Почео Дакар рели

Дакар рели почео је у Мар дел Плати, познатом аргентинском летовалишту на обали Атлантика. Међу 465 посада такмичи се и мотоциклиста из Србије Габор Сагмајстер. Прва етапа до Санта Розе де ла Пампе дуга је 856 километара.

Прошлогодишњи победници Насер Ал Атија (аутомобили), Марк Кома (мотори), Владимир Чагин (камиони) и Алехандро Патронели (квадови) имаће тежак посао да одбране трон.

Наш представник Габор Сагмајстер четврти пут возиће Дакар рели. До сада је три пута стизао до циља: 59. место (2010), 61. место (2011) и 89. место (2009).

- Био сам пријављен и за Дакар рели 2008. године, али је такмичење тада отказано због претњи терориста у Африци. Непосредно пред старт у Лисабону рекли су нам да се вратимо кући. Након тога организатори су одлучили да Дакар рели преместе у Јужну Америку, што је био прави потез. Овде влада посебна атмосфера и велико интересовање публике - истакао је Габор Сагмајстер ексклузивно за сајт РТС-а.

Ове сезоне рели караван посетиће Аргентину, Чиле и премијерно Перу. Предвиђено је 14 етапа са једним даном одмора у Копијапу 8. јануара. Циљ такмичења је у Лими 15. јануара.

- Знам да би љубитељи спорта у нашој земљи волели да се борим за врх, али то је нереално. Само фабрички возачи могу да победе, јер иза њих стоје произвођачи мотора и вишемилионски буџет. Са уложених 90 хиљада евра и искуством које имам, борићу се да уђем међу 50 најбољих. Ипак, главни циљ је завршити Дакар рели, јер не заборавите да више од пола такмичара одустане сваке године - нагласио је ас из Суботице.

У недељу је у центру Мар дел Плате одржан церемонијални старт. Публика је имала прилику да поздрави све такмичаре. Већ 1. јануара вози се 856 километара до Санта Розе де ла Пампе, специјални испит дуг је 60 километара.

- Користим прилику да свим посетиоцима вашег сајта честитам Нову годину и пожелим успеха у 2012. Ја сам у поноћ већ био у кревету, јер смо у 5 сати ујутро већ били на стартној рампи. Креће лудница... - додао је Габор Сагмајстер. 

У екипи која прати рели у Аргентини налази се и Владе Рајевић, некадашњи мото крос шампион Србије. Овај талентовани такмичар из Пожеге можда ће се једног дана пријавити за учешће на Дакару. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара