Грбови острвских клубова (први део)

Фудбалски клубови у Великој Британији основани су крајем 19. и почетком 20. века и имају традицију дужу од једног века. Обележја клубова, грбови и дресови су се током времена мењали, а иза сваке промене стоји занимљива прича о трансформацији клупских симбола...

Арсеналов надимак „тобџије" постао је и део званичног грба клуба из северног Лондона.  Од када су га 1886. године основали радници Краљевског арсенала у Вулвичу (југоисточни Лондон) Арсенал је на свом амблему имао топ. Први грб клуба био је пресликан грб општине Вулвич са три топа, који одсликава дугу војну традицију те области у којој је био стациониран и Краљевски артиљеријски пук. Грб се првобитно није налазио на дресовима Арсенала већ се налазио у штампаном програму који се навијачима делио пред сваки меч.

Прва промена након оригиналног грба уследила је 1949. године када је уместо три, на грб постављен један топ чија је цев окренута у леву страну. На дну грба стајала је стара латинска изрека Victoria Concordia Crescit (Победа настаје из хармоније). Последња измена грба клуба уследила је 2002. године. На црвеној позадини топовска цев је сада била усмерена на десну страну.

У сезони 2011/2012, на 125. годишњицу клуба урађен је посебан грб (само за ту сезону) са венцем од храстовог и ловоровог лишћа златне боје са поруком „напред" на дну.

Шкотски утицај јасно се види на грбу Астон виле на којем доминира „Лав Шкотске". За то су заслужни Вилијам Мекгрегор, један од оснивача клуба и енглеског фудбалског првенства и Џорџ Ремзи који је био тренер и секретар клуба. Осим лава, један од препознатљивих детаља на грбу била је и порука „припремљени" која се први пут на грбу појавила седамдесетих година прошлог века. Верује се да је идеја преузета од Глазгов Ренџерса који су на амблему имали исписан мото клуба „спремни". Последња интервенција на грбу Астон виле учињена је 2007. године када је поред лава додата звездица која симболизује трофеј Купа европских шампиона 1982. године.

Фудбалски клуб Кардиф дуго је носио званичан грб града на великим и битним мечевима. Амблем са штитом на којем се налазио црвени змај, национални симбол Велса, вековима је коришћен као знак ауторитета. Змај на штиту држи заставу Истина ап Гворгана, последњег принца Гламоргана из 11. века. На грбу се види и празилук, национална биљка Велса, са леве стране налази се велшка коза која симболизује планине Гламоргана, док се са десне налази „водени коњ" који представља просперитет и симболизује реку Северн. На дну грба стоји порука „Y ddraig goch ddyry gychwyn", што у преводу значи „црвени змај ће водити пут".

Наредни грб Кардифа, који је у употребу ушао око 1910. године, уместо змаја имао је плаву птицу. За то је најзаслужнији белгијски драмски писац Морис Маетерлинк чија је представа „Плава птица" у то време извођена у Новом позоришту у Кардифу. Како је Кардиф имао плаву опрему, навијачи су играче звали „плаве птице".

И у каснијим променама грба, плава птица са раширеним крилима увек је била доминантан део грба овог клуба. Ипак, у ери модерног фудбала, нови власници Кардифа из Малезије преуредили су грб да он иизгледа атрактивније. Тако су вратили црвеног змаја који први пут доминира амблемом. Интервенција је урађена због тога што је и опрема фудбалера Кардифа промењена у црвену боју. На дну је ипак остала мања плава птица да се ода почаст историји клуба.

На првом грбу Челсија налазила се скица пензионера са дугом белом брадом и комплетом ордења. Из грва настао је први надимак Челсија - „пензионери". У то време грб се није налазио на дресу већ у штампаном програму за који се делио навијачима пре меча.

Након Другог светског рата менаџер Тед Дрејк одбацио је лого пензионера и наредио да се изради нови, једноставнији и јефтинији привремени грб. Тако је 1952. године у употребу ушао грб са лавом, а као инспирација је служио грб лондонске општине Челси. Штап у шамама лава симболизује опата Вестинстерске опатије чоја се надлежност пружала и над Челсијем. Руже на рубовима представљају Енглеску. Овај „привремени" грб у употреби је био пуне 33 године када је 1982. године поједностављен на симбол лава и иницијалима клуба.

Последња промена на грбу учињена је 2005. године када је лаву на грбу Челсија враћен штап (скиптар) и пун назив клуба.

Дуго времена од свог оснивања 1905. године Кристал палас није имао званичан грб. Од када је основан клуб је растао под утицајем Астон Виле, која је у то време била један од највећих клубова у Енглеској.

Бордо боја на дресовима клуба прихваћена је управо под утицајем Астон виле. То се одразило и на први грб који се појавио крајем 40-их година прошлог века са сликом Кристалне палате, огромне зграде од гвожђа и стакла конструисане у лондонском Хајд парку за потребе велике изложбе индустријских достигнућа 1851. године по којој је клуб и добио име. На централном делу налазио се штит бордо-плаве боје.

Наредну измену грб Кристал паласа имао је 1972. године када је поједностављен. Грб је тада добио кружни облик, на врху је стајао надимак клуба The Glaziers (стаклоресци), док су средини стављени иницијали клуба. Ова промена била је кратког даха када је нови менаџер Малколм Алисон скроз променио амблем ставивши у централном делу орла, по узору на Бенфику, са већ познатим бордо-плавим бојама. Клуб је тада добио други надимал „орлови", а деведесетих година прошлог века, редизајнирањем добија и агресивнији облик.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се