Читај ми!

Албански орао плаши Швајцарце

У репрезентацији Швајцарске наступају чак седморица играча албанске националности пореклом са Косова и из Македоније. Уочи меча Швајцарске и Албаније у оквиру квалификација за Мундијал у Бразилу, швајцарски медији се питају где, заправо, лежи оданост фудбалера од којих у великој мери зависи игра ове селекције.

Познато је да велики број фудбалера из Македоније и са Косова, иначе албанских корена, бране боје репрезентације Швајцарске. По први пут, та чињеница је донекле засметала спортској јавности у тој земљи.

Фудбалер Хановера Адријан Никчи, момак рођен на Косову, наступа за младу селекцију Швајцарске. Гол који је постигао у Бундеслиги прославио је склопивши руке, алудирајући на лет двоглавог орла.

Швајцарски тиражни лист Блик на насловној страни излази пред читаоце са сликом малопре поменуте ситуације и питањем „Шта да очекујемо од њега и других репрезентативаца пореклом са тих простора када се састанемо са Албанијом?".

Лист наводи како Никчијев гест није преседан. Још један етнички Албанац са швајцарским пасошем урадио је нешто слично – Пајтим Касами, 2010. године репрезентативац Швајцарске до 17 година. Његова прослава гола није изазвала оволико медијске и сваке друге пажње.

"Ово је био поздрав завичају", рекао је том приликом Касами.

„Да ли је дошао тренутак да се Швајцарци запитају како ће, у дуелу са Албанијом, једном половином срца играти фудбалери рођени на подручју југоисточне Европе?", даље се пита Блик.

Швајцарска 11. септембра игра квалификациони меч за одлазак на Светско првенство у Бразилу са репрезентацијом наших јужних суседа. Отмар Хицфилд ће на том мечу највероватније рачунати на седморицу фудбалера рођених на Косову или у Македонији, или фудбалера којима су родитељи Албанци.

У питању су Валон Бехрами, Гранит Џака, Џердан Шаћири (рођени у Косовској Митровици, односно Гњилану), Блерим Џемаили, Адмир Мемеди, Адријан Никчи и Пајтим Касами.

У тексту се даље каже да Шаћири, сјајна придошлица у екипи минхенског Бајерна, на својим копачкама има три заставе – Албаније, Косова и Швајцарске.

„Половина мог срца куца за Косово", памти се изјава Шаћирија. Џака није подједнако посвећен Косову: „Ја сам 80 одсто Швајцарац, а 20 одсто Косовац".

"Ја сам Швајцарац, али су и корени део мене и увек ће бити. Са тим немам проблема", рекао је Џака.

Блик се на крају пита да ли ће ови фудбалери и даље наступати за Швајцарску, уколико Косово добије одоборење Уефе и Фифе да се такмичи самостално.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара