Себастијан против Формуле 1

Прво је Марк Вебер блистао од среће након што је Хамилтон зауставио Фетелов низ у Шангају, а сада слушамо како Џенсон и Луис траже од Вебера да појача притисак на светског првака, пошто једино тако мисле да имају шансе да се укључе у борбу за титулу?! Како је Себу пошло да руком да уједини остале возаче против себе?

Себ доминира на једноставан начин. У суботу постави ауто на прву стартну позицију и онда у недељу, са чистом стазом испред себе посматра у ретровизору како силуета најближег пратиоца постаје све мања и мања. Нема збора, када крене са првог места, Фетел мајсторски контролише трку, и једину шансу да му се супротставе остали возачи имају или ако се боље квалификују од њега, или ако га „заскоче" на старту. Само када није водећи, Себ нам понекад дозволи да уочимо неку слабост, карактеристичну за некога ко има 23 године. Не заборавимо да, због година, до прошле године момак по британском закону није имао право да рентира аутомобил, а и сада са 23 нема право да конзумира алкохол у Турској, па је пре трке упозорен да уколико дође до победничког постоља, шампањац може да користи само за прскање.

За разлику од прошле сезоне, када смо све до последњих неколико трка гледали беспоштедну борбу унутар аустријског тима, ове сезоне је Фетел толико супериоран у односу на својег тимског колегу да то већ после четврте трке прети да уништи потенцијално сјајну сезону. Када су након трке у Турској интервјуисали Кристијана Хорнера, на питање новинара има ли момак из Хепенхајма неку слабост, одговор Себовог шефа је гласио: Па, појавио се овог викенда са лошом фризуром. И био је у праву. Не само због тога што фризура заиста јесте лоша, већ зато што је то отприлике једино што би могло да му се замери у овој сезони. Непобедив на квалификацијама, једину победу није остварио због лоше тактике сопствене екипе, и већ има предност од 34 бода у односу на најближег ривала. Колико је то убедљиво, можда је могуће илустровати на следећи начин. У прве четири трке ове сезоне, Себ је сакупио 93 бода, док је прошле године, после ВН Канаде, осме трке у сезони, имао 90 бодова. И опет освојио титулу шампиона! Није ни чудо онда да Луис изјављује да почетак сезоне делује као повратак у еру Шумахера са почетка 21. века, када нико није могао да стане на пут Себовом земљаку. Није потребно објашњавати зашто тако нешто не би било добро ни за кога.

Када је Михаел одлазио у прву пензију, овенчан славом коју доноси незабележених седам титула светског првака сматрао сам да је за формулу 1 веома важно да Шумахер остане најуспешнији возач свих времена. Не зато што сам га волео, већ зато што би појава неког новог возача који би на сличан начин годинама доминирао могла да уништи спорт. Наравно, прерано је упоређивати ово што Себ чини са Михаелом, али је зато сасвим упоредиво са догађајима од пре две сезоне, када је Џенсон искористио предност коју доноси то што је он имао двоструки дифузор а главни такмаци нису, и са 6 победа и једним трећим местом у првих 7 трка направио предност која му је донела титулу иако у преосталих 10 трка није ни једном победио нити кренуо са прве стартне позиције.

Само због тога ћу и ја, као уосталом и већина љубитеља формуле 1, макар у наредних неколико трка, навијати за све друге. Или још једноставније, против Себа.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара