Првенство Балкана у кросу

Три злата за Србију

Репрезентативци Србије у атлетици освојили су три златне медаље на 55. првенству Балкана у кросу, које је одржано на Крагујевачком хиподрому.

Са три златна одличја српска репрезентација је најуспешнији тим на балканском шампионату, на коме су учествовала 173 такмичара из девет земаља.

Најсјајније медаље најпре се домогла јуниорка Амела Терзић, која је у трци на 4.000 метара била прва испред Туркиње Есме Ајдемир и наше репрезентативке Милене Рмандић, која се као трећа нашла на победничком постољу. Терзић је трку завршила у времену 13 минута, 37 секунди и шест десетинки, а Рмандић је за њом заостала 5,3 секунде.

Селма Мустафић заузела је десето, а Илда Даутовић 22. место.

У екипном пласману спрске јуниорке су биле најбоље испред вршњакиња из Турске и Румуније.

"Драго ми је што сам још једном победила на Балканском кросу. Трка је била одлична, а публика је је све време била уз нас, истакла је Амела, захваливши Крагујевчанима којих је на трибинама локалног хиподрома било преко 3.500.

Међу сениорима је најуспешнији био Ужичанин Мирко Петровић, који је све ривале у трци на 8.000 метара оставио далеко иза себе. Петровић је до тријумфа дошао за 30 минута и 39 секунди освојивши на тај начин трећу титулу првака Балкана у кросу након победа остварених 2004. и 2008. године.

"Драго ми је што сам поново постао првак Балкана. Сама трка ми није много тешко пала. Успео сам да се одвојим од групе после другог километра и наставио својим темпом" истакао је веома задовољни Петровић.

Сребрну медаљу освојио је Турчин Фатих Биглич, док је "бронза" отишла у руке репрезентативцу Румуније Маријушу Јонескуу.

У сениорској трци учествовала су још три представника Србије. Велимир Бојовић је био шести, Горан Миличић 15, а Дарко Живановић није завршио трку. Српски сениори су у укупном пласману били други - иза Турака, а испред Грка.

У конкуренцији сениорки на 8.000 метара Оивера Јевтић није имала достојног ривала, па је завршила трку на првом месту са резултатом 27 минута и 45 секунди испред две Румунке - Кристине Фрумуз и Кристине Касандре. Јевтић је данас освојила осму балканску титулу, а осим седам сениорских, има и један трофеј у јунироској конкуренцији.

Исту трку Ана Суботић је завршила као пета, а Јелена Мимић као 11. Азра Еминовић је одустала.

Сениорке Србије биле су најбоље у екипној конкуренцији, испред Румунки и Гркиња.

У остале три трке репрезентативци Србије остали су без медаља, а највреднији резултат остварио је Душан Маркешевић међу јуниорима заузевши четврто место. Маркешевићу је за медаљу недостајала само једна секунда.

Немања Којић је у трци на 6.000 метара био 12, Ненад Радановић 13, а Богдан Пантић 20.

На победничком постољу нашли су се Румун Клаудију Ћимпојеру и Турци Јилдиримчи Сабахатин и Јунус Ерме Кавушли.

У екипној конкуренцији српске мушке наде у кросу биле су треће, а бољи од њих били су само ривали из Турске и Грчке.

Међу млађим сениоркама од српских представницама се истакла Милена Стојчев, која је трку на 6.000 метара завршила на деветој позицији, док је Јелена Анђелковић била 14. За позицију слабије пласирала се Јелена Анђелковић, а Јелена Селаковић није завршила трку.

Златну медаљу освојила је Румунка Лилијана Данчи, сребрну Туркиња Ериф Карабулут, а бронзану, такође, Туркиња Езлем Каја.

У конкуренцији репрезентација Српкиње су биле четврте, а боље од њих пласирале су се репрезентативке Турске, Румуније и Грчке.

Најслабије резултате наши представници остварили су у конкуренцији млађих сениора (до 23 године). Муамер Хасановић је у трци на 8.000 метара био девети, Милош Пендић 14, а Мирослав Марковић 18. Током трке је одустао ЈасминЉајић.

Турчин Хасан Пак освојио је златну медаљу, Румун Александру Гинеа се домогао сребрног одличја док је бронза отишла у руке Демира Меденија (Турска).

Врло лоши појединачни резултати утицали су и на пласман у екипној конкуренцији, у којој је репрезентација Србије била последња пета.

Међу млађим сениорима екипно најбољи су били Турци, а иза њих нашли су се Румуни и Грци.

Након шампионата Балкана у Крагујевцу највише разлога за задовољство има српски државни тим, који је био најуспешнији испред репрезентације Турске и селекције Румуније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се