Читај ми!

Нови тријумф Фетела

Формула један добија новог јунака, његово име је Себастијан Фетел. Немачки возач је после тријумфа у првој трци ове сезоне воженој у Аустрлији, победио и на Великој награди Малезије. Друго и треће место заузели Џенсон Батон из Мекларена и Ник Хајцфелд из Реноа.

Ако се по јутру дан познаје, онда је јасно да ће ова сезона Формуле један бити у знаку Немца Себастијана Фетела. Возач Ред Була тријумфовао је и у другој трци ове сезоне, воженој за Велику награду Малезије.

Фетел је почео са прве позиције и победио је са 3,2 секунде предности у односу на Џенсона Батона из Мекларена. Трећи је био Ник Хајдфелд из Реноа. Марк Вебер из Ред Була био је четврти, а Фелипе Маса из Ферарија пети.

Стари ривали Луис Хамилтон и Фернандо Алонсо кажњени су после трке са по 20 секунди заостатка због судара у завршници трке.

Алонсо је задржао шесту позицију док је Камуи Кобајаши из Заубера дошао на седмо место, уместо Хамилтона.

Михаел Шумахер прошао је кроз циљ као девети, пошто је пред сам крај трке претекао Пола Ди Ресту из Форс Индије, који је освојио последњи бод на 10. месту.

Фетелова 12. победа у каријери још је импресивнија пошто је на болиду Ред Була средином трке отказао систем за убрзање КЕРС и није радио до пред крај. Вебер је такође имао проблема са КЕРС-ом, пошто је у једном кругу пао са треће на девету позицију.

Киша је неочекивано изостала са данашње трке, која се у последњим фазама претворила у надметање коме ће гуме дуже издржати, што је највише одговарало Батону, који је стигао други.

Хајдфелд је стигао трећи, упркос лошем почетку. Он је скочио са шесте на другу позицију већ у другој кривини.

Стари ривали Хамилтон и Алонсо сударили су се 10 кругова пред крај. Алонсо је покушао да претекне Хамилтона, али није добро оценио раздаљину, тако да је откинуо део левог предњег крила и закачио задњу десну гуму возача Мекларена.

Алосно је морао да иде у бокс по ново предње крило, док се Хамилтон од тада мучио са гумама. Њега су претекли и Хајдфелд и Вебер, пре него што је признао пораз и отишао на стајање да замени гуме.

Трећепласирани Петров на спектакуларан начин је завршио трку, пошто је после отказа кочионог система прешао преко травњака и ударио у одводни канал, што је болид бацило у ваздух, преко стазе и онда је завршио заштитном зиду.

Следећа трка сезоне вози се већ следеће недеље у Шангају.

1. Себастиан Фетел (Немачка, Ред Бул)  1:37:39,832
2. Џенсон Батон (Британија, Мекларен) 3,261 секунде заостатка
3. Ник Хајдфелд (Немачка, Лотус) 25,075
4. Марк Вебер (Аустралија, Ред Бул) 26,384
5. Фелипе Маса (Бразил, Ферари) 36,958
6. Фернандо Алонсо (Шпанија, Ферари) 57,248
7. Камуи Кобајаши (Јапан, Заубер) 1:06,439
8. Луис Хамилтон (Британија, Мекларен) 1:09,957
9. Мајкл Шумахер (Немачка, Мерцедес) 1:24,896
10. Пол ди Реста (Шкотска, Форс Индија) 1:31,563
11. Адријан Сутил (Немачка, Форс Индија) 1:41,379
12. Нико Розберг (Немачка, Мерцедес) 1 круг
13. Себастијан Буеми (Швајцарска, Торо Росо) 1 круг
14. Хаиме Алгуерсуари (Шпанија, Торо Росо) 1 круг
15. Хеики Ковалаинен (Финска, Лотус) 1 круг
16. Тимо Глок (Немачка, Вирџин) 2 круга
17. Виталиј Петров (Русија, Лотус) 4 круга

Возачи:
1. Себастијан Фетел (Немачка) 50
2. Џенсон Батон (Британија) 26
3. Луис Хамлитон (Британија) 22
4. Марк Вебер (Аустралија) 22
5. Фернандо Алонсо (Шпанија) 20
6. Фелипе Маса (Бразил) 16
7. Ник Хајдфелс (Немачка) 15
8. Виталиј Петров (Русија) 15
9. Камуи Кобајаши (Јапан) 6
10. Себастијан Буеми (Швајцарска) 4
11. Адријан Сутил (Немачка) 2
12. Михаел Шумахер (Немачка) 2
13. Пол ди Реста (Британија) 2

Конструктори:
1. Ред Бул 72
2. Мекларен 48
3. Ферари 36
4. Лотус 30
5. Заубер 6
6. Торо Росо 4
7. Форс Индија 4
8. Мерцедес 2

Фетел срећан због друге победе у сезони

"Волим оно што радим и у овом тренутку не могу бити срећнији. Две победе у прве две трке су савршен резултат, није могло бити боље. Али, има још много трка до краја сезоне", рекао је Фетел.

"У току трке КЕРС се палио и гасио. На томе ћемо током сезоне морати да радимо", рекао је Фетел. "Ово је била неизвеснија трка од оне у Аустралији. После трке у Мелбурну људи су причали о 'бруталној доминацји' Ред Була, а ја сам се трудио да не читам такве приче. Онда смо дошли у Малезију и све је било другачије", додао је актуелни шампион Формуле један.

Возач Мекларена Џенсон Батон рекао је да ће се до краја борити са Ред Буловим возачима. "Имали смо само неколико дана паузе до ове трке, али смо све учинили како бисмо унели неке промене. Не смемо више да пустимо момке из Ред Була да раде шта желе - морамо да им се супротставимо", рекао је Батон.

Стари ривали Луис Хамилтон и Фернандо Алонсо кажњени су после трке са по 20 секунди заостатка због судара у завршници трке.

Алонсо је задржао шесту позицију док је Камуи Кобајаши из Заубера дошао на седмо место, уместо Хамилтона.

"Мислим да ме је казна коштала подијума. Данас смо се борили са болидима Мекларена, такође и са Вебером и то је за нас било изненађење... То је било добро изненађење", рекао је Алонсо.

Хамилтон, који је трку описао речју "катастрофа", рекао је да је екипа можда погрешно поставила стратегију.

"Мислим да је стратегија погрешна. Можда избор гума и наша позиција нису биле добре", рекао је Хамилтон.