Читај ми!

Хабуш: Београдски маратон обара рекорде

До почетка Београдског маратона, који ће се у нашем главном граду одржати 36. пут, остало је још 11 дана, а већ сада је јасно да ће овај најмасовнији спортски догађај у Србији у потпуности оправдати свој епитет.

По речима директора Београдског маратона Дарка Хабуша, ове године биће оборен рекорд по броју такмичара.

"Већ смо премашили бројку од 9.200 учесника уз важну напомену да ту нису урачунати припадници војске и полиције који су наши редовни учесници и чије спискове пријављених тек треба да добијемо. Зато са сигурношћу можемо да кажемо да ћемо 23. априла на улицама Београда имати преко 10 хиљада тркача, што је заиста фантастично. Тиме ће бити оборен рекорд Београдског маратона из 2019. године који је бројао 8.500 учесника", са поносом истиче Хабуш.

Први оперативац Београдског маратона сматра да су овом изванредном резултату пре свега допринели нови људи који су укључени у организацију овог догађаја, њихово знање и нова енергија.

"Мислим да смо на прави начин покренули потенцијале Београдског маратона које он неминовно има. Добили смо и поптуно нови визуелни идентитет захваљујући Славимиру Стојановићу који је урадио комплетан рибрендинг. Заживеле су неке нове идеје и целокупна атмосфера око маратона и тркачког покрета, не само у Београду, већ и у читавој Србији се покренула у позитивном правцу. Резултат свега тога је чињеница да је Београдски маратон крупним кораком кренуо напред", додаје Хабуш.

За 36. издање Београдског маратона припремљени су бројни новитети и значајна унапређења.

"Омогућили смо апликацију за праћење свих тркача на стази, која је драгоцен за све оне који су дошли у пратњи такмичара јер ће у сваком тренутку знати где се налазе Обезбедили смо полисе осигурања за сваког такмичара и сви су осигурани од могућих повреда и у случају потребе имаће обезбеђено медицинско збрињавање", каже Хабуш и додаје:

"На стази ће се наћи две пољске болнице и 15 санитета, а комплетна траса трке биће покривена волентерима Црвеног крста који ће на електричним тротинетима кружити по својим деоницама у дужини од по два километра и радити тријажу уколико за то буде било потребе. Тиме ће растеретити здавствени систем града и то је новина коју смо преузели са Чикашког маратона. Такође, први пут у историји Београдског маратона биће одржан тркачки експо са едукативним, комерцијалним и забавним садржајем. Уз све то, након 28 година поново је обезбеђен директан телевизијски пренос који ће дати посебан значај овом спортском догађају".

Осим рекорда по броју учесника Хабуш сматра да би врло лако могло да се догоди да буде оборен и рекорд стазе.

"Имаћемо 25 елитних такмичара из Кеније, Етиопије, Руанде и Марока. Рекорд Београдског маратона је 2:10:54, и очекивања су да би тај рекорд могао бити оборен и да би маратонска трка у мушкој конкуренцији могла да буде истрчана испод два сата и десет минута", наглашава Хабуш.

Хабуш је посебно нагласио да без велике помоћи и подршке Града Београда и Министарства спорта од Београдског маратона не би могао да се направи гала догађај какав је у припреми ове године.

"Они су нам главни покровитељи и за то им дугујемо велику захвалност. Ми имамо знање и сакупили смо искуство како да напоравимо врхунски тркачки догађај, али у свему томе нам је била неопходна и њихова помоћ, да нам на неки начин буду додатни ветар у леђа. Од изузетног значаја је и сарадња са Српским атлетским савезом, а најочигледнији пример те сарадње је чињеница да ће 36. Београдски маратон уједно бити и државно првенство у маратону и окупиће српску елиту на дугим пругама", наводи Хабуш.

У организацију 36. Београдског маратона укључено је око хиљаду и по људи, а Хабуш уверава да је већ сада све спремно за велики тркачки спектакл.

"Нема непознаница. Предстојећег викенда имаћемо дечиији маратон као увертиру свему оном што нам предстоји тако да само чекамо моменат затварања улица да се на терен изнесе све оно што је замишљено и пажљиво припремано. Са поставкама ћемо кренути 21. априла, дакле у петак ујутро и то у пешачким зонама, а у суботу у поноћ кренуће се са затварањем Теразија, а потом и осталих улица. Учинићемо све како бисмо постигли максимално задовољство тркача и немам никакву сумњу да ћемо са Београдског маратона у свет послати најлепшу могућу слику", закључио је Хабуш.

недеља, 26. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије