Читај ми!

Роза Мота промотер београдског маратона

Роза Мота једна је од најуспешнијих маратонки свих времена. Португалка је добила улогу промотера 24. београдског маратона, који ће се одржати 17. априла 2011. године.

Листи најпознатијих светских атлетичара - промотера досадашњих маратона придружује се Роза Мариа Кореиа дос Сантос Мота. Роза Мота једна је од најбољих маратонки свих времена. Истина, никада није била власница најбољег светског резултата у маратону (у њено време нису постојали светски рекорди), али до данас остала је најтрофејнија атлетичарка на стази од 42.195 метара.

Од 1982. до 1992. учествовала је на 21 маратону и забележила 14 победа. На маратонској стази дебитовала је 1982. на Европском првенству у Атини и деби је зачинила победом, првом од три узастопне на шампионатима Европе. Титулу првакиње Европе одбранила је 1986. у Штутгарту са 4,14 минута предности, а трећи тријумф прославила је 1990. у Сплиту са предношћу од само 5 секунди.

Трострука првакиња Европе у маратону била је и светска и олимпијска шампионка и ни једна маратонка или маратонац досад нису успели да освоје ове три титуле. Шампионка света постала је у Риму 1987. са досад ненадмашеном победничком маргином од 7,21 минута. На првом олимпијском маратону за жене, у Лос Анђелесу 1984. године освојила је бронзану медаљу, а у Сеулу 1988. постала је олимпијска шампионка.

Побеђивала је на маротонима у Бостону ( три пута), у Чикагу (2 пута), Лондону, Ротердаму, Токију и Лисабону. Лични рекорд (2:23,29) постигла је на Чикашком маратону када је освојила тек трече место. Роза Мота (рођена 1958) је и данас једна од најуспешнијих спортских личности Португалије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара