Читај ми!

Откажите Бахреин!

Представници тимова, или бар један од њих, коначно су дигли глас против одржавања контроверзне трке на стази "Сахир" у Манами, представници тренутно јако турбулентног Бахреина. Осећам се врло непријатно при помисли да треба да путујем у Бахреин. Сви се надамо да ће трка бити отказана, изјавио је неименовани представник једног од тимова за енглески "Гардијан".

Тимови Формуле један залажу се за одлагање или чак отказивање трке у Бахреину због основане забринутости за безбедност својих запослених. Трка је заказана за 22. април.

Како преноси британски Гардијан, због растућих тензија и протеста који се не смирују у тој блискоисточној земљи, тимови не желе тамо да путују.

Британски лист позива се на неименованог истакнутог члана једног од тимова.

"Осећам се врло непријатно при помисли да треба да путујем у Бахреин. Ако желите да будем сурово искрен, једини начин да одржимо трку без и најмањег инцидента је потпуно војно присуство на стази. Тако нешто, наравно, било би неприхватљиво, како за власт у овој држави, тако и за челне људе Формуле један. Али не видим други начин да се трка одржи, бар не у миру", рекао је тај извор.

До овог тренутка, тимови и спонзори држали су се по страни, остављајући важне одлуке људима који руководе тим спортом. Жан Тод, председник Интернационалне аутомобилске федерације, као и свима добро познати Берни Еклстон, отворено су инсистирали да се трка одржи, водећи се ваљда свако својим мотивима.

"Сви се надамо да ће трка бити отказана. Са чисто правне тачке гледишта, у смислу осигурања и гаранција владе, ми смо спремни. Али оно што нас веома брине јесте да се у овој земљи нерасветљене ствари дешавају сваког дана", додао је неименовани извор листа Гардијан.

Прошлогодишња трка отказана је након што је 40 људи изгубило животе, многи након мучења, а све у јеку протеста против сунитске владајуће породице.

Ситуација сада не изгледа ништа боље. Прошлог петка, владине снаге користиле су сузавац и водене топове у сукобу са присталицама заточеног Абдулахи Алкаваја. Постоје наводи о масовним хапшењима, као и бруталном опхођењу са политичким неистомишљеницима у земљи која је, бар у једном тренутку, сматрана једном од најатрактивнијих дестинација каравана Формуле један.

Проблем око одлагања саме трке представља и чињеница да су Пекинг и Бахреин заказане једна за другом, што умногоме компликује ионако прескупа путовања.

Протести су се интензивирали у Бахреину након хапшења Алкаваје. Он је, наводно, подвргао себе штрајком глађу који траје већ 60. дан, чиме је његов живот умногоме угрожен. Он је, иначе, провео протеклу годину у затвору због "ковања завере да се свргне монархија".

Домаћинство трке Формуле један је од енормног значаја за власт у Манами, која и даље трпи последице отказивања прошлогодишње трке.

Протести прошле године брутално су угушени, а чини се да ни ове године резултат неће бити другачији јер, за разлику од ситуације у неким другим земљама Блиског истока и северне Африке, Запад није спреман да интервенише, чиме су ствари препуштене инерцији.

Ако је веровати истом извору листа Гардијан, епилог би морао бити познат у наредних неколико дана.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се