Отказана трка у Бахреину

Прва трка нове сезоне у Формили 1 отказана због нереда у Бахреину. Постоје опречне информације о даљој судбини трке. Сезона у Формули 1 почиње Великом наградом Аустралије у Мелбурну. Након протеста у којима је повређено више од 60 људи оваква одлука се чини једином примереном.

Прва трка Светског шампионата у Формули 1 у сезони 2011, која је требало да се вози у Бахреину, отказана је данас због антивладиних протеста у тој држави.

Принц Бахреина Салман бин Хамад Ал Калифа рекао је да држава мора да се усредсреди на интересе земље, а да организацију трке Формуле 1 може да одложи за касније.

Велика награда Бахреина, како се наводи у званичном, саопштењу, одложена је због нестабилне политичке ситуације у најмањој блискоисточној земљи.

Ова одлука у пракси заправо значи да је трка отказана јер, ионако претрпан, распоред у „најбржем циркусу на свету" не дозвољава даља одступања, па тек остаје да се види даља судбина ове трке.

Дакле, извесно је да ће сезоне у Формули 1 почети Великом наградом Аустралије у Мелбурну.

Ипак, према тврдњама појединаца, трка на изузетно уносном тржишту Блиског Истока, ипак неће бити потпуно одстрањена из календара Формуле 1. Постоје спекулације да ће се за њу ипак наћи времена и то пре Велике награде Абу Дабија, која се одржава половином новембра.

У саопштењу, које потписује и Принц Бахреина лично, наводи се да је челни човек Формуле 1 Берни Еклстон већ обавештен о овој одлуци. Одлагање трке се образлаже стриктно политичким разлозима.

Берни Еклстон, с друге стране, није крио разочарење оваквим развојем дешавање. Еклстон је напоменуо да се од самог почетка немира у Бахреину надао позитивном исходу и да је био оптимиста.

Оваква одлука ипак је обрадовала многе који су изразили забринутост у претходним данима. Међу њима је био и возач Ред була Марк Вебер.

„Када чујете да људи губе животе, то је трагедија. Сигурно да није паметно организовати спортски догађај тамо у овом тренутку. Људи тамо имају битније ствари о којима размишљају, битније приоритете", закључио је Аустралијанац.

Отказани су и тродневни тестови заказани за ову недељу који ће, према непотврђеним информацијама, бити премештени у Барселону или Абу Даби.

Трка је била на распореду 13. марта.

Немири у овој земљи сматрају се интегралним делом догађаја који потресају север Африке и Блиски Исток. Да подсетимо, протести у Тунису када је свргнут председник Бен Али се сматрају почетком немира који је захватио велики део онога што се у геополитици сматра „исламским светом".

Што се самог Бахреина тиче, у тој земљи већ дуже трају протести опозиције која сматра да је већинско шиитско становништво дискриминисано и обесправљено од стране сунитске владајуће династије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво