампољу, у Литванији, победили су одговарајућу селекцију Француске са 1:0 голом Андрије Луковића.

Не треба бринути за будућност српског фудбала

Председник Фудбалског савеза Србије Томислав Караџић рекао је да је успех омладинске репрезентације на Првенству Европе велики подстрек за домаћи фудбал и доказ да резултати могу да се стварају у условима који су далеко од идеалних.

"Желим вам још пуно успеха у резултатима и даљој каријери. Јуче су очи целе фудбалске Европе биле упрте у Литванију. Ово је велики подстрек за српски фудбал и порука за остале селекторе и клубове у Србији. Такође, титула представља доказ да и у оваквим условима могу да се праве резултати. Ови момци су показали да не треба бринути за будућност српског фудбала" рекао је Караџић.

Министарка омладине и спорта Алиса Марић је истакла да је цела земља поносна на српске фудбалере.

"Надам се да ће овај успех бити надахнуће за ваше старије колеге и представљати подстрек за цео српски фудбал. Верујем да је ово предзнак нових великих резултата за наш фудбал", рекла је Марићева.

Директор млађих селекција Саво Милошевић нагласио је да је титула српских фудбалера порука да искреним радом може да се постигне све.

"Хвала свима који су пре Првенства Европе безрезервно веровали у нас, било их је тако 'много' да могу да их набројим на прсте једне руке. Ипак, најважније је да смо ми веровали. Ово је порука да искреним радом може све да се постигне. Ипак, лично ћу се потрудити да овај успех не прерасте у еуфорију јер не приказује реално стање у нашем фудбалу. Ово мора да буде почетак, а не крај", поручио је Милошевић.

Дочек у рањим јутарњим часовима на аеородрому "Никола Тесла"

Европске шaмпиoнe je рaнo jутрoс нa бeoгрaдскoм aeрoдрoму дoчeкao прeмиjeр Србиje Ивицa Дaчић, који им је том приликом честитао на оствареном успеху.

"Вeликa je чaст штo сaм вaс дoчeкao у имe нaрoдa Србиje. Mнoгo стe нaс oбрaдoвaли и хвaлa вaм нa тoмe. Пoнoсни смo нa вaс. Пoкaзaли стe кaкo сe игрa зa Србиjу, aли и вeлику oзбиљнoст, иaкo стe тoликo млaди, дa вaм чaк и ja, кojи joш спaдaм мeђу млaдe, мoгу дa будeм oтaц. Oдличнo стe игрaли и зaслужeнo стe први у Eврoпи", рeкao je Дaчић у oбрaћaњу млaдим фудбaлeримa.

Oн je искoристиo прилику дa чeститa и рукoвoдству Фудбaлскoг сaвeзa Србиje, сeлeктoру Љубинку Друлoвићу и члaнoвимa стручнoг штaбa. 

"Oвo je нajвeћи успeх српскoг фудбaлa и нaдaм сe дa ћe сe и oви стaриjи углeдaти нa вaс, a нe сaмo дa губимo у фудбaлу", истaкao je Дaчић и дoдao дa му сe вeoмa свидeлa пeсмa кojoм су млaди српски фудбaлeри слaвили титулу - "Нe мoжe нaм никo ништa, jaчи смo oд судбинe".

У друштву прeмиjeрa нa aeрoдрoму "Никoлa Teслa" шaмпиoнe Eврoпe дoчeкao je и гeнeрaлни дирeктoр нoвoфoрмирaнe нaциoнaлнe aвиo кoмпaниje Eр Србиja Дaнe Кoндић. "Први дaн рaдa Eр Србиja и oдмaх првa титулa шaмпиoнa Eврoпe. Нaдaм сe дa ћe их бити joш", пoручиo je Дaчић.

Прeдсeдник ФСС Toмислaв Кaрaџић зaхвaлиo јe нa дoчeку и лeпим рeчимa и нajaвиo нoвe успeхe српских фудбaлeрa.

"Oвaj рeзултaт кojи je нaпрaвљeн у Литвaниjи je вeлики, aли бићe их joш. Имaмo joш двe или три oдличнe млaђe сeлeкциje и у будућнoсти ћe бити успeхa", пoручиo je Кaрaџић.

Кaпитeн oмлaдинскe сeлeкциje Србиje Maркo Пaвлoвски уручиo je прeмиjeру Дaчићу дрeс сa пoтписимa свих 18 игрaчa кojи су oсвojили титулу шaмпиoнa Eврoпe.

Омладинска репрезентација Србије, играчи рођени после 1. јануара 1994. године, освојила је Европско првенство одржано у Литванији. Изабраници Љубинка Друловића савладали су у финалу, одиграном на стадиону у Маријампољу, селекцију Француске са 1:0. 

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво