Читај ми!

Ко ће извући кинески колачић среће?

Навијачи Михаела Шумахера обратите пажњу. Уколико сте спремни да у суботу ујутру жртвујете мало сна зарад много задовољства, стиже субота у којој је ваша шанса за срећу већа него икад у последњих шест година. И немојте бити претерано скромни када су жеље у питању.

Иако у својој другој каријери, која траје ево већ трећу годину, Михаел никада није успео да се дочепа првог реда после квалификација, у Шангају ће у суботу на дохват руке бити можда и нешто више - прва пол позиција још од давног 15. јула 2006. године када је у Мањи Куру, у Француској Немац у Ферарију последњи пут стартовао као први.

Сплет околности који ће се овог викенда поклопити иде на руку Шумију. Прво, његов и Ников Мерцедес АМГ Ф1 W03 је и даље једина тркачка машина која поседује врхунску овосезонску смицалицу: реактивни Ф вод чији отвор на задњем крилу се ослобађа када се активира ДРС, те ваздух који улази великом брзином бива каналисан тако да омогућава ефикасније „отварање" задњег (неки извори кажу и предњег) крила. Последњи покушај Лотуса да улагањем жалбе оспори систем завршен је још у четвртак званичним ставом ФИА да је Мерцедесов аутомобил потпуно легалан, па је сада само питање тренутка када ће и остали тимови применити Мерцедесово решење.

Друго, стаза у Шангају је позната по најдужем правцу у сезони, који износи више од 20% укупне дужине стазе, а како се током квалификација ДРС може отварати по жељи, а не у само за то одређеном делу стазе као на трци, добитак који реактивни Ф вод доноси у Кини је веома значајан. Треће и ипак најважније, Луис Хамилтон ће у Кини претрпети казну која следује ако мењач промените пре него што исти издржи најмање пет трка, па ће тако у недељу стартовати пет места ниже него што се у суботу пласира.

То практично значи да између Михаела и првог реда стоје Џенсон, коме квалификације нису баш најјача страна, Нико у сестринском возилу који у 2012. за сада слабо парира Шумију, и два Ред Була чији возачи ове сезоне нису видели први ред. Добро, можда чак и Лотус, али екипа из Енстона ове сезоне још увек више прича него што показује. Можда највећи непријатељ буде за Шангај традиционално лоше време, иако се по последњој прогнози чини да кише бар у суботу неће бити.

Иако знам да је (поготово код нас) још увек пуно оних који следеће питање не само да не постављају, већ се и љуте када то људи као ја чине - али у суботу ћемо ипак имати прилику да напокон видимо колико је Шуми заиста још увек добар. За мене лично, сваки резултат лошији од првог реда за седмоструког шампиона у суботу ће ићи у прилог тези да је Михаелово време прошло. Са друге стране, евентуална пол позиција би била сјајна за спорт, иако би и иначе помало аутистични фанови великог шампиона добили нови аргумент за тезу да је њихов љубимац ипак Највећи.

Лоша вест за све „Шумијевце" је да за разлику од суботе, недеља не доноси пуно разлога за оптимизам. Мерцедес АМГ у трци и даље није ни сенка аутомобила са квалификација - не само што се ДРС не може слободно користити, већ је Ф1 W03 једноставно рођен лош када је у питању трошење гума.

То значи да ће главни протагонисти у недељу бити мало другачији.

Луисова казна је у главног фаворита аутоматски промовисала тимског колегу Батона, који има прилику да другом победом у прве три трке учврсти своју позицију нове главне узданице екипе из Вокинга. Са друге стране, иако ће у недељу кренути у најбољем случају као шести, ни Луиса не би требало прерано отписати. За Хамилтона ће квалификације бити кључне, не само због тога где ће он завршити, већ и какав ће бити распоред у првих пет. Уколико би успео да осигура шесту позицију на старту, а притом се у прву петорку умешају оба Мерцедеса и можда један Лотус, од којих је Мекларен у трци евидентно бржи, то би значило да би Џенс или бар један Ред Бул били иза њега. Још ако би Михаел кренуо као први, и задржао ту позицију до прве кривине, колона би се згуснула и старт са шестог места не би био толики хендикеп. Наравно, све ово подразумева превише „ако", али није немогуће.

Добру прилику за прву победу има и двојац из шампионске екипе који ће сигурно покушати да искористи Луисову лошу срећу са мењачем. И без Себових ружних и неправедних коментара после контакта са Картикејаном у Малезији је било евидентно да нервоза расте у аустријској екипи, али једна победа би брзо преокренула расположење. Осим уколико до ње не дође Вебер, који ове сезоне за сада боље парира Фетелу и који би евентуалном победом додатно унервозио светског шампиона.

Ферари је донео нека побољшања у Кину, али без помоћи кише навијачи пропетог коњића у Шангају немају чему да се надају. Лотус са друге стране храбро најављује да је дошао моменат да се после малера на прве две трке напокон покаже права снага њиховог Е20, за којег тврде да је спорији само од Мекларена и Ред Була. Подијум је дакле циљ у Кини, а уколико би се тамо нашао Кими, било би то скоро једнако спектакуларно као и пол позиција за Михаела.

Своју шансу ће поново тражити тимови из веома компетитивне средине табеле, пре свих Заубер и Вилијамс који ће сигурно пробати да улове Алонса, Лотусе и Мерцедесе, док ће сироти Маса морати добро да се помучи и против Форс Индије и Торо Роса.

Пирели је осим кишних гума овог викенда ставио на располагање меку и средњу мешавину, које раздваја између шест и осам десетинки по кругу, тако да ћемо сигурно поново гледати неке занимљиве тактичке одлуке. Укупно време задржавања у боксу је тек мало преко двадесет секунди, па је уколико будемо гледали суву трку вероватна тактика са три промене гума.

Квалификације су у суботу у 8, док трка почиње у недељу у 9 часова. „Шумијевци" срећно!

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара