Удавила се сомалијска олимпијка

Вероватно није велики број љубитеља спорта који су чули за Самију Јусуф Омар. Ова атлетичарка је, упркос претњама и без иједног правог тренинга у животу, трчала на Олимпијским играма у Пекингу. Тражећи бољи живот, побегла је из родне Сомалије. Нажалост, фасцинантна животна прича ове девојке завршена је када је потонуо брод који је требало да је превезе у Италију.

Сомалијска олимпијска тркачица Самија Јусуф Омар покушала је да пребегне из Либије у Италију на броду за емигранте. Нажалост, брод је потонуо, и несрећна девојка се удавила.

Како преноси Би-Би-Си, Олимпијски комитет Сомалије потврдио је смрт своје спортискиње, али није желео да прецизира узроке.

Самија се у Пекингу такмичила у трци на 200 метара, иако готово да није имала формалан тренинг. Иако је завршила на последњем месту, са заостатком од неколико секунди у односу на конкуренткиње, сама чињеница да је успела да се такмичи представља мало чудо.

Самија је одрасла у престоници Сомалије Могадишу, окружена сукобима, сиромаштвом и потпуним одсуством адекватних спортских услова. Уз то, у друштву какво је сомалијско, жене спортисти сигурно нису честа појава.

По повратку са Игара, уместо честитки или речи охрабрења дочекале су је претње смрћу и застрашивања. Најзвучнији су били припадници милитантне организације Ал Шабаб, сомалијског огранка Ал Каиде.

„Нећемо заборавити", гласио је графит испред њене куће.

У октобру 2010. године успела је да се домогне Етиопије и правог атлетског тренера. Од тада, па све до трагичне смрти, о њој се не зна скоро ништа.

Неки италијански медији верују да је Самија у Италији тражила не само тренера, већ и изгледе за нормалан живот.

Судбина Самије Јусуф Омар постала је јавна тек када је о њој проговорио некадашњи сомалијски олимпијац Абди Биле. Биле је споменуо Моа Фараха, Сомалијца који је као 12-годишњак побегао у Британију и сада трчи за ову земљу. У Лондону је освојио две златне медаље, и постао један од јунака Игара.

„Срећни смо због Моа, он је наш понос. Али никада нећемо заборавити Самију".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво