Читај ми!

Расту тензије пред ВН Бахреина

Расту тензије између власти и опозиције пред Велику награду Бахреина. Власти су упозориле да је трка искључиво спортски догађај и да не сме бити злоупотребљена. Први човек формуле 1 сматра да Ф1 нема везе са политиком и да отказивање трке не би допринело решавању проблема. Старт трке на стази Сакхир заказан за недељу 22. априла.

Организација за заштиту људских права Амнести интернешнал упозорила је данас на кризу у Бахреину где се сукоб власти и демонстраната интензивира како се ближи почетак трке Формуле један заказан за недељу.

"Пажња јавности окреће се према Бахреину који припрема Велику награду, али нико не треба да има илузије да је криза људских права у тој земљи прошла", саопштио је Амнести интернешнал. Власти су јуче упозориле да је трка искључиво спортски догађај и да не сме бити злоупотребљена.

"Ова трка је и више од спортског догађаја и не сме бити искоришћана у политичке сврхе", казао је принц-престолонаследник Салман Бин Хамад ал-Калифа. Он је реаговао на наводе опозиције да ће уочи трке појачати протесте у "недељи гнева" која ће кулминирати на сам дан трке.

Сукоби у Бахреину, који су почели током "арапског пролећа" прошле године, још потресају то острвско краљевство где шиитска заједница тражи већа права и уставна ограничења владајуће сунитске династије. Током немира у тој земљи је, по извештајима Амнести интернешенала, погинуло 60 људи.

Због тих сукоба прошле године је отказана трка Формуле један, а ове године у главном граду Манами је исписан графит на коме је нацртан лого Ф1 уз поруку "Прекините да се тркате на нашој крви!". Ипак, Светске аутомобилске федерација донеле је одлуку да се трка одржи и после најаве неких тимова да нису спремни да учествују.

Први човек Ф1 Берни Еклстон отклонио је у петак све сумње рекавши пред трку у Кини да је све спремно да се караван пресели у Бахреин и да ће трка бити одржана. Он је додао да Ф1 нема везе са политиком и да отказивање трке не би допринело решавању проблема.

Трка за Велику награду Бахреина је на програму 22. априла на стази Сакхир.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара