Читај ми!

Спортиста који је преспавао Олимпијске игре

Иза једне од најпознатијих анегдота са олимпијских игара о атлетичару који је преспавао своје учешће на Играма у Риму 1960. године, крије се једна тужна животна прича. Суринамски атлетичар Вим Есајас, који је као једини представник своје земље пропустио квалификациону трку јер се наводно успавао, ни крив ни дужан је деценијама био предмет исмевања читавог света.

Ако живот пише драме, онда је живот, тачније каријера, суринамског атлетичара Зигфрода Вима Есајаса права шекспировска трагикомедија. Овај спортиста је постао предмет исмевања читаве планете када је на Олимпијским играма 1960. године у Риму, преспавао квалификациону трку на 800 метара.

Есајас је у Рим испраћен са великим почастима као први и једини спортиста те земље који учествује на Играма. Суринам, који у то време још није имао потпуну самосталност, тек је почео да се одваја од Холандије. Ова најмања јужноамеричка држава имала је проблем да задржи становништво, имајући у виду да је велики број становника емигрирао у Холандију. Спортисти пореклом са Суринама су на великим такмичењима учествовали под заставом Холандије.

Суринам је направио велики пробој када је 1959. године олимпијски комитет те земље постао члан Међународног олимпијског комитета. Та земља могла је под својом заставом да учествује на Олимпијским играма које су се 1960. године одржавале у Риму.

Уочи Олимпијских игара у Риму, мало је било суринамских спортиста који су могли да конкуришу за неко од места на том спортском такмичењу. Вим је био шампион Холандије и био је једини спортиста из Суринама који је обезбедио себи место на Играма.

Вим Есајас је био солидан тркач на 800 метара коме су предвиђали улазак у финале, где не би био међу фаворитима, али где би могао да изненади. Пред одлазак на Игре 25-годишњи Есајас је био понос Суринама. Из земље је испраћен са свим почастима, док је мала нација очекивала много од свог јединог представника.

Оно што се након тога Виму Есејасу догодило у Риму спада у највеће спортске трагедије. Дан пред квалификациону трку тадашњи генерални секретар Олимпијског комитета Суринама, Фред Гланс, пренео је атлетичару погрешну информацију да је трка, која је на програму била ујутро, померена за поподне.

Есајас је преспавао термин када је трка заиста била заказана, и појавио се на стази у термину када је мислио да је на програму. Тада су му организатори и саопштили вест да је пропустио квалификације јер се није појавио на трци.

Вест да је суринамски такмичар преспавао квалификациону трку, муњевитом брзином се пренела, прво олимпијским кампом, а затим и целим светом. Есајас је постао предмет жестоког исмевања широм планете, док је велика срамота нанета и Суринаму, који је тако неславно окончао своје прво учешће на олимпијади.

Медији су Вима Есајаса прозвали "Спавач" и нису пропустили прилику да се исмевају неславном учешћу атлетичара. Есајасово спавање није заборављено ни на Олимпијским играма које су уследиле. Када се делегација Суринама појавила на отварању Олимпијских игара 1976. године у Монтреалу, најавили су их као земљу која је "преспавала олимпијаду".

Сам Есајас био је тотално сломљен читавим развојем догађаја. У домовини је наишао на хладан дочек јер га је читава нација сматрала искључивим кривцем за бламажу на највећем светском спортском такмичњу. Многи нису веровали у његову одбрану да није преспавао трку, већ да је био погрешно обавештен о њеном термину.

Огорчен свиме што му се догодило, суринамски атлетичар је убрзо након тога напустио атлетику и посветио се хортикултури. Са дипломом са колеџа из те области коју је добио у Холандији, вратио се у домовину где је радио на узгоју биљака, пре свега воћа.

Према речима његовог сина Вернера, Вим Есајас се отуђио од људи и плашио се да прича са непознатим особама јер, када год би сазнали са киме причају, почели би да га вређају или да се шале на његов рачун.

Иако је био у некој врсти својевољног изгнанства, Вим Есајас је поново дошао у центар пажње 2002. године када је открио нове технике у садњи биљака у којем се користе и аутомобилске гуме.

Деценијама након Рима препричавала се анегдота о олимпијцу који је преспавао Олимпијаду, али права истина и прави кривац за невероватан пропуст изашли су на видело тек 2005. године. Вим Есајас је тада имао 70 година, тешко је оболео од непознате болести и бројао је последње дане у болници у Суринаму.

Једног дана неочекивано га је посетила делегација Олимпијског комитета Суринама која му је донела почасну плакету као првом олимпијцу те земље и писмо у којем се извињава због грешке због које је пропустио квалификациону трку 1960. године. Прегледом бележака са претходних такмичења потврђено је да је тадашњи генерални секретар Олимпијског комитета Суринама Фред Гланс заиста погрешно обавестио атлетичара о промени термина трке.

Актуелни генерални секретар Олимпијског комитета Суринама Џерард ван Дијк није дао одговор зашто се нису извинили Виму деценијама раније - чим је тадашњи генерални секретар Фред Гланс рекао да је погрешно информисао такмичара о времену почетка трке.

Ипак, и ово закаснело извињење, према речима његовог сина, донело је Виму велико олакшање.

"Његове очи и лице озарили су се и био је веома срећан. Мислим да је то било довољно да коначно пронађе свој мир. Последње године, када се разболео, када год сам ишао да га посетим, плакао је присећајући се онога што се догодило у Риму. То га је ломило унутра", рекао је Вернер Есајас описујући моменат када је његов отац добио званично извињење.

Вим Есајас је преминуо само 15 дана касније. Човек који је ни крив ни дужан био предмет подсмевања у домовини и у свету доживео је судбину јунака античких трагедија. Ипак, његово име се више неће везивати за највећи промашај у историји спорта, већ ће заиста означавати личну спортску и животну трагедију.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво