Читај ми!

Зашто гледати трку на Сузуки?

Један од исправних одговора би могао да буде: због прославе Себове друге, од ко зна колико будућих титула. И тај разлог не би био лош, можда само мало досадан. Али он је само један од много разлога због којих прави љубитељ Формуле 1 никад не пропушта трку на Хондиној стази.

Иако је подигнута још 1962. године, Сузука је Формулу 1 први пут дочекала тек 1987. И као у лошем филму "дошла је тихо и ушла у легенду" - прва трка и одмах одлука о титули, иако те сезоне Сузука није била последња трка у сезони.

Додуше, одлука је пала на непопуларан начин, након што се Менсел толико слупао на тренингу да није ни могао да наступи на трци, те је Нелсон Пике освојио своју трећу и последњу титулу, иако ни он није завршио трку због квара.

Само две године касније и Сузука је заиста почела да улази у легенду. У сезони у којој је Мекларен доминирао, трка у Јапану је била претпоследња у календару и Сена је морао да победи да би имао било какву шансу да на последњој трци, у Аустралији, преотме титулу тимском колеги, Алену Просту.

Мени лично никад симпатични Француз је пре трке отворено изјавио да неће дозволити Сени да га претекне на трци, али после квалификација које је Бразилац лагано добио, изгледало је да неће ни бити у прилици да своју претњу оствари.

Међутим, Аиртон је лоше стартовао, Прост је преузео вођство пре прве кривине и лагано одржавао неколико секунди предности до шест кругова пре краја, када се неизбежно догодило - на кочењу за шикану пред стартно-циљни правац,

Сена је кренуо у претицање, а Прост га је хладнокрвно "исекао" и оба возача су завршила ван стазе, угашених мотора. И док је Француз мирно изашао из свог аутомобила, Бразилац је инсистирао да га погурају, упалио мотор и возећи између баријера на помоћном путу успео да се докопа стазе.

И поред одласка на промену предњег крила, Сена је три круга пре краја трке успео да претекне Нанинија и победи, смањивши Простову предност у шампионату на само три бода.

Али, и пре церемоније на подијуму, Сена је дисквалификован због тога што је (током инцидента са Простом) заобишао шикану?! Нико више не сумња да је на овакву одлуку утицао директно тадашњи председник ФИА, озлоглашени Жан Мари Балестр, Простов сународник. Цео свет је стао на Аиртонову страну и Прост је на крају те сезоне, упркос освојеној титули, морао да напусти Мекларен.

Ипак, прича се ту не завршава, јер наредне године исти такмаци поново долазе на Сузуку, али овог пута са обрнутим улогама.

Прост, тада у Ферарију, је морао да победи, и Сена је био одлучан да му то не дозволи. Све је одлучено већ у првом кругу. Прост је боље стартовао, али Сена га је брутално избацио са стазе, и то је био крај за обојицу, али титула за Бразилца.

Многи су имали разумевање за Аиртонов поступак, као исправљање неправде из прошле сезоне, али ипак је Бразилчев имиџ много претрпео због тога. Чак толико, да су се многи критичари освестили тек после трагичног викенда у Имоли 1994. године, и признали да смо у Бразилцу имали можда и најбољег возача свих времена.

Сузука је и у наредним годинама често била место одлуке, па смо тако гледали Хакинена како овде осваја титулу 1998. против Шумија, и 1999. против Ирвајна, да би сезону касније Шуми надмудрио свог највећег ривала и на Сузуки освојио своју прву титулу за Ферари. Сузука је одлучила и 2003. када је Шуми надмашио тада млађаног Кимија, али и 2006. када је другом титулом заредом, Алонсо у (прву) пензију отерао неприкосновеног Немца.

Ипак, ако бих морао да се одлучим за омиљену трку са Сузуке, без двоумљења бих изабрао једну која није дала шампиона света, али јесте дала шампиона срца. Те 2005. године, титула је већ отишла Алонсу, због сјајних вожњи али и невероватног броја сплета несрећних околности за Кимија.

Деловало је да ни у Јапану неће бити много другачије када је изненадна киша током квалификација "закуцала" Финца на 17. стартну позицију. Ипак, у недељу, по сунчаном времену и сувој стази, Кими је одвезао трку због које је у срцима многих он крунисан као заслужени шампион те године.

У холивудском расплету "Ледени" је победу обезбедио претекавши Физикелу у последњем кругу трке, уз фудбалску атмосферу на трибинама. Умногоме због ове трке, на Сузуки и даље из сезоне у сезону можемо да видимо Јапанце са Финском заставом и Кимијевим именом.

Али вратимо се у садашњост. Сигуран сам да ће се овог викенда кладионице широм света наиздавати тикета онима који су спремни да за велику квоту иду против здравог разума и кладе се против Себове титуле на Сузуки.

И мада је Себу довољан само један бод, или чак ни толико уколико Џенс не победи, тек ћемо видети да ли ће зарадити кладионице или кладионичари.

Ја нећу ићи толико далеко и тврдити да Фетел неће оверити титулу у недељу, јер на крају, то и није битно. Ако се не деси у Јапану, десиће се у Кореји. Или Индији, Абу Дабију или Бразилу. Оно што је међутим много битније је да на Сузуки трка не мора да одлучује о титули да би била сјајна. Довољно је да се понови 2005. година.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара