Мота позвала Београђане

Све је спремно за старт. У недељу у 10 часова почиње 24. Београдски маратон. Промотерка маратона Роза Мота позвала је људе да изађу напоље и учествују. Награда победнику маратона је од пет до 30 хиљада евра, а за остварење најбољег резултата свих времена је 50.000 евра.

Португалка је олимпијска, светска и трострука европска шампионка у маратону, а у Београду је први пут. Последњу златну медаљу на европским првенствима узела 1990. у Сплиту. Мота је истакла значај спорта и физичке активности за здравље људи.

"Посебно је битно здравље деце. Покушавам свакодневно да анимирам малишане да се баве спортом и да што мање времена проводе у затвореним просторијама", нагласила је Мота, која је учесник бројних кампања за превенцију рака дојке и остеопорозе.

"Не волим да причам о прошлости, више сам фокусирана на садашњост. Први пут сам у Београду и позивам све да дођу на Маратон. Не трчим више активно, али ћу учествовати на трци задовољства. Више не трчим, него шетам", казала је Мота.

На трци ће учествовати и Кенијац Џон Малуни, победник из 2007. године. Он је тада тријумфовао са временом два сата, 11 минута и 52 секунде.

"Задовољство ми је што сам поново овде. Прошло су четири године од мог прошлог учешћа. У међувремену сам трчао маратоне у Пекингу, Атини, Букурешту... Има доста младих учесника, а ја се надам да ћу добро трчати и остварити добро време", рекао је Малуни.

Један од промотера Београдског маратона је и Јован Мемедовић. Он ће трчати полумаратон.

"Трчаћу полумаратон и то са камером, како бих направио емисију о томе. Имам мисију да се народ врати правим вредностима. Људима у Непалу је близу Монт Еверест. Мислим да они имају жељу да се попну на њега, па и ми треба да имамо жељу да истрчимо маратон", казао је Мемедовић.

Награда победнику маратона је од пет до 30 хиљада евра, у зависности од оствареног времена. Победници полумаратона добиће по 1000 евра.

Награда за остварење најбољег резултата свих времена на Београдском маратону износи 50.000 евра, саопштили су организатори. У случају да победник маратона постави најбољи резултат у Европи свих времена, биће награђен са 25.000, док ће евентуални нови национални стандард у трци на 42.195 метара бити вреднован са 10.000 евра.

Организатори су обезбедили и награде за најбољи резултат стазе свих времена, као и за најуспешнији резултат домаћих такмичара у историји Београдског маратона.

Према речима градског секретара за омладину и спорт Аце Ковачевића, све комуналне службе спремне су да испуне огранизационе захтеве које изискује највећа атлетска манифестација код нас.

"Уверен сам да ћемо још једном успети да покажемо да смо 'град отвореног срца' и да ћемо бити одлични домаћини", истакао је Ковачевић на конференцији за новинаре у Градској скупштини и додао да је Београдски маратон значајан због чињенице да "покрива више аспеката наших живота". Као једну од најзначајнијих димензија маратона Ковачевић је издвојио "хуманитарни карактер".

За учешће у традиционалној Трци задовољства, која се ове године одржава под покровитељством хуманитарне организације "Ана и Владе Дивац" и уз слоган "Можеш и ти - Данас трчимо", до сада се пријавило преко 250 особа са инвалидитетом.

У маратонској трци учествоваће три такмичара са инвалидитетом - Војислав Чуровић, Бора Николић и Лазар Филиповић - док ће као полумаратонац наступити Бобан Станковић.

Чланови Градског секретаријата за културу, који ће промовисати пројекат "Београд 2020" са циљем да главни град Србије за девет година буде "Европска престоница културе", такође ће у недељу трчати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара