Читај ми!

Петровић победник

Мирко Петровић победник меморијала. У Ваљеву је одржана 11. атлетска трка "Меморијал ђенерала Ђукића" са више од 200 учесника, којом тај град чува успомену на Светомира Ђукића, оснивача олимпијског покрета у Србији и Краљевини Југославији.

Ужичанин Мирко Петровић био је најбољи сениор на стази Ваљево-Јовања-Ваљево дугој 10,5 километара. Други је био Велимир Бојовић из Лепосавића, а трећи Мирољуб Комарчевић из Београда.

Код атлетичарки победник је Виолета Марковић из Новог Београда, испред Наташе Живановић из Крупња и Јоване Јевтић из Ваљева. Најбржи јуниор био је Богдан Пантић из Ужица, испред Филипа Лишанина и Милан Митровића из Уба.

Најбоља јуниорка била је Нађа Церовац из Шапца, друга је била њена суграђанка Јагода Зечевић, а трећа Данијела Обрадовић из Смедеревске Паланке.

У трци припадника Војске Србије и полиције најуспешнији су били војник Иван Милошевић из Ваљева и Душан Обрадовић са Полицијске академије из Београда.

Генерал Светомир Ђукић (1882-1960) је на данашњи дан 1906, као млад официр у Ваљеву, организовао прву "пешачку (атлетску) трку", што се сматра зачетком олимпизма у Србији. На тој трци је и сам учествовао и стазу Ваљево-Јовања-Ваљево, дугу 10,5 километара, претрчао за 52 минута.

Ђукић је био један од оснивача Српског олимпијског клуба 1910, потом и Југословенског олимпијског комитета (ЈОК), а од 1948. године био је и члан Међународног олимпијског комитета (МОК) и блиски сарадник тадашњег председника МОК-а Пјера де Кубертена.

Наше олимпијце предводио је на највећим скуповима спортиста у Стокхолму, Анверсу, Паризу, Амстердаму и Берлину, од 1912. до 1936. године, као свестрани спортиста - атлетичар, мачевалац, пливач, веслач, бициклиста, а бавио се и коњичким спортом.

Умро је 1960. у Дуисбургу (Немачка) а његови посмртни остаци пренети су 2002. године у родну Ражану код Косјерића.

Њему је у Ваљеву, у јулу 2006. подигнуто спомен обележје на месту где је био старт и циљ трке 1906. године, одакле су и данас стартовали учесници меморијалне атлетске трке њему у част.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се