Фудбал и доколица (први део)

Када нису на терену најбољи фудбалери тренутке доколице проводе на најразличитије начине. Британски "Дејли Мејл" (Daily Mail), у наставку серијала "Football's Golden Years" приказао је ретке архивске фотографије на којима се види шта раде пре свега острвски играчи и тренери када нису на терену или тренингу.

На фотографији из 1966. године висе се фудбалери Енглеске како се опуштају уз крикет у паузи између утакмица Светског првенства које се одржавало у тој земљи. На фотографији се виде Џек Чарлтон, Џорџ Коен, Алан Бал, сер Боби Чарлтон, Тери Пејн, Петер Бонети, Боби Мур и Гери Бирн. Изгледа да је овај начин релаксације делотворан јер су Енглези те године постали светски шампиони.

На фотографији из 1972. године види се легендарни тренер Селтика Џон Стејн како се опушта са играчима уз билијар. Иза Стејна се налазе Кени Далглиш, Дени Мекгрејн и Били Мекнил. Легендарни Стејн је водио Селтик пуних 13 сезона, од 1965. до 1978. године, а са „келтима" је 1967. године постао европски шампион.

Дијего Армандо Марадона жива је фудбалска легенда. Све што је овај играч радио на терену и ван њега привлачило је пажњу јавности. На фотогрфији из 1996. године Марадона је усликан у рингу где је учествовао у хуманитарном бокс мечу у Кордоби против бившег аргентинског шампиона Фалућа Ласијара. У то време Марадона је играо за своју вољену Боку. Занимљиво је да ово није био једини Марадонин излет „међу конопце". Две године раније Марадона је често спаринговао са бившим аргентинским боксерима у Буенос Аиресу.

На фотографији из 1978. године не налази се професионални тенисер, већ тадашњи професионални фудбалер Кевин Киген. Бивша звезда Ливерпула, у тренутку када је усликана на тениском терену, наступала је за немачки Хамбург. Кигену је тенис очигледно пријао јер је 1978. и 1979. године проглашен за најбољег европског фудбалера.

Легендарни нападач репрезентације Енглеске Гери Линикер велики је љубитељ крикета. На фотографији из 1995. године види се Линикер како игра хуманитарни крикет меч. Мало је фалило да Линикер, уместо у фудбалу, каријеру гради у овом спорту.  „Био сам капитен школског тима у крикету од 11. до 16. године, и у то време сам мислио да су ми веће шансе да успем у том спорту него у фудбалу", присећа се Линикер.

Легенда Ипсвича Пол Маринер усликан је 1978. године како игра билијар. Овај нападач је осам година наступао за Ипсвич у периоду од 1976. до 1984. године и у том периоду предводио је клуб до трофеја ФА Купа1978. године  и Купа УЕФА 1981. године.

Није Линикер једини који је копачке могао да замени палицом за крикет. Велики таленат био је и Џони Хејнс као што се види на фотографији из 1954. године. Хејнс је 18 година бранио за Фулан док је за репрезентацију Енглеске наступио 56 пута.

Боб Пејсли се повукао са места менаџера Ливерпула након девет величанствених година проведених у клубу. Пејсли се није досађивао у пензији. На фотографији из 1984. године Пејсли ужива у крикету наступајући за Лордс Тавернерсе. Подсећања ради, док је тренирао Ливерпул „црвени" су освојили шест шампионских титула, три лига купа и три европска трофеја.

На фотографији из 1993. године види се некадашњи играч Манчестер Јунајтеда Џорџ Бест и нова звезда Рајан Гигс како играју билијар. Бест је на почетку Гигсове каријере рекао да ће тај играч постати велики под вођством Алекса Фергусона који ће га спречити да закорачи на странпутице којима је он ишао. Био је у праву, Гигсов траг у Јунајтеду је дубок иу неизбрисив, а овај фудбалер и у својој 40. години успешно наступа за клуб са Олд трафорда.

Екипа на слици из 1978. године изазива и данас страхошпоштовање. Кени Далглиш, Реј Клеменс, Алан Хансен, Фил Нил и Јан Калахан уживају у партији голфа. Може им се јер су те сезоне са Ливерпулом одбранили наслов европског првака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво