Читај ми!

Црно-бели уживо: Интеров час фудбала

Партизан - Интер 1:3. Интер је вечерас у Београду демонстрирао колика је заправо разлика између најбољих европских екипа и најбољих српских. Млади тим Партизана није успео да понови добру партију из Милана, што је поново ослабљеним "неро-азурима" било довољно да стигну до рутинске победе. Стрелци за Интер били су Паласио, који је постигао два гола, и Гуарин. Немања Томић у 90. минуту поставио коначан резултат.

23.02 - Крај меча на стадиону Партизана. 

23.00 - Партизан је, вероватно када је то најмање било очекивано, постигао свој први погодак у Лиги Европе ове сезоне, и свој јубиларни 300. у европским такмичењима. Стрелац гола коме су се, чини се, обрадовали само фудбалери Партизана и највернији навијачи на јужној трибини, био је дело Немање Томића, на асистенцију Миљковића.

22.55 - Интер је у 87. минуту стигао и до свог трећег поготка на овом сусрету. Поиграли су се Касано и Гуарин са одбраном Партизана, а овај други је то крунисао лоптом иза леђа голмана Петровића. 

22.50 - Интер сада, у правом смислу те речи, одрађује посао у Београду. Али чак и овако незаинтересовани милански тим долази до сјајне прилике, коју овога пута у погодак није претворио Паласио. Са овквом игром, и очигледним одсуством жеље и вере да се ишта може променити, не треба очекивати превише до краја од екипа Партизана.

22.49 - Стадионом Партизана, некад спорадично а некад хорски, чују се повици уперени против Управе Партизана, понајвише председника Ђурића. Чују се и повици подршке некадашњем стратегу црно-белих Александру Станојевићу.

22.47 - Уместо младог Ливаје, на терену се налази искусни Касано. Негде у међувремену, и други фудбалер Партизана је зарадио опомену. У питању је био Јојић. 

22.44 - Партизан је пренео тежиште на половину противника, црно-бели су почели да нападају са више играча него и у једном моменту на овом сусрету, али то им се обило о главу. „Севнула" је контра, коју је истрчао и у погодак претворио Родриго Паласио, фудбалер који се изгледа претплатио на постизање голова против Партизана. 

22.37 - Последњу измену Партизан је изршио у 69. минуту. Уместо Стефана Шћеповића на терен је ушао Александар Митровић.  

22.30 - Разменили су ударце Интер и Партизан. Прво је млади Марко Ливаја, који је и вечерас, иако није постигао погодак, показао сав потенцијал који поседује, шутирао ка голу београдског тима. Одмах на другој страни, након лепе акције, Смиљанић је шутирао из позиције која би могла да се назове изгледном, али је и њему зафалило снаге у одсудном тренутку. 

22.27 - Минут касније, Стефан Шћеповић је био у прилици да коначно савлада Хандановића, али и његов ударац није био довољно добар. Понекад делује као да фудбалери Партизана играју са тежом лоптом од оне са којом играју играчи Интера. 

22.26 - Владимир Вермезовић желео је да заштити Камару од звиждука публике, па је извео овог фудбалера из игре. На терен је послао Марка Шћеповића.  

22.19 - Баш као у Милану, пропуштену прилику Партизана испратио је гол Интера. Очајно су реаговали Камара и Иванов, Гуарин је то искористио и затим лопту послао ка несхватљиво заборављеном Паласију. Аргентинацу није преостало ништа друго него да лопту гурне у небрањену мрежу. 

22.17 - Партизан је пропустио идеалну прилику, Лазар Марковић је сјајно повукао лопту, али то је било ништа наспрам паса који је потом упутио репрезентативац Србије. Марковић је једном лоптом избацио целокупну одбрану Интера, а Миљковићу дозволио да изађе сам испред Хандановића. Као да се уплашио десни бек црно-белих, покушао је да проигра саиграче али то није учинио у правом тренутку. То није било све, јер је у наставку и Јојић дошао у идеалну прилику да савлада словеначког чувара мреже, али је лопта прохујала поред стативе. 

22.15 - Први жути картон на сусрету добио је млади Остојић. 

22.09 - Тренер Андреа Страмаћони по свој прилици није задовољан третнутним стањем на семафору. Из тунела у црвеном дресу (у којима вечерас играју играчи Интера) је на терен истрчао Родриго Паласио, а у свлачионици је остао Нагатомо. Када нападач мења левог бека, сасвим је јасно са којим намерама једна екипа истрчава на терен. 

22.08 - Почело је друго полувреме на стадиону Партизана. 

21.59 - Навијачи црно-белих можда не би требали да буду потпуно разочарани првим полувременом своје екипе. Партизан, а ово је само претпоставка, вероватно ради оно што ради велика већина екипа када на свом терену дочекују тимове Интеровог калибра. Циљ је успорити игру противника, учинити је што статичнијом и јаловијом а при том чувати енергију. Када наступи пад у игри противника, а најчешће то бива у наставку, екипа, у овом случају је то Партизан, тежиште игре потпуно пребацује на половину противника и чини све да у том периоду стигне до гола. Надајмо се да је то и овде случај.

21.58 - Полувреме у Хумској. 

21.53 - Партизан не успева да своје нападе започне из последње линије, пре свега због сјајне поставке и високог пресинга фудбалера Интера. Из тог разлога Интер је тај који има више лопту у својим ногама, а то је нешто што у оваквом сусрету може бити јако битно. 

21.47 - Партизан је поново био у шанси, или у позицији да је створи. Јојић је проиграо Шћеповића и потом сјајно наставио кретање. Вечерас једини рпави нападач црно-белих прво је оклевао да проигра Јојића који је ишао сам ка голу Интера, а када је то коначно учинио то није било довољно прецизно.

21.43 - Играо је летаргично Партизан већим делом првог полувремена, случајно или намерно није толико битно, али је у 32. минуту имао не једну, већ две идеалне прилике да поведе. Иванов је прво након центаршута Томића из слободног ударца натерао Хандановића да уз највећи напор пошаље лопту у корнер. Из истог ударца из угла, Иванов је поново сјајно скочио али је подједнако добар поново био Хандановић. Након ових ситуација, публика је напрасно живнула на стадиону Партизана. 

21.40 - У 30. минуту и Владимир Вермезовић прави прву измену, такође изнуђену. Терен је напустио поврешени капитен Саша Илић, а прилику је добио млади и ове сезоне јако добри млади репрезентативац Србије Јојић.

21.39 - Играчи Интера нимало се не стиде да "оплету" ка голу Партизана чим се за то створи и најмања прилика. Не постоји бољи начин да се не дозволи протиничком тиму да се размахне. 

21.34 - Нова прилика за Интер. Интер је рутински створио вишак на средини терена, Камбијасу је то било довољно да на левој страни проигра увек офанзивног бека Переиру, али његов ударац зауставља Петровић. 

21.33 - Стручни штаб Интера одлично је припремио ову утакмицу. Лазар Марковић, који је био без дилеме најбољи појединац у редовима српског шампиона на "Меаци", сјајно је чуван. Млади Чачанин покушава то да неутралише променом стране, али за сада остаје чињеница да није имао ни изблиза довољно лопту у својим ногама.

21.31 - Након несхватљиве грешке Немање Томића на сопственој половини, млади хрватски интернационалац Марко Ливаја добио је прилику да шутне, што он ради исхитрено па Петровић није имао превише проблема да укроти лопту. 

21.29 - Опрез је, чини се, превише на уму фудбалерима Партизана. Када Партизан напада, а то не чини довољно често, премало играча у црно-белим дресовима уествује у овој фази игре. Ово, наравно, савршено одговара гостима, који у 18. минуту имају прилику за погодак. Бомба Гуарина, ипак, завршила је тик поред леве стативе гола Петровића. 

21.23 - Прву измену на сусрету, очигледно принудну, извршио је Андреа Страмаћони. Повредио се Белгијанац Мудингаји, а на његово место је дошао Уругвајац Гаргано.

21.21 - Интер у Београду заиста игра као екипа на чијој страни је искуство и објективни квалитет, и којој је за пролазак вечерас довољан један бод. Италијани се сјајно трансформишу из фазе одбране у фазу напада, што им дозвољава да дуже држе лопту и са више играча кидишу ка голу Партизана.

21.19 - И док се на терену није дешавало много тога занимљивог, на трибинима је било "вруће". Навијачи Партизана, окупљени у групи "Забрањени" и који се налазе на северној трибини, упустили су се у вербални обрачун са навијачима гостију. На срећу, ово није предуго трајало.

21.18 - Поново је опасан Партизан. Немања Томић је "добио" слободни ударац из релативно повољне позиције, али ни овај покушај није превише упослио Самира Хандановића. 

21.15 - Први шут ка голу противника имао је Партизан. Стефан шћеповић је повео једну полуконтру, због нешто лошијег кретања својих саиграча, пре свега Лазара Марковића, није му остало ништа друго него да шутне ка голу који чува Хандановић, али то није учинио довољно добро. 

21.13 - Уводни минуту сусрета, занимљиво, по свему личе на оне из Милана. Оба тима инсистирају на поседу лопте, а најмање три или четири паса по ширини претходе пасу по дубини. Партизан је већ једном показао да у оваквим околностима може да буде конкурентан овој екипи Интера.

21.10 - Почео је меч у Хумској. 

20.59 - Иако трибине нису попуњене колико би могле, или требале да буду, сјајне атмосфере свакако не мањка на стадиону Партизана уочи изласка играча оба тима. Звезде Интера дочекаће око 20 хиљада расположених и врло бучних навијача београдског тима. 

20.46 - Тренер Интера Андреа Страмаћони одлучио се за нешто јачи састав у односу на меч из Београда, али то опет није онај састав "неро-азура" који се може сматрати најјачим. Интер ће меч почети у саставу: Хандановић, Занети, Силвестре, Переира, Хуан, Џонатан, Нагатомо, Камбијасо, Гуарин, Мудингаји и Ливаја. Антонио Касано и ДИјего Милито, са по ћебетом у руци, своје место траже на клупи Партизановог стадиона.

20.45 - Владимир Вермезовић одлучио се за, мање или више, очекивану стартну поставу. На терен ће у дресу Партизана од првог минута истрчати Петровић, Миљковић, Иванов, Лазевски, Остојић, Смиљанић, Камара, Томић, Илић, Лазар Марковић и Стефан Шћеповић. 

19.41 - Пристижу полако и најверније присталице црно-белих...

19.37 - Овако изгледају трибине Партизановог стадиона, нешто више од 90 минута пре самог почетка сусрета. Око 50 навијача Интера, колико их је допутовало у Београд, већ се налазе на северној трибини у, за њих предодређеном, популарном "кавезу".

19.31 - Благајна стадиона Партизана. Карата ће у продају бити све до самог почетка сусрета...

17.20 - Дејан Станковић казао је за клупски сајт да му је жао што није могао да допутује у Београд и вечерас игра против Партизана. "Београд је град који много волим. Рођен сам у болници недалеко од Партизановог стадиона и штета је што не могу да играм. Планирао сам да дођем на утакмицу, али нисам желео да пропустим два дана терапија, јер ми је главни циљ да се што пре вратим на терен", рекао је Станковић. 

14.29 - Леп дан за фудбал у Београду. Долази Интер...

Захуктали Интер долази у Хумску. Екипа Андреа Страмаћонија забележила је девет победа у низу, укључујући и тријумф у Торину над, чинило се, непобедивим Јувентусом.

Међутим, остаје чињеница да је за време овог фуриозног јуриша "неро-азура" Партизан био једна од ретких екипа која је могла до бода. Срећа, потпомогнута искуством, тада је била на страни вишеструко скупље екипе из Италије, али овога пута све би могло да буде другачије.

Партизан никада није победио Интер, а само два пута је одиграо нерешено. Међутим, традиција, престиж и увек битна афирмација младих фудбалера нису једино за шта Партизан игра. Позитиван резултат, а то је, свакако, све осим пораза, доноси преко потребне бодове српском клупском фудбалу.

Свакако да није ван домашаја реалности очекивати и да Партизан може да избегне пораз или чак и да тријумфује на мечу против Рубина у Београду, односно на утакмици са Нефчијем у Азербејџану.

Уз све то, Партизан, ако постигне погодак против италијанског гиганта, учиниће то по 300. пут у европским такмичењима, што је јубилеј заиста вредан помена.

Пораз, природно, не доноси ништа, али исто тако и не односи ништа, што скида притисак са изабраника Владимира Вермезовића. „Испит зрелости", како је овај меч назвао тренер црно-белих, може да се претвори у заиста лепо фудбалско вече, уколико се одређене коцкице сложе.
Интер ће, према најавама свог тренера, за разлику од првог меча на терен истрчати у најјачем саставу. Можда је боље рећи, најбољем расположивом саставу.

Због повреда, у Београд нису допутовали Валтер Самјуел, Рикардо Алварез, Весли Снајдер и Андреа Ранокија. Стога, у конкуренцији за тим биће и тројица фудбалера коју су, иначе, чланови омладинског тима – Симоне Паса, Андреа Романо и Марко Бенаси.

Што се тиче Партизана, осим Мухамеда Забије, сви играчи су спремни и конкуришу за тим. Вермезовић је новинарима, уочи сусрета, рекао да зна којих 11 фудбалера ће почети сусрет, али није желео да каже ништа више од тога.

Продаја карата за овај сусрет можда није протицала онако како су челни људи у Партизану очекивали, или прижељкивали. Истина, навијачи црно-белих имају времена све до самог старта утакмице да купе своје место на стадиону, па се ипак вреди надати да ће овако важан сусрет испратити и одговарајући одговор публике.  

За крај, можда није незанимљиво истаћи да Партизан већ 24 године чека победу нак неком од екипа са „чизме". У овом периоду на стадион Партизана долазили су Лацио, Ливорно, Сампдорија и Интер.

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара