Читај ми!

Срби 17. на Бол д' Ору

Србија рејсинг тим успешно је завршио и овогошдишњу трку 24 часа Бол д'Ор, која се возила на чувеној стази Мањи Кур у Француској. Наша екипа била је 17 у класи Супер шток, а претпоследња у генералном пласману, али када се узме у обзир да су трку почеле 52 екипе, а да ју је завршило свега 35 тимова, можемо рећи да је наша екипа остврила добар пласман у конкуренцији највећих светских фабричких тимова.

Овогодишња трка 24 часа Бол д' Ора, 75 по реду, прошла је у потпуној доминацији Сузуки Рејсинг тима из Француске, за који су возили Висент Филипе, Фреди Фореј и Диасаку Сакаи.Био је тоњихов четврти тријумф на трци.  Они су за 24 часа извезли 814 кругова.

Што се тиче класе Супер шток у којој је био и наш тим, најбољи су били возачи Т Моторса који су били 10 у генералном пласману.

За Србија рејсинг тим, који је у првој трци светског шампионата бројао 25 људи, мотор Сузуки GSXR од 1000 кубних центиметара одлично су возили Драгослав Перишић, Ненад Стојановић и Румун Јан Мистод.

Добро су почели трку, која је стартовала у суботу у 15 часова и возила се све до недеље у исто време.

Возачи су се смењивали на сваки сат, а први је на мотор сео Ненад Стојановић, који је одлично возио првих сат времена. Потом је у другом сату наступио Драгослав Перишић који је забележио и најбрже време по  кругу за наш тим у том тренутку од 1,48,10 минута, да би потом и Јан Мистод одржавао нашу екипу на одличном 11 месту у класи Супер шток, као и на 30 месту у генералном пласману, од 52 тима колико их је било на стази.

Први озбиљнији проблем Србија рејсинг тим имао је око 18.30 часова када је другу вожњу на трци имао Ненад Стојановић. Он је пао са мотора на изласку из кривине, оборивши за собом још два.

,, Оно чега сам се плашио на почетку трке, да ће мене неко од споријих возача у кривини оборити, догодило се мени. Осећао сам да сам брз, да ми одговара мотор у потпуности, мећутим на стази се појавило уље, проклизао сам и нажалост пао, а са собом оборио још два мотора. Ти возачи љутили су се на мене, али такво је такмичење, непредвдиво'' - рекао је Стојановић.

Мотор није имао озбиљнији квар у тим тренутцима, тако да је након свега осам минута боравка у боксу, наш тим наставио трку за бодове.

Све до 04.00 часова после поноћи Мистод, Перишић и Стојановић бележили су одлична времена, и по мраку га одржавали на 1,49,00 - као да се возило по дану. Успели су да анулирају осмоминутно задржавање у боксу и да се врате на деобу 12 места у класи и 33 места у генералном пласману.

,, Мислим да можемо и до борбе за десету позицију у класи. Нула степени је на стази, хладно је и веома је тешко возити по мраку, јер није осветљена баш најбоље, али мотор добро функционише и прија ми у вожњи'' - нагласио је Јан Мистод.

Међутим, по мраку је најбоље возио најискуснији, Драгослав Перишић,који је у једном тренутку спустио време по кругу на чак 1,47,50 за наш тим.

Али, у 04.10 мотор је на стази једноставно стао. Возио је Ненад Стојановић, када је мотор на неких километар и по од бокса стао услед квара на електроници. Стојановић је крајњим напорима успео да догура мотор до бокса, где је поправка трајала пуна два сата.

Одмах након тога, био је Мистодов ред вожње, међутим и њему је мотор стао одмах по изласку из бокса, тако да је и он по пропозицијама морао поред стазе сам да гура мотор пун километар.

,, Нисмо знали тачан узрок квара на мотору. У питању је била електроника, али никако нисмо могли да решимо проблем тако брзо, јер нисмо знали узрок престанка рада мотора. На крају смо након два сата успели да  га оспособимо и наставили смо трку'' - рекао је вођа механичарског тима Ђорђе Јовановић.

Резултат и завршница трке за наш тим била је под знаком питања, али захваљујући одличном раду механичара, који су некако отклонили тај квар, наша екипа наставила је трку. Имали су, међутим, велики заостатак за првопласираним, тако да су морали до краја да остваре резултат од 75 посто кругова, од броја који је имала првопласирана екипа у том тренутку.

А онда, на самом крају трке, у последњем сату вожње, када су сви помислили да ће наша екипа мирно привести Бол д' Ор 2011. крају,мотор се прилоком вожње Перишића и Стојановића још два пута заустављао.

Драгослав Перишић такође је крај себе последњим напорима снаге гурао мотоцикл пун километар. Трку је завршио Ненад Стојановић, који је последњих пола сата возио са пола капацитета,али је Србија рејсинг тим ипак остварио 75 посто кругова од првопласираног и завршио трку на 35. позицији, док им је у класи Супер шток за два места изостао један поен, пошто су били 17. на крају.

Одустало је укупно 17 екипа, међу којима су и неке од најбољих светских екипа, попут Мунстер Јамхе, за коју је возио двоструки светски првак Словенац Игор Јерман.

На крају, потпуну доминацију на целој трци имала је екипа Сузуки ендјуранс, која је освојила 35 поена.

Друго место припало је Кавасаки СРЦ тиму, са 28 бодова, док је трећа на Бол д' Ору 2011. била екипа БМW-a.

Најбитније за наш тим јесте да је трка на крају завршена, и да није одустао, иако је на крају био претпоследњи у генералном пласману. Наредна трка у светском шампионату возиће се 21. маја у Албасетеу. Биће то трка од 8 часова вожње.  

Екипа РТС-а коју су чинили сниматељ Србислав Манојловић и новинар Немања Матић била је на лицу места, тако да ћете ексклузивну репортажу са овог догађаја моћи да видите у недељу од 18.15 часова само на РТС 2 .

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара