Дуда окупио екипу, не зна се где је Мачван

Репрезентација Србије окупила се у Београду. Мачван се није појавио, не зна се где је. О такмичарским циљевима тек после последњег циклуса припрема, каже селектор Ивковић. Капитен Крстић позива на стрпљење.

Селектор кошаркаша Дуда Ивковић, окупио је репрезентативце Србије у Београду, одакле ће, после седам дана рада отпутовати у Крањску Гору. 

Међутим, нису сви на броју. Од 19 позваних играча, недостаје неколико, међу којима и Милан Мачван.

Василије Мицић ће добити неколико дана одмора након што је са омладинском репрезентацијом освојио сребрну медаљу на Светском првенству, Немања Недовић је отпутовао у САД да потпише уговор са Голден стејтом, Немања Кристић је на ЕП (играчи до 20 година), а Никола Калинић и Ђорђе Гагић су на Универзијади.

Али, главно питање у понедељак увече било је - где је Милан Мачван?

"Немам информације зашто није дошао. Када причамо отворено, ми смо то и очекивали. У нашем последњем разговору ми је рекао да није задовољан својим клупским партијама и да би желео да ради на себи и напредује. Ја сам му и рекао да је он у репрезентацији, у којој нам је много помогао у свим категоријама, стекао рејтинг и да добро размисли да ли је то добро за њега. Ја мислим да није. И поред свих напора нисмо успели да ступимо у контакт са њим", рекао је Ивковић.

Новинари су питали да ли је Мачван овим потезом деифинитвно завршио репрезентативну каријеру, селектор је рекао: "Ја не знам зашто он није дошао, ми смо се последњи пут видели на венчању Стефана Марковића и ту мислим да стварно није било ни време ни место за разговор о томе. А, што се тиче вашег питања, код мене ништа није дефинитивно", закључио је Ивковић.

У понедељак су се селектору јавили: Милош Теодосић, Стефан Марковић, Богдан Богдановић, Данило Анђушић, Немања Дангубић, Немања Бјелица, Владимир Лучић, Владимир Мицов, Стефан Бирчевић, Ненад Крстић, Рашко Катић, Владимир Штимац и Дејан Мусли.

"Орлови" ће наредних седам дана радити у Београду, а потом (15. јула) одлазе у Крањску Гору где ће остати до 28. јула.

Српски тим ће од 2. до 4. августа учествовати на турниру у Цељу са Словенијом, Турском и Летонијом, а после тога планиран је повратак у Београд, где ће 10. и 11. августа бити организован турнир "Трофеј Београда" (осим Србије, учествују Турска, Словенија и Украјина).

За 12. август заказана је пријатељска утакмица са Русијом, а потом је планирано и учешће на турниру у Француској, па потом у Турској (Белорусија, Хрватска, Турска, Србија).

Из Београда се на Европско првенство у Словенију одлази 2. септембра, а од 4. септембра крећу борбе (Србија је у групи са Литванијом, БиХ, Македонијом, Летонијом и Црном Гором).

"Не бих сада желео да разговарам о такмичарском циљу јер имамо јако много младих играча и квалитетан програм припрема, али стварно не могу да предвидим колико брзо ће они напредовати. О такмичарским циљевима ћемо разговарати тек после последњег мини циклуса припрема", рекао је Ивковић новинарима у Београду.

Селектор истиче да код њега "провејава оптимизам" и није хтео да говори о здравственом стању екипе.

"Ја сам пре свега тренер и није моја компетенција да говорим о стању повреда, али направили смо квалитетне програме за индивидуални рад играча, да помогнемо и свима онима који имају проблема са повредама. Осим тројице који су били носиоци тима, ја сам у последњем тренутку остао и без стручног штаба, што је за мене јако озбиљан проблем. Позвали смо и адекватне тренере, чека нас јако озбиљан посао и ја верујем да ћемо га испунити", објаснио је Ивковић.

Капитен Ненад Крстић је, за разлику од селектора, одмах рекао шта треба да буде такмичарски циљ репрезентације.

"Чека нас много битно такмичење и мислим да одмах на почетку треба да поставимо циљ, а то је пласман на Светско првенство (заузимање једног од првих пет места). Не сећам се од када сам у репрезентацији да смо неке припреме почели са оволико пехова, али ту је много младих који су талентовани и жељни доказивања, а ми искуснији смо пуни мотива јер смо прошле сезоне разочарали иако смо испунили циљ (пласман на Европско првенство)", рекао је Крстић.

Капитен је позвао целокупну јавност и новинаре да пруже подршку младом тиму, јер је он "најбоље што Србија има"

Председник Кошаркашког савеза Србије Драган Ђилас навео је успехе осталих репрезентативних селекција овог лета и рекао да не мисли да пред репрезентацију треба да се постављају високи циљеви, али је истакао да би био задовољан пласманом на Светско првенство.

"Волео бих да се пред овај тим не постављају високи циљеви, мада ја мислим да ће се умешати у борбу за медаљу. Био бих задовољан пласманом на Светско првенство и верујем да имамо квалитет за то. Задовољан сам и што је у тиму много играча из домаће лиге, а тиму желим срећу, да избегну повреде и хвала им што су се одазвали позиву да представљају нашу земљу", рекао је Ђилас.

Европско првенство одржаће се од 4. до 22. септембра у Словенији.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво