Читај ми!

Тријумф Фетела у Бахреину

Шампион поново побеђује. Актуелни шампион света Немац Себастијан Фетел победио је у трци за Велику награду Бахреина, која је у оквиру шампионата Формуле 1 вожена на стази "Сакир" у Манами. На подијуму и два возача Лотуса, другопласирани Кими Раиконен и трећи Роман Грожан.

До првог тријумфа ове сезоне, а укупно 22. у каријери возач Ред Була дошао је сјајном вожњом са пол позиције, у времену 1:35.10,990. Друго место освојио је повратник у Формулу 1 Финац Кими Раиконен, а треће његов клупски колега из Лотуса Француз Роман Грожан. Фетел је овом тријумфом преузео и лидерску позицију у шампионату, пошто је Луис Хамилтон завршио тек на осмом месту, и заостаје за четири бода.

Двоструки светски шампион Фетел почео је трку са почетне, "пол" позиције, и скоро све време је био у предности и тако забележио своју 22. победу у Формули један.

"Била је ово одлична трка за нас. Имали смо сјајан старт после кога сам успео да се одвојим од остатка што нам је донело велику предност", казао је Фетел после трке.

Он је сада водећи у конкуренцији возача, а његов тим Ред Бул преузео је вођство у конкуренцији конструктора пошто је уз добар резултат Фетела и његов тимски колега Марк Вебер завршио као четврти.

Раиконен, шампион из 2007. године, успео је после старта да се пробије до друге позиције и током трке приближи Фетелу на две секунде заостатка, али после неколико покушаја није могао да претекне Немца.

"Мало је разочаравајуће што нисмо успели да дођемо до победе, али су бар два наша аутомобила стигла до подијума. Заслужили смо овај успех", рекао је Раиконен који се вратио у такмичење Формуле једанпосле две године паузе.

Победник прошле трке у Кини Нико Розберг из Мерцедеса завршио је као пети, иза Вебера, док је шесто место припало Британцу Полу Ди Рести из Форс Индије.

Фернандо Алонсо из Ферарија који је победио на другој трци сезоне у Малезији био је седми а досадашњи лидер шампионата Луис Хамилтон из Мекларена је због неколико грешака током заустављања у боксу заузео тек осму позицију.

Алонсов клупски колега Фелипе Маса завршио је као девети а седмоструки шампион света Михаел Шумахер био је десети. Шумехер је трку почео на зачељу због лоше одрађених квалификација и промене система за мењање брзина, али је после добре вожње у Бахреину ипак успео да освоји бод.

Слаб наступ на четвртој Великој награди у сезони имали су возачи Вилијамса Бруно Сена и Пастор Малдонадо који су после седме и осме позиције у Кини завршили ван пласмана за бодове.

Сена је био 22. док је Малдонадо морао да одустане. Незапажен учинак имао је и победник на отварању сезоне у Аустралији Мекларенов ас Џенсон Батон који је испао у 56 кругу после механичкох проблема.

Трка у Бахреину је осим надметања асова на писти била обележена и политичким тензијама у тој острвској земљи Персијског залива. Међутим, поред неколико инцидената у данима уочи трке, на стази је све прошло без ометања.

Наредна трка у шампионату Формули 1 вози се 13. маја у Барселони.

Резултати трке за Велику награду Бахреина:
1. Себастијан Фетел (Немачка) Ред Бул 1:35:10.990
2. Кими Раиконен (Финска) Лотус + 3.333
3. Роман Грожан (Француска) Лотус + 10.194
4. Марк Вебер (Аустралија) Ред Бул + 38.788
5. Нико Розберг (Немачка) Мерцедес + 55.460
6. Пол ди Реста (Велика Британија) Форс Индија + 57.543
7. Фернандо Алонсо (Шпанија) Ферари + 57.803
8. Луис Хамилтон (Велика Британија) Мекларен + 58.984
9. Фелипе Маса (Бразил) Ферари + 1:04.999
10. Михаел Шумахер (Немачка) Мерцедес + 1:11.490

Генерални пласман (возачи):
1. Себастијан Фетел 53 бода
2. Луис Хамилтон 49
3. Марк Вебер 48
4. Џенсон Батон 43
5. Фернандо Алонсо 43
6. Нико Розберг 35...

Генерални пласман (констуктори):
1. Ред Бул 101 бод
2. Мекларен 92
3. Лотус 57
4. Ферари 45
5. Мерцедес 37
6. Заубер 31...

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара