Читај ми!

Бацање (светлосне) прашине у очи

Вест је свакако изненађујућа. Она је ексклузивна, занимљива. Али зашто сада?

Марио Геце је изузетан фудбалер. У јуну ће тек напунити 21 годину. Репрезентативац Немачке. Ове сезоне створио је највише гол прилика у Бундеслиги. Брз. Дриблер. Шутер. Дисциплинован. Има још ствари, не би га Пеп Гвардиола узео тек тако. И то још за 37 милиона евра. Он је сада најскупљи Немац у историји фудбала.

Са играчке стране, све је то у реду. Али зашто објавити вест о Гецеовом одласку из Дортмунда, иначе јединог правог ривала Бајерна у претходне три године, у нови клуб?

Два су вероватна разлога и оба показују да иза свега стоји намера Бајерна да утиче на догађаје ове недеље.

Пре два, три дана... баварски порески инспектори су покренули истрагу против генералног менаџера Бајерна Улија Хенеса. Моћан, утицајан човек. Толико да се и канцеларка Ангела Меркел огласила тим поводом. Хенес је утајио порез, а у Немачкој немају намеру да поштеде било кога.

Ако је, а свакако јесте, истрага против Хенеса окрњила Бајернов углед онда је данашња вест са Гецеом поправила имиџ клуба. А вечерас је полуфинале Лиге шампиона. Што има тесну везу са другим разлогом-осећајем који ће играчи и навијачи Бајерна имати када дођу на стадион: да Бајерн гигант који расте.

Неће та информација значајно утицати на гостујућу Барселону, али хоће на сампоуздање читавог клуба.

Само 24 часа касније, у среду, у директном преносу на РТС1 од 20.45 Дортмунд, са Гецеом, дочекаће Реал Мадрид. Навијачи Дортмунда, играчи ове екипе, људи у клубу осетиће, можда подсвесно, да они још нису толико велики колико остала три полуфиналиста.

Заправо по резултатима у историји и нису, али Дормтунд је бивши шампион Европе. Тим који је тукао Бајерн претходне две сезоне кад год су могли. Било је довољно да Бајерн Гецеу понуди уговор и да овај момак пристане.

Бајернова одлука показује и да не маре за Дортмунд. Њих не интересује шта ће они урадити у среду увече, и можда би им чак одговарало да испадну. Мања зарада, мања финансијска моћ директног конкурента. А није им важно ни како ће се Геце осећати ни како ће играти пред 80000 фанатичних навијача. Они знају шта су купили.

Бајерн у очима људи ван Немачке, најчешће са правом, делује као моћан али поштен клуб. Они који су им ближе не верују да је то баш тако. Уосталом, Бајерн се толико поноси својим мотоом: Mia san mia- То смо што смо. У складу са тим су се понели и у уторак.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара