Бог и батина Јунајтеда

Све пролази, само Ферги траје. Можда звучи отрцано, можда вам се чини као да сте то већ чули у неком другом контексту, али управо овако се осећа сваки навијач Јунајтеда. И то са пуним правом. На радост управо њих, Вејн Руни је у својој аутобиографији до танчина описао најбоље чувану професионалну тајну непоновљивог Шкота.

Вејн Руни је открио многе „пикантерије" из свлачионице Манчестер јунајтеда у својој књизи која је постала велики хит на Острву.

Посебно је пажњу привукао део који је посветио Фергусоновом „фену". Овај, сада већ легендарни термин, осмислио је Марк Хјуз како би онима који то нису видели, или доживели из прве руке, дочарао изливе беса менаџера Манчестер јунајтеда.

Упркос тврдњама да је са годинама „смекшао", Руни је посебно нагласио да Шкот и те како и даље уме да заплаши своје играче, када сматра да је то неопходно.

Руни је у својој књизи „Моја деценија" истакао да „нема ничег горег него када се налазите на супротној страни 'фена'".

„Када се то догоди, менаџер стоји на средини свлачионице и напросто вришти на мене. Унесе ми се у лице и, просто речено, урла. Осећај је као да сам гурнуо главу под хаубу најбржег аутомобила за који знате. Једноставно је ужасно", наводи Руни.

Када Фергусон ово ради, каже даље Руни, он то ради како би задржао контролу и ауторитет над играчима.

„Нажалост, не реагују сви најбоље на то. Неки одмах дигну ниво своје игре, док други једноставно потону".

Посебно се у Рунијевом сећању истиче ситуација када је Фергусон „полудео" након пораза од Селтика од 1:0 у Лиги шампиона 2006. године.

Луиј Саха, сада нападач Сандерленда, промашио је пенал у последњем минуту. Само неколико минута након тога, проживљавао је нагору тортуру свог живота у свлачионици Јунајтеда.

„То је био најгори 'фен' који сам икада видео. Било је напросто брутално, било је готово нестварно. Унео му се у лице, гестикулирао је и вриштао".

Још једна ситуација се издваја у Рунијевом сећању. Титула се вратила на Олд Трафорд, прекинута је двогодишња доминација Челсија у Премијер лиги, али су „црвени ђаволи" поражени од Вест Хема минималним резултатом у последњем колу. То се Фергусону никако није допало.

„Све екипе на свету би славиле у свлачионици, спремали би се за шампањац и сликање", рекао је Руни. „Али, не и ми. Ми смо зарили главе у дланове, или смо нетремице гледали у под. Било смо као мала деца која су скривила нешто страшно. А онда је Фергусон почео да се дере...".

Али и поред ове особине, не постоји вољенији и поштованији менаџер у историји славног клуба. По свој прилици неће га ни бити.

Управо из тог разлога биће му указана част подизањем бронзане статуе испред Олд Трафорда која ће обележити четврт века које је сјајни Шкот провео у оовм клубу.

Фергусон је, разуме се, са 24 трофеја најтрофејнији тренер у историји клуба. Уз то, поново сасвим очигледно, Фергусон је и тренер са најдужим стажом на клупи Манчестер јунајтеда.

Овај менаџер већ сада има трибину која је названа по њему на стадиону свог клуба.

Јунајтед већ има две сталне статуе испред свог познатог стадиона - статуу Сер Мета Безбија која надгледа источну трибину, и другу која представља „Јунајтедово тројство" које чине Џорџ Бест, Денис Лоу и Боби Чарлтон.

Фергусон, који тренутно има 70 година, и даље не даје назнаке да би у скорије време могао да се повуче, или макар мало да успори. Према неким претпоставакама, жеља Шкота је да пре него што Јунјтед преда у руке наследника кога ће вероватно сам одредити, освоји бар још један велики трофеј са клубом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво