Београдски маратон, 26. пут

Београд је поново био домаћин најбољих светских маратонаца, 26. пут у историји. Промотер Београдског маратона Карл Луис отворио овогодишњи рекордни маратон тачно у 10 часова, уз премијера Србије Ивицу Дачића, Венсана Дежера и Сашу Ђорђевића. Победници Кенијац Едвин Киплагат Китум у мушкој конкуренцији и наша Оливера Јевтић у женској.

13.36 - Најбољи атлетичар свих времена Американац Карл Луис изјавио је данас да су Београђани позитивном енергијом на 26. Београдском маратону послали у свет најлепшу поруку. "Оно што издваја ову трку јесте диван позитиван дух који се ширио градом. Одушевљен сам што је толико грађана дошло да бодри маратонце", рекао је Луис. Он се осврнуо и на немили догађај у Бостону прошле недеље када је у бомбашком нападу погинуло троје људи. "Београђани су на овај начин пружили подршку Бостону и свим љубитељима маратона у свету", додао је Луис.

13.30 - Шеф Делегације Европске уније у Београду Венсан Дежер истрчао је данас полумаратонску трку на 26. Београдском маратону. "Задовољан сам што сам завршио трку. Много људи је уживало, забавило се, сви смо подржавали једни друге. Било је веома топло време, понекад је тешко трчати трку, али успели смо", рекао је Дежер.

13.04 - Директор Београдског маратона Дејан Николић рекао је да је задовољан данашњим 26. Београдским маратоном, са кога је послата лепа слика у свет. "Задовољан сам, цео догађај је изванредан, превасходно због тога што је оборено много рекорда. У полумаратонској и маратонској трци учествовало је више од 2.700 такмичара из 52 државе", рекао је Николић. Он је истакао да је интересовање извештача било велико, пошто је акредитовано више од 190 новинара. "Надам се да смо заједно с једним од најбољих промотера, ако не и најбољим, Карлом Луисом, успели да пошаљемо лепу и раздрагану слику у свет", рекао је Николић.

13.01 - Најбоља српска атлетичарка Оливера Јевтић победница је 26. Београдског маратона у женској конкуренцији. Она је стазу претрчала за 2:36,09 сата. "Било је кризних периода током трке, али ми је основни циљ био да победим саму себе и да се приближим рекорду. Нисам у томе успела, недостајало ми је 20-ак секунди, због узбрдице која ме је успорила на крају трке. Срећна сам шта сам поновила успех из 2007. године и честитам свим Београђанима који су дошли да нас бодре по топлом времену и који су са овог маратона у свет послали лепу слику", рекла је Јевтићева.

12.58 - Тројица Кенијаца освојили су прва три места на данашњем 26. Београдском маратону, а победио је Едвин Киплагат Китум. Он је стазу од 42 километра и 195 метара истрчао за два сата, 19 минута и 33 секунде. Кенијац је новинарима после трке кратко рекао да "није задовољан резултатом и да није могао боље пошто је било топло време". Траку на циљу држали су промотер Београдског маратона, легендарни амерички атлетичар Карл Луис, и председник Скупштине града Александар Антић. Елиуд Кибет Кируи прошао је други кроз циљ с резултатом од 2:24,40. Он је пре трке важио за фаворита. "Било је јако топло, изненадила ме је стаза јер има пуно узбрдица и низбрдица. Нисам бринуо за безбедност, трчао сам у Београду, који је безбедан као што је безбедна Кенија", рекао је он. Треће место освојио је Бојаш Мајака резултатом од 2:30,41.

11.40 - Српска олимпијка Ана Суботић победила је у полумаратонској трци. Репрезентативка Србије је стазу претрчала за један сат, 19 минута и 34 секунде. Друга је била Пољакиња Ана Целинска с временом од 1:19,49, док је трећа кроз циљ прошла домаћа атлетичарка Ксенија Бубњевић са временом 1:23,07. "Драго ми је да сам одбранила титулу од прошле године. Време је било спарно, а и мучила ме је задња ложа, међутим силно сам желела победу. Посебно ме је намучила Пољакиња Целинска, нисам очекивала такав отпор", рекла је Суботићева по завршетку трке.

11.35 - Српски атлетичар Дарко Живановић победник је полумаратона који је одржан у оквиру 26. Београдског маратона, пошто је стазу од 21.1 километар претрчао за сат, осам минута и 35 секунди. Други кроз циљ прошао је Мирко Петровић с временом 1:12,07, а трећи Срђан Самарџић са 1:12,40 сата. "Имао сам проблеме са повредом предње ложе. Издвојио сам се брзо од остатка конкуренције и снагом воље дошао до победе", рекао је Живановић. Пре почетка трке, из окупљене масе, чуло се скандирање "Не дамо Косово" и "Издаја, издаја", а трку Задовљства завршила је и група од 50-ак младића која је носила транспаренте и скандирала "Косово је срце Србије".

10.00 - Почео је 26. Београдски маратон. 

09.45 - Председник Светског удружења маратона и уличних трка (АИМС) Пако Борао упутио је данас подршку учесницима и организаторима 26. Београдског маратона. "У име свих ваших пријатеља у АИМС желим вам успешан и сигуран маратон пун уживања и пријатељства. Цела светска маратонска заједница с поносом преноси поруку мира и солидарности кроз Београдски маратон", наводи се у подршци председника АИМС. 

Београд је данас домаћин маратонцима из читавог света. Један од најзначајних спортских догађаја у земљи одржава се по 26. пут, а част да отворе Београдски маратон имали су Карл Луис, Ивица Дачић, Венсан Дежер и Саша Ђорђевић.

Ове године Београдски маратон има рекордан број учесника - 2.600, а главни промотер је један од најуспешнијих атлетичара у историји "краљице спортова" Американац Карл Луис.

Луис је отворио и 26. Београдски маратон, уз премијера Србије Ивицу Дачића, амбасадора Европске уније у Београду Венсана Дежера и легенду српске и светске кошарке Александра Ђорђевића.

Београдски маратон је стартовао у 10 сати у Булевару краља Александра, а циљ је код хотела "Москва".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара