Читај ми!

Кенијци тријумфовали на маратону

Кенијац Џејмс Барбасаи победио је на 25. Београдском маратону, док су друго и треће место освојили његови земљаци Хенри Кембои и Чарлс Ротич. У женској конкуренцији победница је такође Кенијка Мери Питкани. Полумаратонска трка завршена тријумфом Кристијана Тошића у мушкој, и Ане Суботић у женској конкуренцији.

Кенијски атлетичари Мери Питкани и Џејмс Барбасаи победници су јубиларног 25. Београдског маратона, док су у полумаратону славили српски репрезентативци Ана Суботић и Кристијан Стошић.

Барбасаи, 12. Кенијац који је победио у Београду стазу од 42.195 метара претрчао у времену 2:16,01 секунд, оставивши иза себе земљаке, другопласираног Хенрик Кембоја (2:22,54) и трећепласираног Чарлса Ротича (2:23:12). Најбољи Србин био је Милош Митрић са 2:55,28.

"Задовољан сам трком. Ово је моје прво такмичење у Београду, а тек други маратон у Европи. Било је прилично тешко,зато је резултат мало слабији од мог најбољег времена 2:15. Лепо сам се осећао на стази и обећавам да ћу доћи и наредне године", изјавио је Барбасаи.

Првак Балкана постао је Ерхан Мусли из Турске, који је остварио време од 2:28,27 секунди. У Трци задовољства победио је млади Данило Јовановић (14) из Панчева.

Питкани је била још убедљивија, са временом 2:42,48, готово 13 минута испред другопласиране Туркиње Езре Гулу (2:57,07), која је уједно постала и шампионка Балкана. Треће место припало је Вањи Супић из Словеније (3:26,48), а најбоља Српкиња је Лидија Миклош, која је завршила на четвртом месту (3:27,19).

Међутим, без обзира на тријумф Кенијка није била задовољна.

"Било ми је веома тешко, није било никог да ме "погура" током трке. Нисам задовољна резултатом, јер нисам испунила олимпијску норму, мада нисам само због тога дошла", изјавила је Петкани, после победе.

Атлетичарка Јавора из Ивањице Ана Суботић, која ће учествовати на Олимпијским играма у Лондону и атлетичар Младости из Ужица Кристијан Стошић су победом на полумаратону уједно освојили и титулу шампиона Србије у полумаратону.

Суботић је победила у времену 1:24, 35 секунди, испред Маријане Ццегар - Лукић (1:25, 55) и Данијеле Бараћ (1:27,09).

Стошић, после 12 година први Србин, који је тријумфовао у полумаратону, остварио је резултат од 1:10,16 секунди, испред другопласираног Грка Панајотиса Папандреопулоса (1:11,53) и трећепласираног Милоша Миловановића (1:12, 30).

Суботићева је после трке, у којој је оправдала улогу фаворита, била веома задовољна.

"Било ми је задовољство да трчим овде, само седам дана након што сам у Ротердаму изборила олимпијску визу. Београдјани су ме препознали и навијали за мене. Дувао је јак ветар, али успела сам последња четири километра да се одвојим и победим. Драго ми је што сам објединила титуле", рекла је Суботићева.

Задовољство није крио ни Кристијан Стошић.

"Ово је велики успех јер је после 12 година поново победник буде из Србије. Није било лако, услови нису били пријатни, ветар и јако сунце. На 12. километру сам појачао ритам, побегао Грку и до краја сачувао предност. Хвала тренеру Здравку Кузмановић и Оливери Јевтић са којом сам тренирао".

Јубиларни 25. Београдски маратон на старту испред цркве Светог Марка окупио је тачно 2.328 такмичара из 35 држава, у маратону и полумаратону у обе конкуренције, чиме је оборен рекорд из 2005. године када је било 1.833 учесника.

Званични резултати победника 25. Београдског маратона и првенства Балкана :

1. Џејмс Бармасаи (Кенија) 2:16,01

2. Хенри Кембои (Кенија) 2:22,52

3. Чарлс Ротич (Кенија) 2:23,11

4. Данијел Бет (Кенија) 2:24,48

Првенство Балкана:

5. Муслу Еркан (Турска) 2:28,15

6. Христо Стефанов (Бугарска) 2:28,41

7. Јанис Пападопулос (Грчка) 2:29,47

8. Мустафа Шабан (Бугарска) 2:31,23

9. Илир Келези (Албанија) 2:41,29

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара