Читај ми!

"Немац" и "Холанђани" хероји Марока против Белгије

Састав Марока крцат је потомцима миграната рођених у Европи. Међу њима су и стрелци голова против Белгије Абделхамид Сабири и Закарија Абуклал, као и најпознатије име Хаким Зијеш.

"Немац" и "Холанђани" хероји Марока против Белгије "Немац" и "Холанђани" хероји Марока против Белгије

Државе са слабом домаћом базом, а огромном дијаспором немају другог избора него да се окрену талентима ван граница своје земље и том стратегијом да ојачају национални тим.

"Лавови с Атласа" то и чине. Против Белгије се показало делотворним. Потомци миграната који су се одселили у западну Европу прошли су европске школе фудбала, писменији су услед рада са европским тренерима, али ретко ко се успешно избори за место у првом тиму репрезентације државе у којој је поникао. Кад виде да напред не могу, окрећу се уназад и гледају одакле су им корени. 

Прва звезда Марока Хаким Зијеш рођен је холандском Дротену. Кренуо је у локалним клубовима Реалу и АСВ-у, да би прве јуниорске и сениорске кораке учинио у Херенвену. Познато име је постао у Ајаксу, са ким је дошао до полуфинала Лиге шампиона. Прошао је селекције Холандије до 19, 20 и 21 године и онда је одлучио да сениорске утакмице игра за Мароко. Почео је 2015, играјући у Русији 2018, а против Белгије је показао да је прави носилац тима. Константно је претио шутевима са даљине, постигавши прелеп гол из слободног ударца, поништен због пасивног офсајда саиграча Саиса.

Зијешов гол јесте поништен, али није онај Абделхамида Сабирија у 73. минуту из готово немогуће позиције. Резервиста који је ушао пет минута раније са клупе, рођен је у Мароку 1996, али се његова породица сели у Немачку три године касније. Абделхамид одраста у Франкфурту и степеник по степеник долази до омладинског састава Немачке. "Панцери" имају прејак састав да би се до њега пробио и у априлу 2022. године дебитује за Мароко. Седам месеци касније начиње Белгијанце на Мундијалу.

Асистенцију Зијеша у 92. минуту у гол претвара други "Холанђанин" Закарија Абдуклал, син Либијца и Мароканке рођен у Ротердаму. Од 16. године је део сваке селекције млађих категорија Холандије. Стало се у напретку на улазу у први тим. У периоду каријере док је наступао за Аз Алкмар 2020. године узима марокански пасош.

После бледе партије против Хрватске без голова на обе стране, Мароко долази до три бода и пење се на прво место Групе Ф.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије