Грбови острвских клубова (други део)

Митске птице, мачеви, Викинзи, латинске изреке, локалне знаменитости, све ове ствари нашле су се на грбовима популарних острвских клубова који су се често мењали кроз историју. Ово је прича о трансформацији грбова Евертона, Ливерпула, Фулама и Хал Ситија.

Евертон је први грб добио 1922. године. Први амблем састојао се од иницијала клуба на плавом штиту и није се налазио на дресовима Евертона већ је коришћен у званичном протоколу. Секретар клуба Тео Кели је у сезони 1937/38. био задужен за израду новог грба. Он је искорисио локалне знаменитости Мерсисајда, да би направио нови препознатљив амблем Евертона. На грбу доминира „Кула принца Руперта", грађевина саграђена крајем 18. века која је служила за привођење ситних криминалаца и пијанаца, који су ту проводили ноћ пре него што би их локалне власти послале пред судију.

На грб су додати и ловорови венци док је у дну грба Кели 1938. године додао и латинску изреку Nil Satis, Nisi Optimum (Само најбоље је довољно добро). Нови грб био је превише компликован за укус навијача тако да је у периоду од 1972. до 1978. године враћен једноставан амблем са иницијалима клуба.

Ни овде није био крај променама. Грб поново постаје „компликован" 1978. године када се враћа торањ са ловоровим венцима и латинском изреком на кружној подлози. Четири године након тога грб се поново мења, препознатљиви детаљи остају исти, али више нема латинске изреке. Годину дана након тога следи ново редизајнирање, уместо имена клуба на врху грба стоје иницијали клуба, без кружне подлоге. Осам година након тога, 1991. године, врше се нове-старе промене. Поново се поред торња и ловоровог венца враћа и латинска изрека „само најбоље је довољно добро".

Након девет година редизајниран је грб, а додата је година оснивања клуба. Последње промене амблем Евертона доживео је ове године када је управа поново скинула препознатљиву латинску изреку што је изазвало гнев код навијача овог клуба.

Фулам је први грб добио крајем 19. века и на њему су се налазили укрштени мачеви светог Павла. Тридесетих година прошлог века грбом је доминирала црно-бела скица стадиона Фулама Крејвен котиџа. Ова промена била је кратког даха и трајала је до краја Другог светског рата када је Фулам усвојио општински грб на црвеној, а касније и на белој позадини. Занимљиво је да галија на врху грба представља викиншки брод одајући почаст Викинзима који су се у току пљачкашких похода окупљали на обалама Темзе, у близини локације где се данас налази Фуламов стадион.

Нова драстична промена на грбу настаје 1971. године када се уместо галија и мачева на амблему налазе само иницијали клуба "FFC". Осамдесетих година прошлог века на грб се враћају делови општинског грба  укључујући и таласасте плаве линије које представљају реку Темзу. Да би се подсетили на саме почетке клуба, управа Фулама 2001. године поново редизајнира грб и на црно-белој позадини ставља црвене иницијале клуба.

Хал Сити је једини клуб у истоименом граду, зато и не чуди што је први грб овог клуба био усвојени градски грб који се састојао од три круне. Након Другог светског рата 1947. године грб клуба се драстично мења, а на њему доминира тигар по којем играчи и навијачи Хала добијају надимак „тигрови".

Грб клуба је неколико пута редизајниран, али увек је тигар остао доминантан на амблему. Модеран лого са тигром и надимком „тигрови" појавио се крајем седамдесетих година прошлог века, а и поред неколико промена остао је и до дан данас. У том периоду, највећа интервенција на грбу учињена је 1988. године када су на кратко враћене и три круне поређане хоризонтално изнад тигра.

Грб Ливерпула, од оснивања клуба 1892. године, није трпео велике измене. На грбу је доминирала митска ливер-птица Liver Bird, по којој је град, а са њим и клуб, добио име Ливерпул (Liverpool). И данас се воде полемике којој врсти припада митска птица града Ливерпула, а копља се највише ломе да ли је у питању врста орла или корморана.

Забележено је да је клуб први пут употребио градски грб далеке 1901. године, док су у прве две деценије двадесетог века коришћени и званични градски грб (са птицом) и сама птица.

У годинама после рата „ливер-птица" доминирала је грбом клуба, а град Ливерпул је шездесетих година прошлог века одбио да допусти клубу да користи званичан градски грб на дресовима. Крајем осамдесетих година прошлог века грб клуба је почео да добија данашњи облик.

Последња промена довела је до тога да се осим птице, на грбу налази „Шенклијва капија" једна од капија стадиона Енфилд названа по легендарном тренеру Билу Шенклију са којим је Ливерпул остварио највеће успехе у историји клуба. На врху грба налазе се и легендарни стихови химне  Ливерпула You'll Never Walk Alone, док се са страна налазе упаљене бакље које симболизују вечни пламен у част сећања жртава трагедије у Хилсбороу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво